2019 07 15 TST Moon 260D 1

Už od nástupu streamování před lety letí světem domácího audia pro náročné zpráva, že CD přehrávače jsou na ústupu (a ony skutečně do určité míry jsou) - nicméně i ve střední třídě zatím i přes blížící se nedostatek kvalitních mechanik zůstává poměrně dost modelů k výběru. Jedním z nich je i model 260D od kanadských Moon, který sám výrobce zařazuje jako "transport s volitelným modulem D/A převodníku".

Na pohled je Moon 260D klasickým produktem značky - třísegmentový čelní panel můžete mít ve světlé, tmavé nebo "míchané" kombinaci, klenuté boční panely čela jsou tu pro okrasu a vše zásadní se odehrává uprostřed. Tam je velké logo výrobce, tenounká dvířka, která ukrývají šuplík mechaniky a nevelký obdélníkový displej s jasně červenými znaky a minimalisticky účinnou formou podávání informací.

Po stranách této trojice zásadních elementů jsou pak ve dvou pyramidách vyrovnaná ovládací tlačítka - vlevo sedm, vpravo šest. Levá část slouží k zapnutí a nastavení chování, pravá pro přímé ovládání přehrávání.

2019 07 15 TST Moon 260D 2

Pohled na učesaný zadní panel odhalí potěšující paletu konektorů. Samozřejmé jsou analogové linkové výstupy v podobě cinchů i XLR konektorů, poměrně běžné jsou i digitální výstupy, byť mix koaxiálního a AES/EBU konektoru zrovna mainstream není. Potěší pak i čtveřice digitálních vstupů, která z 260D může udělat centrální bod celé vaší sestavy - jsou tu dva koaxiální, jeden optický a jeden galvanicky oddělený USB konektor.

Za zmínku ale stojí i "chytrost" přístroje - ovládat jej lze přes RS232, ale v rámci sestavy Moon / Simaudio produktů i přes SimLink, kdy pomocí vstupu a výstupu propojíte celý systém do kaskády a ovládáte tak chytře celý ekosystém najednou až do drobností jako je navolení správného vstupu na zesilovači při zapnutí přehrávače atd. atd.

2019 07 15 TST Moon 260D 3

Vnitřní část je pak pěkně poctivě poskládaná - vpředu je pěkně provedená mechanika (byť nijak "morbidní"), dobře odpružená a v citlivých místech zakrytá. Antivibrační systém pracuje na gelové bázi a se čtyřmi nosnými body. Jde o M-Quattro Drive přímo od Moon, kterýžto transport je i ve vyšším modelu 650D. Zajímavostí je schopnost načíst krom klasických CD disků i data v MQA formátu, která nicméně nerozkódovaná putují do digitálních výstupů. Analogové a digitální obvody mají oddělené desky plošných spojů, napájecí zdroj stojí na zapouzdřeném toroidním transformátoru a baterii filtračních kondenzátorů.

Výrobce neudává konkrétní typ použitého D/A převodníku, nicméně chlubí se 32 bitovou hloubkou jeho pracovního režimu a tím, že zvládá PCM signál s rozlišením až 24 bit / 192 kHz. Dále se pak dozvíte ještě to, že celkové harmonické zkreslení ani zkreslení intermodulační nepřekračují hodnotu 0,005%, že odstup signálu a šumu i dynamika dosahují excelentních 120 dB a separace kanálů 116 dB.

2019 07 15 TST Moon 260D 4

Líbilo se nám, jak bytelně udělaný Moon 260D působí a to i nad rámec své cenové hladiny - při šířce 42,9 cm, hloubce 33,3 cm a výšce 8,6 cm váží solidních 7,5 kg.

Moon 260D jsme poslouchali v kombinaci s firemním převodníkem Moon 280D i bez něj a to v rámci všech redakčních sestav - s Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30 spolu s Harbeth Monitor 30, s Grandinote Shinai a Harbeth nebo také s Emotiva XSP-1 / XPA-DR2 a KEF LS50 (kde alternovaly Teac NT-503) a krátce též s Cambridge CXA80. Porovnávat jsme mohli s Cambridge CXC nebo OPPO UDP-205, u D/A převodníků s Moon 280D nebo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII. O dalších použitých komponentech, kabelech, filtrech a všem dalším příslušenství se dozvíte v pravém sloupci -->.

2019 07 15 TST Moon 260D 5

Je dobré říct, že i zvuk z externí mechaniky typu Cambridge CXC nebo z počítače získá při "protažení" přes Moon 260D velkou část jeho signatury. Na to, že jde vlastně o doplňkový modul, tak je to naprosto plnohodnotně fungující řešení, kterého se nemusíte rozhodně bát ani tehdy, kdy bude 260D hrát primárně právě roli převodníku.

Hluboký bas ve "Way Down Deep" Jennifer Warnes ("The Hunter" | 1992 | Private | 1005-82089-2) byl nadýchaný, až lehce načechraný, vybavený notnou váhou a ve své bohatosti byl velmi solidně konturovaný, poddajný a silný. Na danou kategorii hrál přehrávač s velkou chutí, se šmrncem a temné, hutné basové tóny měly strukturu a uvolněnou jistotu. Je to vlastně nebývale tekutý, high-endově důstojný bas, přítomný a šťavnatý.

