OBRAZEM: Částečné zatmění. Měsíc se v noci ze dvou třetin zahalil do rudé

V noci z úterý na středu se Měsíc zčásti ponořil do zemského stínu. Nevšední astronomický úkaz mohli lidé po celém Česku pozorovat zhruba tři hodiny počínaje desátou večerní.

Měsíc v úterý vyšel krátce po deváté hodině večer. Jeho částečné zatmění bylo k vidění přibližně o hodinu později a jeho hlavní fáze nastala půl hodiny před půlnocí, kdy se Měsíc zhruba ze dvou třetin ocitl v zemském stínu. 

Vzácný úkaz mohli lidé sledovat v mnoha hvězdárnách. Mimořádně se v noci otevřela například Štefánikova hvězdárna na Petříně, hvězdárny v Brně, Ostravě, Plzni, Vsetíně a dalších městech. Jev byl viditelný i ve většině Evropy, Asie, Austrálie, Afriky a Ameriky.

Při částečném zatmění dopadala na Měsíc jen červená část spektra slunečního světla, protože vzdušné molekuly modrou barvu rozptýlily v atmosféře. Část měsíčního disku ponořená v zemském stínu tak dostala naoranžovělou, cihlově červenou, rudou, nebo dokonce nahnědlou barvu.

Tmavost zbarvení ovlivňuje kromě polohy Měsíce také znečištění atmosféry, především po silných meteorických rojích a sopečných erupcích může být Měsíc velmi tmavý. Zatmění Měsíce vzniká při jeho průchodu zemským stínem.

Částečné zatmění Měsíce
Zdroj: Petr Horálek

Podle Astronomického ústavu by se úkaz měl objevovat při každém úplňku Měsíce, kdy se nachází přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Že se tak nestává, je způsobeno sklonem dráhy Měsíce vůči rovině zemské dráhy. Měsíc zemský stín častěji mine a žádné zatmění nenastane. 

Další zatmění Měsíce pozorovatelné z Česka nastane 10. ledna příštího roku. Bude polostínové, Měsíc se ocitne blízko plného zemského stínu a podle astronomů bude odspodu zčernalý. Úplné zatmění viditelné z Česka nastane za šest let, konkrétně 7. září 2025. 

Zatmění Měsíce 2019
Zdroj: ČT24