Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Imago


Imago
Recenze knihy: Motýlí chlapec
Autor: Peter Stjernström
Originální název: Fjarilspojken
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 368
Kniha Motýlí chlapec zaujme na první pohled krásnou obálkou, která působí jak romanticky, tak děsivě. A přesně jak napovídá obálka, takový je i příběh, který se v knize ukrývá.

Thriller Motýlí chlapec je tajuplný a napínavý od samého začátku. Zajímavé a neotřelé téma motýlů, kteří provází hlavního hrdinu Jonase od narození až do doby, kdy se stane dospělcem - imago.

Ukázka knihy

Proč ho jeho rodiče zanechali jako několika měsíční miminko v lese? A proč ho motýli mají rádi? Už v dětství si Jonas všiml, že tuší věci, které se stanou. Má to něco společného s motýli?

Příběh o Jonasovi působí velice věrohodně až vědecky. Čtenář je plný očekávání, co dál se stane, co ho čeká na další straně. Ke čtení vás pohání zvědavost, zda to, co se ze začátku tváří jako bláznovství a postupně dostává obrysy seriózního výzkumu, nakonec dopadne opravdu seriózně, nebo jako fraška.

Začátek knihy je tajemný, ale taky trošku neuvěřitelný. Nejlepší část je ta, než dojde k samotnému rozuzlení a konci. Zkrátka doba, kdy si Jonas začne na sobě všímat, že má zvlášť silnou intuici. Že dokáže věci dobře předpokládat, o tom věděl už dřív, ale najednou zjišťuje, že pokud se opravdu soustředí, tuší věci ještě dřív, než se stanou. Zde autor dokáže čtenáře napínat, překvapovat i pobavit. A je opravdu těžké se od knihy odtrhnout.

Závěr knihy působil trošku uspěchaně až chaoticky. Rozuzlení se čtenář dočká, ale bojím se, že konec působí jako výplod bandy feťáků, kteří nakonec moc dobře nedopadnou. Je škoda, že celé tajemno a kouzlo, které vyzařovalo z knihy po celou dobu čtení, nakonec tak rychle vyprchá. Konec je uspěchaný, bláznivý a zbytečně katastrofický.

V knize vystupuje velké množství postav, ale autor je dokáže svým popisem dobře odlišit a charakterově rozdělit. V ději ani postavách se čtenář neztrácí. Příběh plyne svižně a často cítíte napětí, ale jako bychom při čtení jeli z kopce. Na začátku adrenalin stoupá, kniha se rychle rozjíždí, v plné rychlosti graduje a pak následuje dost dlouhá a méně záživná rovinka, na jejímž konci je tak trochu zmatek a chaos, který vás zaskočí a možná zklame. A možná se taky budete cítit ochuzeni o odpovědi na otázky, které jste si po dobu čtení pokládali.
Ač se závěr nemusí líbit každému, zajímavý námět a jeho napínavé zpracování by si své čtenáře najít mohl.
Ukázka knihy

Hodnocení autora recenze
80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80%
V obchodech(279 - 369 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Velikost se měří srdcem
Recenze knihy Čarojas

Keď sa prelomia ľady a vzbĺknu iskry
Recenze knihy Icebreaker

S Ladislavem opět na cestách
Recenze knihy Všechny cesty vedou do Santiaga

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?