Rammstein přivezli do Prahy kontroverzní a zároveň impozantní cirkus

Rammstein | Zdroj: Live Nation

Naposledy jsme si na Rammstein v Česku museli počkat dlouhých sedm let. Letos se ale ukázali po krátkých dvou letech, navíc s novým albem Rammstein. Kapela v čele s Lindemannem opět ukázala, proč patří mezi absolutní koncertní jedničky. V roli předskokana se tentokrát představilo pařížské ženské klavírní uskupení Duo Jatekok.

Pokud jste čekali, že se na postu předskokana představí interpret podobného ražení jako právě Rammstein, tak jste museli být dost překvapeni, když se na malinkém vyvýšeném pódiu v druhé polovině haly na ploše objevilo pařížské Duo Jatekok. Dvě jemné ženské duše se mohly zdát mezi přívrženci této německé kontroverzní bandy jako pěst na oko. Po chvíli poslechu se však zjistilo, že hrají skladby právě z dílny Rammstein, jen v klavírním klasickém stylu. Navíc některé kousky jako Du Hast či Engel byly opravdu povedené.

Čtěte také: TIP REDAKCE: 5 nejúspěšnějších alb legend post-punku, The Cure

S blížícím se vystoupením německé legendy se pak zraky fanoušků upnuly k hlavnímu pódiu, které připomínalo obrovský moderní oltář a během setu předkapely nebylo vůbec využito. Ještě před startem byli příchozí upozorněni, že si skupina nepřeje, aby se pořizovaly fotografie a videozáznamy a prosí tak o schování mobilních telefonů. Zmiňovaný mobilní nešvar se tak značně omezil, alespoň ve třech čtvrtinách programu.

Největší škoda koncertu byl fakt, že se prakticky osmdesát procent času odehrálo za světla, protože setlist odstartoval úvodní Was ich liebe už během předem naplánovaného času – tedy dvacet minut před osmou večerní. Naštěstí skupina má natolik dokonale provedenou veškerou projekci a efekty, že větší část vynikne i za denního světla.

Po celou dobu bylo co sledovat – ať už perfektně zpracované světelné i pyrotechnické efekty nebo celkový kapelní kontroverzní cirkus. Till Lindemann sice fanoušky nikterak nehecuje, nekomunikuje s nimi a jen si zpívá a hraje to svoje a je až záhadou, že to jako celek funguje dohromady tak, že už jen ta představa komunikace kapely s diváky vás v tomto případě štve.

Rozhovor: Frank Fišer: Dřív mi šlo o nasrané texty, teď píšu osobní reflexe. Je mi to bližší, než abych zpíval o nějakých scifárnách

Upálené dítě, kanibalismus i taneční parket

Během celé show jsme byli například svědky upálení mimina v dětském kočáře během písničky Puppe, kdy se poté objevil černý dým a následoval popílek v podobě asi milionu černých konfet. Během Mein Teil jsme naopak mohli pozorovat již zaběhlé prvky kanibalismu. Pokud se vám i to zdá málo, ocitli jsme se i na tanečním parketě, kdy  přišla řada na remix Deutschland a bubenický prostor se proměnil na DJský pult, který vystoupal na plošině do výšin, zatímco zbytek uskupení Rammstein tančili v neonových oblečkách.

Celý večer však nebyl nabitý jen provokací, ale byl zde i dostatek silných momentů, jako kupříkladu burácející hala při Du Hast. Ten vůbec nejsilnější zážitek se ale pro mnohé odehrál ve chvíli, co kapela po kratší pauze odehrála akustickou verzi Engel za doprovodu Duo Jatekok. Během tohoto malého vystoupení navíc jedna z projekčních plošin na hlavním jevišti posloužila jako nápověda k textu, a tak došlo i na malé karaoke. Poté se před Ausländer z malého pódia dopravili pomocí tří velkých nafukovacích člunů zpátky na hlavní stage, zatímco je tak dostrkali fanoušci napříč hustě zaplněnou plochou v sektoru stání.

Němečtí bouřliváci se pak po víc jak dvouhodinovém setu rozloučili se závěrečnou Rammstein a Ich will a odebrali se do útrob haly s pocitem, že Česká republika se jich opravdu nemohla dočkat. Odvedli Impozantní show, na kterou se nezapomíná a v paměti zůstane čerstvá ještě hodně dlouho. Je teprve polovina roku 2019, ale už teď víme, že si můžeme na seznam připsat jeden z nejlepších koncertů tohoto roku. Kdo vyrazí do Edenu dnes, má se nač těšit!


Napište komentář

Karolína Kaufmann
O Karolína Kaufmann 360 Článků
Hudba je život! I po těch letech se jí nevzdávám ani teď, kdy už je v dosavadním životě těžší si na ni udělat pořádně čas a věnovat se jí. Miluju punkrock, rock (na tom jsem vyrostla), určité odnože metalu, ale stejně tak mám občas chuť na vážnou hudbu nebo ska. Prošla jsem přes iPunk.cz, MonsterMusic.cz, musicserver.cz a nyní jsem zpátky v Monsteru, který mi je nebližší.