Otřesy v pražské koalici zálibně sledují na Hradě i ve Strakově akademii

Od vzniku pražské koalice Pirátské strany, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu neuplynul ani rok, ale otřesy její stability už nelze přehlédnout.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský primátor Zdeněk Hřib (vlevo) a premiér Andrej Babiš

Pražský primátor Zdeněk Hřib (vlevo) a premiér Andrej Babiš | Zdroj: Úřad vlády ČR

V minulých dnech se zachvěla v základech kvůli vyplacení statisícových odměn členům bývalé dozorčí rady městské firmy Pražská plynárenská. Což Piráti považují za porušení koaliční smlouvy, v níž se jasně říká: „Zrušíme tantiémy pro členy dozorčích rad.“

Na první pohled jde o dílčí spor, navíc zaměřený do minulosti. Odměny doputovaly k politickým zástupcům v předchozí dozorčí radě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý komentář

Však také lídr Prahy sobě Jan Čižinský nebo Hana Marvanová ze Spojených sil pro Prahu tvrdí, že nechtěli koaliční smlouvu vykládat retroaktivně. Jenže to klidně mohli. Koaliční smlouva přece není zákon, u něhož je retroaktivita nepřípustná.

A na odměnu nemají členové dozorčích rad žádný nárok. Například polostátní podnik ČEZ nevyplácí tantiémy již několik let.

Pošpiněný štít

Politici současné koalice porazili v Praze hnutí ANO také slibem, že skoncují se zavedeným způsobem vládnutí. K němu patří i letité vysávání veřejných rozpočtů přes horentní odměny členům dozorčích rad městských firem.

Pokud tedy pirátský primátor Zdeněk Hřib zpochybnil vyplacení tantiém, činil tak v souladu s étosem s nímž tato koalice nastupovala do vedení města. Tak lze vnímat i jeho tlak na odvolání šéfa předsedy představenstva Pražské plynárenské Pavla Janečka, za jehož působení došlo k podezřelým nákupům plynu, které vyšetřuje policie.

Ani Hřib a jeho lidé v radě ale nemohou mávat tak úplně zářným štítem pražanům v ústrety.

Nápad Pirátů zjistit prázdné byty v Praze pomocí elektroměrů a možné zvýšení daní z prázdných bytů měl rozhodně blíž k zásahu do soukromí než k neutrálnímu sběru dat. Na tom nic nemění přemrštěná reakce Jiřího Pospíšila ve víru kampaně do europarlamentu.

Primátor Hřib také dodnes pořádně nevysvětlil, proč rada včetně jeho samého hlasovala tajně o započetí geologického průzkumu a tím i celé stavby nové linky metra. Což u Pirátů, zaklínajících se transparentností na každém kroku, působilo jako svatokrádež.

Laboratoř spolupráce

Pražská koalice je vnímána částí společnosti jako určitá laboratoř příští opoziční spolupráce na celostátní úrovni. A nelze přehlédnout, že v některých směrech vedení metropole skutečně působí jako ostrov v moři vládnoucího populismu ztělesněného v postavách prezidenta a premiéra.

Hřib chce odvolat Janečka z čela představenstva Pražské plynárenské. ‚Manažersky pochybil,‘ tvrdí

Číst článek

Například podle týdeníku Respekt setkání primátora Hřiba s premiérem tibetské exilové vlády a ještě předtím vypovězení „pandí“ smlouvy s Pekingem rozlítilo komunistické vedení Číny natolik, že zrušilo další přímou leteckou linku do Česka a plánované podzimní turné dvou českých symfonických těles.

Zárodky rozporů v pražské koalici, které v poslední době, vyplouvají na povrch, jistě jsou pečlivě analyzovány jak na Hradě, tak ve Strakově akademii. A poroste úsilí rozbít pražský triumvirát co nejdřív před volbami do parlamentu.

Aby pak Andrej Babiš, kterému Piráti, TOP 09, STAN spolu s hnutím Jana Čižinského uštědřili v Praze potupnou porážku, mohl říkat: Podívejte, jak Piráti a spol. vyhořeli v hlavním městě. A tohle by mělo vládnout republice?

S narůstajícím napětím mezi lídry pražské koalice tak narůstá i otázka, zda dokážou vnímat i dalekosáhlejší důsledky svých sporů.

Jiří Leschtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme