16. července 2019

Události, komentáře: Vládní krize

(ČT24) Vláda zatím pokračuje, ČSSD je z ní ale pořád jednou nohou venku a čeká, jestli prezident Zeman vymění ministry na rezortu kultury tak, jak sociální demokraté chtějí. Jak dlouho ještě krize potrvá? A jsou na stole i nečekaná řešení? Téma Událostí, komentářů ČT24 byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Premiér Andrej Babiš a vicepremiér za ČSSD Jan Hamáček požádali o schůzku prezidenta Miloše Zemana. Odehrát by se měla příští týden a to kvůli výměně ministra kultury. Zástupci hnutí ANO ale už dnes jednali s komunisty, když hodnotili toleranční dohodu, která umožnila vznik kabinetu. Tato smlouva má i nadále smysl, zaznělo z obou táborů po jednání. Rozepře mají ohledně komunistického návrhu na ústavní ochranu vody, který teď půjde do sněmovny a ke kterému vláda zaujala negativní stanovisko.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda
poslaneckého klubu a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To není rozhodující a že určitě u nás na klubu k tomu pozveme i kolegy z KSČM, aby nám prostě vysvětlili svoji motivaci a hlavně tu šíři, která je v tom návrhu zohledněná. Nám se to zdá příliš široké.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Evidujeme, že o stejné ústavní zakotvení ochrany vody usiluje KDU-ČSL, Starostové ohlásili, takže by bylo dobré, aby se o těch jednotlivých návrzích komunikovalo po prvním čtení.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A našimi dalšími hosty jsou Ondřej Veselý, místopředseda ČSSD a místopředseda
poslaneckého klubu. Dobrý večer.

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany a místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Dobrý večer vám i divákům.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A
Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. Dobrý večer i vám.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Veselý, včera, tedy abychom si to zrekapitulovali, jednalo předsednictvo ČSSD, dnes se potkal šéf sociálních demokratů s předsedou vlády Andrejem Babišem a požádali o společnou schůzku u prezidenta republiky. Co si od toho slibujete? Máme to chápat tak, že čím víc se uskuteční schůzek, tím je větší pravděpodobnost, že prezident žádosti ČSSD vyhoví?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany a místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
My hlavně vycházíme z toho, že pan prezident přislíbil, že 31. 7. odvolá pana ministra Staňka a podle ústavy, pokud je odvoláván ministr, tak musí být jmenován někdo, kdo ten úřad převezme. To znamená, kdo ministerstvo bude řídit. A nikdo jiný než ten, koho navrhl premiér, to být nemůže. Takže předpokládáme, že se oba pánové půjdou k panu prezidentovi ujistit o tom, že tento postup opravdu bude zachován.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A tento postup prozatím zachován není? Alespoň podle toho, jak se doposud vyjádřil prezident Miloš Zeman? Máme tomu tak rozumět? Že je předjednán jenom krok A, to znamená odvolání Antonína Staňka, ale zároveň Michal Šmarda ještě nemá jeho podporu?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany a místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Prezident nikdy neprohlásil a nevíme o tom prohlášení, že by na místo odvolaného Antonína Staňka jmenoval Michala Šmardu. Měl by to udělat. Je to automatický krok, je to druhá strana téže mince, ale to prohlášení prostě není a podle mého názoru, já jsem u toho jednání samozřejmě nebyl, ale podle mého názoru se oba pánové půjdou ujistit, že to tak skutečně bude.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A vy jste se o tom na předsednictvu nebavili. Vás to nezajímalo, zda tedy je odsouhlasen krok A, protože to už proběhlo i médii, ale zároveň, že třeba prezident republiky nepřistoupí ke kroku B?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany a místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Samozřejmě, že jsme se o tom bavili, proto vy to usnesení znáte, a to usnesení je úplně jasné. My trváme na Michalovi Šmardovi. Premiér potvrdil, že Michala Šmardu, že to je jediný návrh, že ho respektuje, že ho předal prezidentovi, ale pro případ, že by se to nestalo, tak proto dostal předseda ČSSD Jan Hamáček široký mandát od předsednictva, že pokud by se tato situace nevyvinula tímto směrem, tak má právo jednat o setrvání ve vládě, případně i vystoupit a zároveň ministři za ČSSD byli vyzváni, aby na výzvu pana předsedy předali případně demise do jeho rukou.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Stanjuro, vy jste včera celou situaci zhodnotil jako tragikomický příběh o odvolání ministra kultury a snaze sociální demokracie ve vládě se udržet. Proč by se o to neměli snažit, když tvrdí, že koaliční projekt jako takový funguje, že byl prosazen rodičovský příspěvek, byly zvýšeny důchody?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Je úsměvné, že sociální demokraté si přivlastňují zásluhy, při přijetí návrhu zákona pro to hlasovala celá sněmovna. Třeba rodičovský příspěvek nebo zvýšení důchodů podpořili úplně všichni
poslanci. Takže i kdyby 15 poslanců, jakože tam nebyli všichni, kdyby 15 sociálních demokratů hlasovalo proti, tak ten zákon hladce prošel. Takže jestli něco sociální demokraté prosadili ve sněmovně, tak to byla další vlna EET a další zvyšování daní minulý týden, kdy hlasovali komunisté, socialisté a hnutí ANO pro další zvýšení daní, například na daň z plynu pro domovní kotelny. Takže přivlastňovat si úspěchy u zákonů, které podpoří úplně všichni, je velmi jednoduché a tam na nich nezáleží a naopak mlčí o tom, kde opravdu proti vůli opozice prosazují tyto špatné zákony. Ale abych připomenul, o co vlastně jde. Ne, přece to je úplně jednoduché, o co vlastně jde. Na začátku.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Dobře, pane Stanjuro, tak já zeptám ještě malinko jinak, prosím. Má sociální demokracie opouštět vládu, když jde, jenom žádá o naplnění legitimního požadavku výměny ministra, což má naplnit premiér a prezident?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to je rozhodnutí sociální demokracie, to já jí radit nebudu. Já myslím, že ta vláda má mnohem větší problémy. Premiér této země má mnohem větší problémy. Policie ho navrhla obžalovat, je v úplném střetu zájmů. Konstatují to audity Evropské komise. Před chvíli jsme slyšeli další podezření na spáchání trestné činnosti na Čapí hnízdo. Jedná se o podezření z daňových podvodů. A tohle všechno přikrývá sociální demokracie tím, že v té vládě zůstává. Ten příběh je ale úplně jednoduchý, sociální demokraté uznali, že mají neschopného ministra kultury a více než 2 měsíce ho nejsou schopni vyměnit. To je celé. A ty schůzky pořád dokola. Dneska ta zpráva je měsíc stará. Premiér a ministr vnitra půjdou za prezidentem. Ale to šli před 3 týdny, před 2 týdny. Teď půjdou znova. Nejsou schopni udělat tak jednoduchou věc, jako vyměnit neúspěšného, neschopného ministra kultury. Tak já nevím, k čemu se pořád scházejí, pořád se ujišťují. Já jsem slyšel, že jejich nominant pan Šmarda, a to jsem slyšel někdy kolem 20. května, aby nám 15. července řekli, že to platí. No, to nám mohou říct dneska, zítra, pozítří, tomu já rozumím.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Dobře.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale nejsou schopni tak jednoduchou věc prosadit.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Nechme pana Veselého reagovat, protože vy jste a teď vás snad správně budu parafrázovat, použil výraz, že jenom přikrývají kauzy, které se dotýkají premiéra této země Andreje Babiše a proto setrvávají dál ve vládě.

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany a místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Mě by zajímalo, co by
ODS dělala ve chvíli, kdybychom my ve vládě nebyli a ty demokratické principy, o kterých ODS mluví a já věřím, že stejně jako my je chce ctít, by najednou byly porušovány. V parlamentu by mávali rukama, říkali, to se nám nelíbí, to nejde, to přece není možné, ale ono by se to dělo. Najednou by byl odvolán nejvyšší státní zástupce. Najednou by byl odvolán šéf BIS, najednou by byly porušovány nezávislosti veřejnoprávních médií a ODS by mávala rukama. ČSSD je ta, která krvácí pro ty demokratické principy každý den ve vládě a samozřejmě chápu, že ODS je ctí také. Ctí je také, ale co udělala pro to, aby byly zachovány? Nic. Nechtěla si špinit ruce, nechtěla do vlády a teď se tváří, že ČSSD něco kryje. Možná, že ODS bude mít možnost. Já jsem zvědavý, pokud ČSSD vystoupí z vlády, jestli ODS na sebe vezme tu zodpovědnost, ušpiní si ty ruce taky v zájmu zachování demokratických principů, anebo bude dál mávat rukama, my jsme čistí, my jste čistí, a bude jenom koukat na to, jak jsou porušovány demokratické principy této země. Jak je porušováno i prozápadní směřování a bude říkat jenom, nám se to nelíbí, protože nic jiného nedělá.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Zeptáme se pana Stanjury, necháme ho reagovat samozřejmě.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale my na rozdíl od sociálních demokratů plníme to, co jsme řekli před volbami. My jsme řekli, že s Andrejem Babišem do vlády nepůjdeme. Vy jste s tím měli velký problém, pak jste všechno skousli, ve všem jste uhnuli, tak se nevymlouvejte. Byl přece vyměněn šéf GIBS, je nový policejní prezident. Tak čemu jste vlastně zabránili? To jsou takové jenom výmluvy, abyste si zdůvodnili to, že jste ve vládě. Je to vaše rozhodnutí, já to respektuju, ale neukazujte prstem na někoho jiného. Nebýt vás, tak Andrej Babiš nemá vládu s důvěrou. Připomínám, že první vláda Andreje Babiše nezískala podporu v
poslanecké sněmovně a díky vám se drží. Když jsme vyvolávali hlasování o nedůvěře před několika dny kvůli závažným problémům Andreje Babiše, jak jste hlasovali, pane místopředsedo? Hlasovali jste pro něj, proto přikrýváte jeho kauzy. Nebyli jste ochotni akceptovat a risknout to, aby Andrej Babiš se svými velkými problémy.

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany a místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
To není pravda, neprošlo by to i s 15 hlasy ČSSD a vy to dobře víte.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Tak.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to není žádná pravda. To se jenom vymlouváte. Prostě aktivně jste podpořili Andreje Babiše, aktivně jste podpořili člověka, který je trestně stíhán, kterému hrozí obžaloba, který podle zpráv z Evropské komise je v obrovském konfliktu zájmů, to ale my v České republice dávno víme. Který má nové problémy s policií, jak jsme slyšeli dnes ve zprávách, a vy tady pořád řešíte jenom výměnu neschopného ministra kultury, nic jiného.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pánové, v tomto se zřejmě neshodnete. Pojďme se podívat dál, jaký je případný scénář. Pane Veselý, na kolik je pravděpodobné, že se ministrem kultury Michal Šmarda opravdu nestane a ČSSD přesto zůstane ve vládě?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany a místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Já říkám, že to je nulová pravděpodobnost.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vy si to taky myslíte, pane
Stanjuro?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To já nevím, to je rozhodnutí sociální demokracie. Já opravdu nebudu radit, jestli mají, nebo nemají zůstat ve vládě.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vy jste sám autorem výroku, že se tam sociální demokracie drží za každou cenu v kabinetu, tak by mě zajímalo...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
…jestli si myslíte, že i v případě, že by se potvrdil tento scénář a ministrem kultury by se nestal Michal Šmarda, takže i tak ČSSD zůstává v kabinetu?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Teď se určitě pan
poslanec Veselý rozzlobí, ale prostě hrdá, sebevědomá strana by si nenechala 2 a půl měsíce měnit ministra. Ta by tam dávno v té vládě nebyla nebo by přinutila premiéra k tomu, aby podal kompetenční žalobu nebo by připravila ústavní žalobu v Parlamentu České republiky. K tomu my jsme nabídli pomoc, ať už v Senátu nebo v poslanecké sněmovně, ale toho se sociální demokraté zejména ve sněmovně bojí, protože naše ústava pamatuje a má kroky proti tomu, když prezident porušuje ústavu. Jenom si premiér nebo parlament musí tu odpovědnost převzít a musí využít nástroje, které Ústava České republiky dává jak premiérovi, tak parlamentu. To se ale bohužel nestalo a k tomu se zatím sociální demokracie ani nechystá.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Veselý, je krajní variantou další ústupek ČSSD, že by akceptovala dočasné pověření řízení ministerstva některého ze stávajících ministrů? Připadalo by to u vás v úvahu, nebo opravdu, pokud nebude Michal Šmarda jmenován, končíte?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany a místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
To není ústavně možné. Pokud by měl být někdo jiný pověřen, tak by ho musel navrhnout premiér a premiér to může udělat podle koaliční smlouvy pouze s naším souhlasem a my ten souhlas prostě nedáme. To znamená, že pokud by premiér někoho jiného navrhl, porušil by tím koaliční smlouvu jednoznačným způsobem a byl by to jednoznačný důvod pro vystoupení z vlády a já jsem přesvědčen, že premiér to ví a že nikoho jiného nenavrhne a prezident prostě nebude mít ústavní možnost nikoho jiného navrhnout, respektive jmenovat nebo pověřit na místo odvolaného ministra Staňka.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuju za diskuzi u nás v pořadu. Na shledanou a dobrý večer.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany a místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Na shledanou, hezký večer.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS