Do kostela sv. Jana Nepomuckého na Hluboké zavítá v sobotu 17. srpna v 19 hodin varhanní virtuóz Petr Čech a světová špička na violu Kristina Fialová. Ti mimo jiné zahrají skladby J. S. Bacha, M. Regera, G. Ph. Telemanna.

Petr Čech je ředitelem Pražské konzervatoře, uznávaným varhaníkem a pedagogem. „Stav varhan v českých a moravských chrámech se stále zlepšuje, zájem o nástroj ze strany studentů neopadá, snad i proto, že je to nástroj, který fascinuje. Pokaždé je jiný. Pokaždé přicházíte k jinému nástroji a každý fascinuje jiným způsobem,“ říká varhanní mistr a dodává: „Jsem rád za pozvání na Hlubokou, kde se těším na souznění s místními varhanami.“

Kristina Fialová je odbornou kritikou oceňována především za dokonalou techniku, ohnivý temperament a sofistikované hudební cítění. Po získání titulu absolutního vítěze na mezinárodní soutěži Michala Spisaka v polských Katovicích v roce 2013 se mladé violistce otevřely cesty na prestižní koncertní pódia. Kromě pozvání na slavný dánský Tivoli festival debutovala v proslulé Tonhalle Zürich, Sumida Triphony hall v Tokiu, Gran Teatro Nacional v Limě, v sále Kolínské filharmonie a na MHF Pražské Jaro 2015 vystoupila se samostatným recitálem. Pravidelně vystupuje s předními českými i zahraničními orchestry. V sobotu 17. srpna 2019 v 19.00 hodin vytvoří s varhanním virtuózem Petrem Čechem Dialog lásky. Perfektní akustika hlubockého kostela jen umocní už tak kvalitní vystoupení.

Následující den, v neděli 18. srpna v 19 hodin přivítají v kostele sv. Petra a Pavla na Hosíně světoznámého cellistu Petra Nouzovského a špičkového akordeonistu Ladislava Horáka. Budou hrát program, který představili v roce 2017 na soukromém koncertu k příležitosti mého pátému výročí kněžského svěcení. Nyní si je mohou poslechnout všichni. Stojí to za to. Příchozí uslyší mimo jiné skladby A. Piazzolly, R. Galliana, J. Bragata.

Ladislav Horák koncertuje jako sólista, komorní hráč a za doprovodu tuzemských i zahraničních orchestrů. Pravidelně vystupuje na prestižních festivalech v Severní Americe, Asii i po celé Evropě. Je propagátorem a prvním interpretem skladeb soudobých českých a zahraničních autorů, které pravidelně nahrává pro česká i mezinárodní média. Petra Nouzovského, který se řadí mezi nejlepší evropské violoncellisty své generace, můžeme slyšet na mnoha tuzemských i zahraničních prestižních pódiích. Jeho hra je hodnocena superlativně pro svou svrchovanou technickou noblesu kloubící se s originální hudebně tektonickou výstavbou jím interpretovaných skladeb.

Vstupenky na oba koncerty je možné koupit přes CBsystem nebo Informačním středisku na Hluboké. Vstupné je 150 korun.