Zkoušejte a experimentujte

Autor: Dušan Synek

Nacházíme se v době, která s sebou nese obrovský rozvoj fitness a kulturistiky. Mnoho lidí, kteří cvičí jen chviličku, nebo lidé, kteří cvičí již nějakou dobu, se snaží hledat inspiraci v lidech, na kterých vidí výsledky. Mohu vám všem říci, že jsem dělal naprosto ty samé věci. Viděl jsem tenkrát Phila Heatha na Mr. Olympia v roce 2012 a řekl jsem si, že takhle chci jednou vypadat. Když se nad tím tak zamyslím, asi jsem měl předtím velmi bujnou fantazii. Nicméně jsem se snažil dohledat v různých časopisech, nebo internetových článcích jeho styl cvičení a byl jsem si na 120% jistý, že takhle bych taky jednou mohl vypadat, když budu cvičit stejně, jako on. Nicméně po nějaké době jsem zjistil, že to není pouze o cvičení a stravě, a tak jsem se od svého cíle oddaloval čím dál více.

Co tím chci říci? Pokud budete chtít cvičit jako tito profíci, mohou vás pouze inspirovat různými technikami, metodami, nebo cviky, které jste doposud neznali. Lidé tohoto typu, myslím tím například Dextra Jacksona, Phila Heatha, Jaye Cutlera a jiné hvězdy, mají své tréninkové plány sestavené přesně na míru. Počet opakování, série a váhy jsou přesně sestaveny dle jejich potřeb.

Co v dnešní době však víme, a od čeho je dobré se nějakým způsobem odpíchnout? Tréninkové metody, nebo principy velká X malá partie. Hned vám vysvětlím, co tím myslím. Tréninkovými metodami se myslí například 1+1, což znamená jeden den trénink + jeden den volno pro regeneraci. A zmiňovaná velká a malá partie? Tím se myslí trénink, ve kterém je zahrnut velký sval (prsní svaly, záda) + malé svaly (biceps, triceps, ramena, případně trapézy). Takže přijdu do posilky, řeknu si, že tam dneska střelím prsa + biceps a zejtra si dám den volno. Po tom dni volna tam hodím záda + triceps a potom si dám zase volno. Potom mě třeba napadne cvičit nohy, tak si je dám jen lehce, protože je schovám do kalhot a nemusím je řešit.

Přesně takto dnes cvičí valná většina lidí. Pokud ti lidé ví, že když necvičí nohy, tak jim poroste vršek ve velmi % ztrátách, protože nohy tvoří 60% celkové hmotnosti těla, tudíž jejím cvičením dokážete vyplavit obrovské množství testosteronu, ale toto jsou věci, které byste měli dávno vědět.

A já se vás teď zeptám : ,, fungují na vás tyto metody 1+1 a cvičení velké X malé partie?" Každý člověk je jiný, to už dávno víme a na každého jedince bude působit něco jiného, to už také víme. Co se ale trošičku vymknout dnešním trendům ježdění 1+1 a dalších nesmyslů? Někdo z vysokého postu profi kulturistů řekl, že tato metoda má velké účinky, proč to ale děláme všichni? Proč si nevyzkoušet svůj vlastní postup, při kterém bych mohl mít daleko větší šanci na hmotné a viditelné výsledky? Řeknu vám proč, protože se bojíte neúspěchu. Musíte ale pochopit jednu věc. Pokud budete chtít vypadat dobře, nemáte jinou možnost, než postupovat způsobem pokus X omyl.

Můj kamarád tam napálí 300g rychlých cukrů formou sladkostí, tak já to zkusím taky, protože vypadá dobře a nepřibírá tuk. No jo, jenže co když je ten kamarád ektomorf se spalováním Boeingu 737 a genetickou výbavou, která mu dala do vínku urychlený metabolismus? Tak tam střelíte jako on těch 300g cukrů a nabudete na tuku, a to v hodně velké míře, protože 300g rychlých cukrů je opravdu hodně. Chci tím říci, že na každého funguje něco jiného.

Proč si tedy nevyzkoušet alespoň na jeden, nebo dva měsíce něco jiného? Proč neexperimentovat se svým tělem a nezkoušet různé a jiné věci, které by třeba normálního člověka nenapadli? On cvičí prsa a biceps tak, jako to dělá každý. Proč bych já nemohl vyzkoušet cvičit například bench-press a dřepy s těžkou váhou? Nebo například prsní svaly a zádové svaly dohromady v lehčím pumpovacím provedením? Vím, že to zní možná šíleně, ale co když jsem vám zrovna v této kombinaci cviků prozradil absolutní bombu pro váš růst svaloviny, ale vy to nikdy nezjistíte, protože se chcete držet trendů?

Další věc, o které jsem se již zmiňoval. Ony slavné metody 1+1, nebo 3+1, nebo co já vím, co vás ještě napadne. Proč nechodit podle pocitu? Proč se nepodrobit svému tělu a nenaučit se mu naslouchat? Když tam jeden den napálím těžký bench-press v kombinaci s bicepsem, tak je dle mého názoru blbost si říci : ,,tak tenhle měsíc jedu 2 + 1, tak já zejtra ty nohy prostě musím dát." Tělo vám bez patřičné regenerace neporoste. Proto se vykašlete na nějaké 2+1, nebo já nevím, co všechno byste mohli vymyslet a poslouchejte své tělo. Když vím, že jeden den odjedu těžkej trénink, kde budu tahat těžké váhy na bench-press, nebo budu cvičit těžkou mrtvolu, nebo těžké dřepy, tak tělu dám klidně dva dny dostatečné regenerace. V těchto dvou dnech do sebe budu házet zatím kvalitní potraviny a účinek se jistě dostaví.

Co se stravování týče, tam se vážně nějaké hranice tvořivosti a zkoušení nekladou. Někomu budou fungovat rýžové chlebíčky s medem, někomu rýžové chlebíčky bez medu. Někomu budou fungovat pouze vaječné bílky, někomu budou fungovat míchaná vajíčka s bílky i žloutky. Znám například borce, kterému v objemové fázi naprosto dokonale fungují knedlíky, které konzumuje samotné. Myslím tím bez různých omáček, které jsou nám známé, například svíčková, guláš a tak dále.

Celé tyto metody a kombinace cvičení, stravování, metod a regenerací  jsou důležité odzkoušet sám na sobě a myslím si, že je veliká škoda se řídit pravidly jen proto, že je někdo nastavil.

Nebojte se experimentovat se svým tělem!