ROTEL Michi zesilovače

2019 07 10 TST BAT VK 3000 SE 1

Stát Delaware a jeho nejlidnatější město Wilmington leží jen co by kamenem dohodil pod New Yorkem a Filadelfií a nad Baltimorem a Washingtonem na východním pobřeží Spojených států amerických. Právě uprostřed Wilmingtonu sídlí značka Balanced Audio Technology, která se soustředí na vývoj a výrobu (primárně, ale nejen) elektronkové elektroniky. A proč to? Něco napoví skutečnost, že vedoucí vývoje Viktor Khomenko (ono "VK" v názvu většiny modelů) se narodil v Petěrburgu a žil jen malý kousek od slovutné Svetlany, klasického výrobce elektronek. Nicméně od roku 1979 žije v USA a absenci práce po přestěhování vyřešil tím, že začal vyrábět elektroniku.

Přestože značka BAT nedá na elektronky dopustit, nemíří s nimi na klasické audiofily, kteří s nimi rádi experimentují. Naopak se snaží o co nejsnazší, nejnenápadnější nasazení, který stačí zapnout a poslouchat. Podobným způsobem je koncipovaný i nový integrovaný zesilovač VK-3000SE - v katalogu firmy ojedinělý mezi řadou předzesilovačů a koncových stupňů.

Ve svém vzhledu je VK-3000SE vlastně jednoduchý stroj a to přesto, že jeho čelní panel je relativně strukturovaný. Hlavní vizuální dojem vzbuzuje nevelký obdélníkový displej s adekvátním množstvím dobře čitelných informací. Snadnost soužití zajišťuje možnost přímé volby vstupu tlačítkem na čelní straně (tedy samozřejmě krom pohodlí dálkového ovládání), zajímavá jsou ale spíše ta méně obvyklá tlačítka, která najdete tamtéž.

2019 07 10 TST BAT VK 3000 SE 2

Jde hlavně o možnost zapnout monofonní provoz či změnit fázi třeba tam, kde cítíte, že zvukař udělal chybu. Tlačítkem Function zase můžete nastavit různé možnosti jako vyvážení kanálů nebo si dokonce můžete pojmenovat jednotlivé vstupy apod. Regulaci hlasitosti zajišťuje pěkně zpracovaný masivní kruhový ovladač, dostatečnou jemnost zajišťuje 140 prakticky bezešvě (tedy konkrétně po 0,5 dB) navazujících kroků regulace. Zážitek je ale vlastně už přístroj pustit malým tlačítkem v levé části, protože to spustí minutu zahřívání.

Když objedete pohledem masivně postavené velké šasi přístroje (hliníkové pláty jsou pěkně tlusté, velmi pěkně opracované a hodně perforované, což naznačuje něco málo o očekávaném ztrátovém teple) s váhou bezmála 23 kg, šířkou 48,3 cm, výškou 14,6 cm a hloubkou 39,4 cm, skončíte na poměrně jednoduše pojaté zadní stěně, kde jsou ale v přehledných párech všechny konektory, které si u lampového stroje můžete přát.

2019 07 10 TST BAT VK 3000 SE 3

Je tu pětice linkových analogových vstupů (dva v podobě symetrických XLR, tři v podobě klasických RCA), z nichž jeden lze za pomoci příplatkového phono modulu a standardně montovaného zemnícího kolíku přeměnit ve vstup pro signál z gramofonových přenosek. Je tu jeden pár cinchů linkového výstupu třeba pro páskovou smyčku a je tu symetrický regulovaný výstup, to až jednoho dne zatoužíte po vylepšení za pomoci externího koncového stupně. Po stranách naleznete ve vertikále usazené páry reproduktorových terminálů vkusného provedení - tak jako všude jinde na konstrukci žádné pozlátko, ale účelná solidnost.

Za pohled stojí i vnitřek zesilovače. Tomu dominuje velké a pouzdrem odstíněné toroidní trafo a pak zjevně pěkně promyšlená organizace desek velmi plných desek plošných spojů, symetricky zrcadlených podle středové osy. Zhruba uprostřed pak ční očekávaný pár elektronek 6H30 - ty jsou jádrem předzesilovací SuperTube Unistage sekce, prakticky identické jako v jiné "SE" modelech firmy třeba i díky použití kondenzátorů kombinujících papír s olejem.

2019 07 10 TST BAT VK 3000 SE 5

Výkonová část je pak plně v rukou tranzistorů a obvodové řešení v plně symetrickém provedení na bázi bipolárních tranzistorů. Díky tomu nabízí zesilovač výkon plnotučných 150 Wattů na kanál do 8 ohm a 300 Wattů do 4 ohm a to ve frekvenčním rozsahu 2 - 180 000 Hz.

BAT VK-3000SE jsme měli možnost poslouchat ve všech čtyřech základních redakčních sestavách - primárně místo Norma Revo IPA-140 s OPPO UDP-140 a Harbeth Monitor 30, s VPI Scout a Grandinote Celio místo Grandinote Shinai opět ve společnosti Harbeth, ale i místo Cambridge CXA80 spolu s Cambridge CXC / ASUS Xonar Essence One MUSES MKII a Fischer&Fischer SN-70 nebo ve společnosti Teac NT-503 a KEF LS50 místo Emotiva XSP-1 / XPA-DR2. O dalším příslušenství a součástech zmíněných sestav se více dozvíte v pravém sloupci -->.

2019 07 10 TST BAT VK 3000 SE 10

Ačkoliv VK-3000SE není celolampový stroj, potřebuje po zapnutí trpělivost a neuspěchanost posluchače, neb i jediný pár elektronek se musí deset, patnáct, možná optimálně i dvacet minut zahřát, aby si všechno sedlo tam kde to má být. Ale čekání rozhodně stojí za to. Mohutný basový základ v "By the Rivers Dark" Leonarda Cohena ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) zesilovač dokázal podat snad ještě robustněji, než je v nahrávce, temných tónů bylo hodně v objemu, byl to bas beze studu okrášlený vřelostí elektronky a dotekem její laskavosti, ale vysloveně nádherně mručivý a pružný, až olejovitě hladký a tučný. Snad i trochu těžký, ale přesto dobře definovaný, s jednotlivými tóny zřetelně oddělenými a přesto relaxovanými. Je to jaksi nenucený bas, plný barev, s váhou a tělem, které je fyzicky citelné i z menších reprosoustav.

Zpěv Amber Rubarth ve "Full Moon in Paris" ("Burmester Selection Vol. 1" | 2017 | InAkustik | INAK 7804) měl krásně lidský rozměr, takový, který se bez elektronky jen těžko získává. Vřelostí lampy byl ale jen lehce "líznutý" a bylo to poznat primárně hlavně na sykavkách, které jsou jako kdyby trochu zklidněné. Sám hlas byla ale naopak odvážně jasný, uvolněný a zároveň propracovaný, dá se říct propracovaný a přirozený beze stopy tlaku. Zesilovač jako kdyby zpěv jaksi umocnil, byl moc pěkně čistý a hlavně tak nějak v intimní blízkosti.

2019 07 10 TST BAT VK 3000 SE 12

Ševel činelu v "Shiny Stockings" Boba Larka a DePaul University Jazz Ensemble ("XLO Test and Burn-in CD" | 1999 | Reference Recordings | RX-1000) byl velmi přehledně prokreslený, zřetelný a přitom ale lampově hlaďoučký. Nemáte pocit, že by se nejvyšší tóny tlačily nějak kupředu, naopak přes solidní znělost zůstává zvuk nástrojů decentní a klidný.

Vzhledem ke štědře dimenzované výkonové části se nemusíte bát ani toho, že by všemožné bubínky a cinkátka v "Percussion du Africa" (Dununba | "AUDIO Digital Masters III | 2010 | STS Digital | 11-10) neměly drajv a důraz. Ačkoliv zvuk není žádná dynamická tsunami, už potichu se nicméně z reproduktorů jasně line dýchající hudba s dopady paliček do perkusí se silou a kontrolou. Zesilovač snad výsledný dojem opět jakoby maličko zjemňuje samotovým dotekem elektronky, ale přesto nabízí v okamžiku dynamických špiček až nečekanou jistotu a konkrétnost. Stále také cítíte mocnost a hutnost, zvuku je jednoduše hodně a přes svou zjevnou váhu rozhodně není líný.

2019 07 10 TST BAT VK 3000 SE 9

VK-3000SE určitě není stroj pro milovníky analytického poslechu, ale přestože třeba v monumentální vokální variaci na slovanské chóry od nizozemských Cantus Ex Corde ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) vnímáte nejprve veliký celek, stačí se do hudby ponořit a najednou se před vámi začne zvuk rozestupovat a pustí vás nenásilně k menším a menším detailům. Je to i proto, že pod celkovou lampovou poddajností a sytostí jsou hlasy pevně definované a oddělené, takže vlastně jaksi bez komplikací a nucené snahy vnímáte mnohočetnost sboru, barvy hlasů i jednotlivá slova.

Objemově i proporčně je zvuku VK-3000SE opravdu dost, snadno zaplní místnost kolem vás a snad i díky tomu je pocit prostorovosti velmi slušný. V "The Dance" v podání Floriana Couteta a Smart is Brass ("Räumlichkeit und Transparenz" | 2015 | stereoplay) se nám líbilo, že nástroje měly své dobře definované kontury a tím i místo v prostoru, vnímáte i vzduch kolem nich a celý přednes je v pravolevém i předozadním směru jaksi nenuceně organizovaný. Není to super zaostřený zvuk monitorového typu, ale načrtnutí scény je velmi důstojné i v rámci této ne zrovna nízké cenové hladiny.

2019 07 10 TST BAT VK 3000 SE 7

Největší devizou VK-3000SE je nicméně kombinace elektronkové elegance a vřelosti s pevnou kontrolou a výkonem tranzistorů. Pak i rytmický úvod "Africa" od Toto ("Blu-spec CD - Feel the difference" | 2009 | SONY | SCIP 20048-9) má šťávu a sílu, takže rána je konkrétní a nerozplizlá, navíc ale stále zůstává zřetelný pocit příjemné kulatosti a teplejšího ladění. Výsledkem je decentní zážitek, který na vás hudbu ani energii nechrlí, ale přesto má zjevnou důstojnost a sebejistotu, s kterou se dá velmi neúnavně poslouchat - tím spíš, že onen charakter už drží skutečně od nízkých poslechových úrovní.

Velký a vlastně velmi klasicky pojatý integrovaný zesilovač amerických BAT bude radostným společníkem každému, kdo nevyžaduje absolutní zvukovou neutralitu, ale více si cení bohatosti, energie, vřelosti a emotivní hudebnosti, kteréžto jsou ale v tomto případě doprovázeny velmi důstojnou kontrolou a autoritou, což běžně elektronkáče prostě nenabídnou. VK-3000SE se snaží - a to vcelku úspěšně - zkombinovat to nejpříjemnější z obou světů a i když nemá digitální konektivitu nebo jiné moderní záležitosti, přináší hudbu o to nenásilnějším, příjemnějším a prostě krásnějším způsobem.

Kč 189 000,-

Kč 22 900,- - příplatkový phono modul

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ přiznaná lampová pohodovost

+ kombinovaná nicméně s dostatečnou silou a kontrolou

+ komplexnější možnost nastavení, než by se zdálo

+ schopnost "podržet" i komplexnější hudební materiál

+ uvolněnost a klidnost

ZÁPORY

- jako u (skoro) každé elektronky i tady je zahřívání zdlouhavé

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio Studio | www.superhifi.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies