Třetí případ svérázné Josefíny Divíškové

Kdo maze ten jede
Marie Rejfová přináší vynikající detektivku z českého maloměsta, kořeněnou laskavým humorem a zdobenou ilustracemi Daniela Špačka.

Dva dny ve mlýně odříznutém sněhovou vánicí od okolního světa se mohou ze začátku jevit jako příjemně strávený víkend. Zvlášť když jeho majitel – bohatý podnikatel Kryštof Oplt – chystá večírek. Svérázná učitelka Josefína Divíšková ale brzy zjistí, že skutečnost nemusí být taková, jak se zpočátku zdá. Záhadný střelec z lesa a tělo jednoho z účastníků večírku nalezené v náhonu spustí řetězec událostí, před kterými neuteče žádný z pozvaných hostů. Pachatel je ve mlýně a je možné, že už vyhlíží další oběť. Josefína Divíšková se s osobitým stylem a za vydatné pomoci komisaře Tvrdíka snaží přijít všemu na kloub. Při svém pátrání se nevyhnou nebezpečným ani humorným situacím, a aby toho nebylo málo, do věci se zamíchá i Josefínino nevypočitatelné příbuzenstvo.

 

Kdo maže, ten jede

Autorka: Marie Rejfová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-7588-108-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Kdo maže, ten jede vydalo nakladatelství Mystery Press.

 

Více o knize

Romány s „českou slečnou Marplovou“, poněkud nepraktickou učitelkou Josefínou Divíškovou, působí v současné detektivce jako zjevení. Na rozdíl od drsných krimi thrillerů přichází Marie Rejfová s chytrými zápletkami, svéráznými figurami a spoustou laskavého humoru.
Není proto divu, že si romány Kdo jinému jámu kopá (nominace na Cenu Jiřího Marka za nejlepší českou detektivku), Komu straší ve věži a ebooková novelka Kdo má pod čepicí získaly řadu nadšených čtenářů, kteří vždy netrpělivě čekají na každou novou knihu. A letos v květnu se dočkali: vyšel další – tentokráte zimní – Josefínin případ Kdo maže, ten jede.
Po klasické detektivce Kdo jinému jámu kopá a příběhu s tajemstvím Komu straší ve věži, přichází tentokrát Marie Rejfová s tzv. whodunitkou. Tedy s detektivkou z uzavřeného prostředí a omezeným počtem podezřelých, mezi nimiž se skrývá pachatel. A stejně jako v předchozích knihách, zvládá i tento extrémně náročný literární žánr se šarmem sobě vlastním.

Informace pocházejí z tiskové zprávy nakladatelství Mystery Press.

 

Ukázka z knihy

Miroslava Dostálová nespokojeně pokrčila nos proti obloze. Polední slunce se schovalo za mraky a nedávalo ani v nejmenším najevo, že chce něco na téhle situaci změnit. Navíc se zvedl vítr a vmetl každému, kdo se odhodlal riskovat zdraví na běžkách, čerstvě napadaný prašan do očí.
„No, hezký,“ zabručel Karel Dostál, který stál ve stopě za ní. „Divím se, že vůbec někdo přišel.“
„Jako každý rok v tuhle dobu,“ pravila přes rameno.
Nechápala svého muže o nic víc než všechny zdravé a mobilní občany Brodu, kteří dali přednost sobotnímu programu v televizi před tradičním „šoupákem do Machtína“. V prostoru startu se těsnala necelá stovka nadšenců různého věku a pohlaví. A to bylo setsakramentsky málo. Lidé jsou líní, pomyslela si a vypjala prsa jako při sokolském nazdar. Jejich chyba.
„Právě. Mohla jsi to posunout na konec měsíce.“ Zabodl hůlky a vytáhl z kapsy zmuchlaný kapesník.
„Prosím?“

Přečtěte si celou ukázku.

 

Marie Rejfová

Bc. Marie Rejfová se narodila roku 1976 v Praze. Chodila na základní školu a gymnázium v Žatci. Tři roky studovala na právnické fakultě v Plzni, titul získala na fakultě humanitních studií, dnes filozofické. Dva roky byla učitelkou na druhém stupni ZŠ Měcholupy u Žatce, od roku 2004 pak v MŠ Varnsdorf. Od roku 2005 je vdaná za Jana Rejfa (inženýr technolog v TOSu Varnsdorf) a má dvě děti, Elišku a Matěje. V dětství a mládí začaly její první pokusy o psaní. Během mateřské dovolené se synem publikovala první příspěvky na literárních serverech – povídky, poezii v próze, Čarověník na pokračování atd. Zúčastnila se rovněž literárních soutěží. Vyhrála první a třetí místo v soutěži Prahy 5 v rámci slavností J. Arbesa – romaneta KameníkJosefína. Dále se umístila na 21. příčce v soutěži Cena Karla Čapka s fantasy povídkou Agapo. Vyhrála třetí místo v Trutnovském drakovi s fantasy povídkou Smutný drak. Dostala se do finále soutěže Česko hledá spisovatelky s fejetony EliškaŽenou po čtyřicítce a Spěchá se jen do hrobu. V soutěži Petra Doležala v Rukojmí slov uspěla s povídkou Drak hledá svou perlu, a dostala se tak do knihy Literární naděje České republiky. Povídka Agapo se dále objevila na 12. místě v soutěži O dračí řád (portál MFantasy). První větší autorčino dílo, Čarověník, bylo vydáno roku 2015 v nakladatelství CooBoo. Jde o příběh ze současnosti, který obsahuje prvky fantasy a jehož hrdinové jsou mladí lidé. Čtenáře uvádí nejen do krásné krajiny Českosaského Švýcarska. Je plný tajemna, ale i obyčejného lidského humoru. Křest knihy se uskutečnil 8. září 2015 v Praze. Kniha získala druhé místo v devátém kole Souboje knižních obálek na serveru Databazeknih.cz. Druhý díl Čarověníku vyšel 24. října 2016 pod názvem Sestra smrt. Mezi koníčky Marie Rajfové patří vedle psaní a knížek také příroda, zahrada, děti, dobrá káva a čokoláda, posezení s přáteli.

Zdroj informací: autorčin článek z rubriky Čtení ke kávě


Mystery Press je nově vzniklé a rychle se rozvíjející nakladatelství, jehož sídlo se nachází v Praze. Nakladatelské činnosti se věnuje zpočátku v koedicích s nakladatelstvím FANTOM Print. Cílem nakladatelství je vydávání detektivních titulů, krimi a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo maže, ten jede

Rejfová, Marie

Mystery Press, 2019

Napsat komentář