2019 07 15 TST Moon 260D 6

Také vokál Eleanor McEvoy v "Leaves me wondering" ("System Solution" | 2019 | Nordost) byl zřetelný, hlavně ale krásně přirozený v bohatosti, barevnosti i detailnosti - ve své komplexnosti a jakési blízké dosažitelnosti a hmatatelnosti bylo střední pásmo krásně otevřené bez technické strohosti. Je to opět chuť a šťavnatost, s jakou Moon hraje, co vás doslova vcucne do prakticky jakékoliv nahrávky. Hlasu pak nechyběla váha a plnost, tělo a objem - všechno v míře naprosto excelentní k vynaloženým penězům.

Se skvělou nonšalancí se přehrávač popral také s činely a vibrafonem v "Sex without bodies" od Dave´s True Story ("AUDIO Digital Masters I" | 2010 | AUDIO | 01-10). Zvuk nijak nenasazoval, ale nenásilně plynul, důstojně a samozřejmě, prostý pozlátka a přitom znělý a jasný. Opět vás potěší detailnost a nadstandardní čitelnost, činel je prostě činel, pěkně doznívá a ševelí. 260D nemá nijak podlézavý nebo zdůrazněný zvuk a přesto si umí získat cinknutím prostor a pozornost.

2019 07 15 TST Moon 260D 7

Elektronicky pulsující "Love is gone" Davida Guetty ("Focal CD No. 8" | 2009 | Focal | 509999680442) měla odvážně šťavnatý šmrnc, přehrávač se umí prosadit a ačkoliv nemáte pocit, že jeho zvuk se někam tlačí, najednou je všude kolem vás, je plný energie a - jinak to prostě říct nejde - chuti hrát. Velký, mocný, tučný přednes se snadno nadechne a pak vás s grácií a suverenitou Johna Travolty roztancuje. Opět se nedá říct nic, než že ve svém nadhledu je 260D dál, než by cenovka hluboko pod sto tisíc naznačovala.

Mnohostrunný a mnohovrstvý zvuk v "A Rose for Me" od The Soundscapers (""FIM Super Sounds III" | 2006 | FIM | FIM XR24 073) byl na povrchu hladký a neanalyticky homogenní, ale přesto byl od linky basy po drnkání mandolíny dobře oddělený, organizovaný a nenásilně samozřejmý ve smyslu high-endu se vším všudy. Možná na reprodukci ulpívá trochu vřelosti, ale charakteristicky pohodový zvuk Moon nenarušuje přehledné podání textur všech nástrojů, ani nekazí celkový dojem, že elektronika "to má v ruce". Není to dokonalá organická analytičnost super drahých přehrávačů, na druhou stranu je zvuk dospělejší a více "krev a mléko", než by odpovídalo standardům třídy.

2019 07 15 TST Moon 260D 11

Hudební scénu v "Innocence" od Hoff Ensemble ("Polarity" | 2018 | 2L | SL-145-SABD) přehrávač ukotvil nejen v pravolevém, ale zřetelně i v předozadním směru, dění se odehrávalo mezi reprosoustavami a za nimi a bylo možné dobře poznat, který nástroje je v prostoru kde jak v pravolevé, tak v předozadní ose a navíc měl každý instrument jasné ohraničení a jasný prostor kolem sebe. Dalo by se říct, že šlo o nestísněný, vzdušný a přirozeně kultivovaný zvuk.

Moon 260D nedělá překvapivě žádné velké ciráty tam, kde nahrávka naráží na limity - třeba živelná "That Man" od Caro Emerald ("Deleted Scenes from the Cutting Room Floor" | 2010 | Grandmono | 88697776142) byla zjevně dynamicky omezená a trochu tvrdší, ale nijak to nebránilo užít si její svěžest a rytmickou nadupanost. Přehrávač vás s nakažlivou chutí provede celou nahrávkou, nabízí velkou porci energie, plnost a zvuk, v němž je vlastně všechno co pro zábavnou chvilku s hudbou chcete.

2019 07 15 TST Moon 260D 9

CD přehrávač Moon 260D patří mezi ty nejzábavnější, které si za pětimístnou cenovku můžete koupit - a přesah jeho zábavnosti jde rozhodně do ještě vyšší cenové třídy, protože tak bohatý, příjemný a zároveň realistický zvuk není žádnou samozřejmostí. Nejhodnotnější devizou přehrávače je pak ta samozřejmost a nekomplikovaná zábavnost, s níž vám naservíruje jakýkoliv hudební žánr v prakticky jakékoliv nahrávce a přesto zvládne být detailní, dynamický a tonálně autentický jak si high-endová třída žádá. Pokud tak chcete roztáčet stříbrné kotoučky a využít několik digitálních vstupů pro sjednocení svých digitálních zařízení, tak 260D vám ukáže chutě opravdového high-endu za velmi racionální cenovku.

Kč 76 490,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ bytelná kontrukce

+ přítomnost vstupů

+ plný a příjemně kultivovaný zvuk

+ překvapivá detailnost

+ velmi férová cena za daný výkon

ZÁPORY

- vlastně nic, tohle je poctivý a zaplatitelný high-endový přehrávač

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies