Deset tipů, jak se zbavit stresu a úzkosti

Není dnes žádným tajemstvím, že stres a úzkost jsou nejen nepříjemné, ale dokonce i zdraví a životu nebezpečné! V žádném případě se je tak nevyplatí podceňovat, a proto jsme si pro vás připravili krátký článek s výběrem deseti tipů na odbourávání stresu.

Spánek, spánek, spánek

Začneme hned tím nejdůležitějším. Kvalitní spánek je dnes vzácný pomalu jako šafrán. Pro tělo je ovšem důležitý jako sůl a zanedbávání spánku a odpočinku je nejen častým původcem stresu, ale i dalších zdravotních problémů. Zkuste si tedy lépe zorganizovat čas, tak abyste se opravdu dostatečně a kvalitně vyspali nejlépe každý den.

Ticho a klid

Další bod trošku souvisí s tím předchozím. V dnešním uspěchaném světě je zkrátka potřeba si na chvíli jen sednou někam do klidu a nechat se unášet sladkou hudbou ticha. Pokud klidné prostředí nemáte z jakéhokoliv důvodu ani doma, tak si zajděte do kavárny daleko od centra či někam do ticha do parku.

Učení se jazyků

Může to znít zvláštně, ale spousta stresu pochází z pocitu nenaplněnosti. Proto učení se nějakému cizímu jazyku ve volném čase může mít pozitivní vliv nejen na vaši kariéru a paměť, ale právě taky na duševní pohodu. Navíc hned nemusíte začínat s čínštinou nebo arabštinou. Zvolte si nějaký blízký, klidně slovanský jazyk a naučte se pár slovíček každý den.

Hraní her

Kdo si hraje, nezlobí, ale ani se netrápí. Hry pomáhají ulevit od stresu. Je jen na vás, co zvolíte. Pokud nemáte problémy s lehce nabytou závislostí, můžete klidně zkusit i hazardní hry. V duchu předchozího bodu: na internete je bohatá ponuka výherných automatov online. Zde je ovšem opravdu nutné si dávat pozor, aby problémy se stresem a úzkostí pouze nevyměnily též nepříjemné problémy s hazardem!

Fyzický kontakt

Další tip je založen čistě na biologii. Líbání, mazlení a sex všechny uvolňují oxytocin, hormon lásky, do krve. Ten zvyšuje úroveň štěstí a podílí se potlačování stresu.

Vyhněte se prokrastinaci

Prokrastinace trápí občas každého z nás. Pokud se ale dostane přes únosnou mez, začnou problémy. Jakmile začnete odkládat své úkoly, budou se na vás více a více kupit a neúnosné množství práce, která na vás čeká, vás snadno pošle do deprese. Lepší organizace času tak může pomoci v boji proti stresu i takto.

Naučte se říkat „ne“

Spoustu ze zdrojů stresu nemůžeme ovlivnit. Mnohé ale ano. Nedělejte tak aktivity, které dělat nechcete a naučte se říkat „ne“ všemu, co můžete ovlivnit a způsobuje vám nadměrné hladiny stresu.

Smějte se a usmívejte se :))

Není tajemstvím, že smích je důležitý. Je navíc docela obtížné cítit úzkost, když se zrovna smějete. Krom toho slouží smích jako důležitá součást mezilidské komunikace a opět se při něm uvolňují ty dobré hormony do krve.

Jezte zdravě

Může se to zdát na první pohled nelogické, ale špatný jídelníček se může negativně projevit na hladině vašeho stresu a úzkosti. Nejen pro duševní zdraví je vyvážený jídelníček klíčem ke spokojenému životu. Udělejte si čas od času smoothie či jiný léčivý „koktejl“ a v případě vážných problémů se stresem se nebojte kontaktovat výživového poradce.

Omezte spotřebu kofeinu

Káva, černý čaj, energetické nápoje. Tekutiny, které vás jistě nejednou zachránily od usnutí v práci a dodaly vám potřebnou energii. Je sice pravda, že citlivost na příjem kofeinu se u různých lidí dramaticky liší, pokud jste ale kávový nadšenec a trpíte stresem, zkuste na pár týdnů kávu omezit. Kofein ve vysokých dávkách totiž snadno vyvolává zvýšené hladiny stresu a úzkosti.

Dostali jste se na konec seznamu deseti tipů proti stresu. Činností, které dělat nebo naopak nedělat jsou ovšem stovky a tisíce. Pokud jste jich už vyzkoušeli velké množství a stále nic nepomáhá, je možná lepším nápadem vyhledat odbornou pomoc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat