Kongres se vyptával manažera z Facebooku na kryptoměny. Cena bitcoinu prudce klesla

ČTK ČTK
17. 7. 2019 12:14
Cena kybernetické měny bitcoin výrazně klesá a poprvé pod dvou týdnech se propadla pod 10 tisíc amerických dolarů (228 tisíc Kč). Bitcoin začal prudce padat poté, co manažer Facebooku začal odpovídat americkým zákonodárcům na otázky týkající se projektu Libra, což má být vlastní kryptoměna Facebooku. Sociální síť s projektem přichází v době, kdy sílí volání po kontrole digitálních měn.
David Marcus.
David Marcus. | Foto: Reuters

Krátce po projevy začaly prudce klesat i další kryptoměny. Například digitální měna ethereum před dvěma dny odepisovala více než 14 procent na 198 dolarů.

Bitcoin v úterý odepisoval zhruba tři procenta. Po vystoupení Davida Marcuse, který má ve společnosti Facebook na starosti dohled nad spuštěním nové kryptoměny, ale pokles výrazně zrychlil. Bitcoin tak večer ztrácel asi 12 procent na 9645 dolarů. Podle analytiků ale není jasné, co výprodej spustilo, uvedla agentura Reuters.

Marcus v projevu před zákonodárci slíbil, že Facebook svou vlastní digitální měnu libra nespustí dřív, než budou vyřešeny všechny obavy regulačních úřadů a libra nebude schválená.

Vývoj ceny bitcoinu.
Vývoj ceny bitcoinu. | Foto: Kurzy.cz

Slíbil také, že asociace Libra, což je skupina firem, které za kryptoměnou stojí, se registruje jako podnik s peněžními službami u Sítě pro vymáhání finančních zločinů (FinCEN) při ministerstvu financí. Hodlá plně dodržovat zákony proti praní špinavých peněz i zákony o bankovním tajemství.

Při Marcusově vystoupení se jeden ze senátorů pozastavil nad tím, jak se může Facebook domnívat, že lidé budou mít v jeho digitální měnu důvěru. Demokratický senátor Sherrod Brown upozornil, že Facebook jde od skandálu ke skandálu a nezaslouží si důvěru zákonodárců. "Byli bychom blázni, kdybychom mu dali možnost nechat ho experimentovat s bankovními účty lidí," uvedl.

Plán Facebooku na vlastní kryptoměnu vyvolává kritiku politiků i ekonomů. Naposledy varoval před kryptoměnami i librou německý ministr financí Olaf Scholz. V poslední době projekt Libra kritizovali americký ministr financí Steven Mnuchin, americký prezident Donald Trump, šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell nebo šéf britské centrální banky Mark Carney.

 

Právě se děje

Další zprávy