Banky.cz Články Daně Prodejte cenné papíry tak, abyste příjem nemuseli danit

Prodejte cenné papíry tak, abyste příjem nemuseli danit

18.7.2019 Daně

Obchodování s dluhopisy, podílovými fondy či akciemi v dnešní době není záležitostí jen právnických osob, ale také běžných občanů. Pokud plánujete prodávat cenné papíry, je vhodné mít základní přehled o zdanění příjmů plynoucích z cenných papírů. Ideální je splnit podmínky a docílit toho, aby byly tyto příjmy osvobozeny. V opačném případě bude nutné tyto příjmy danit.

REKLAMA

Pro určení správného způsobu zdanění je nutné provést základní rozdělení na příjmy:

  • plynoucí z držby cenných papírů
  • plynoucí z prodeje cenných papírů

Příjmy z držby cenných papírů

V průběhu držení cenných papírů mohou plynout jeho vlastníkovi příjmy, např. se může jednat o úroky. Tyto příjmy z titulu držby se zdaňují mezi tzv. příjmy z kapitálového majetku podle § 8 zákona o daních z příjmů (dále jen „ZDP“). Zákon neumožňuje tento druh příjmů snižovat o jakékoliv výdaje.

Dividendy vyplácené tuzemskými společnostmi (daňovými rezidenty) podléhají srážkové dani ve výši 15 %. Tu je povinna srazit společnost při vyplacení dividendy. Zdanění srážkou u zdroje je konečné a fyzická osoba už tento příjem neuvádí v daňovém přiznání.

Příjmy z prodeje cenných papírů

Běžný účet

Pokud cenné papíry nejsou součástí obchodního majetku podnikající fyzické osoby, příjem z jejich prodeje se řadí mezi tzv. ostatní příjmy podle § 10 ZDP. Výhodou nezahrnutí cenných papírů do obchodního majetku je skutečnost, že ostatní příjmy dle § 10 ZDP nepodléhají odvodům pojistného na sociální a zdravotní pojištění.

V případě prodeje cenných papírů zahrnutých do obchodního majetku jsou tyto příjmy součástí příjmů z podnikání dle § 7 ZDP, přičemž tyto příjmy již podléhají odvodům pojistného na sociální a zdravotní pojištění.

Kdy lze příjmy z prodeje cenných papírů osvobodit

Osvobodit lze všechny příjmy z prodeje cenných papírů, pokud jejich úhrn ve zdaňovacím období nepřesáhl částku 100.000 Kč, a to bez ohledu na okamžik jejich nabytí. Toto osvobození se nevztahuje na cenné papíry, které jsou zahrnuty v obchodím majetku.

Běžný účet bez poplatků

Pokud úhrn příjmů přesáhne částku 100.000 Kč, může být příjem z prodeje cenných papírů osvobozen v případě splnění tzv. časového testu. Konkrétně lze uplatnit osvobození, pokud přesáhne doba mezi nabytím a prodejem cenného papíru dobu 3 let. Logikou tohoto pravidla je poskytnout osvobození těm, kteří drží cenné papíry dlouhodobě, tedy nekupují je za účelem spekulativního prodeje. Z hlediska daňových odvodů se tedy vyplatí s prodejem počkat a dodržet 3letou lhůtu mezi nákupem a prodejem.

Kdy je povinnost podat přiznání

Pokud je příjem z prodeje cenných papírů osvobozen nebo již zdaněný srážkovou daní u zdroje, není nutné podávat daňové přiznání. V opačném případě se této povinnosti nevyhneme, a to i v těch případech, kdy je cenný papír prodán za stejnou nebo nižší cenu, než byl nakoupen. Zjednodušeně řečeno je nutné podat daňové přiznání bez ohledu na to, zda bylo prodejem cenného papíru dosaženo zisku i ztráty.

REKLAMA

ANKETA k článku Prodejte cenné papíry tak, abyste příjem nemuseli danit

Platil jsem daň z prodeje akcií?

Počet odpovědí: 172

KOMENTÁŘE k článku Prodejte cenné papíry tak, abyste příjem nemuseli danit

Přidejte nový komentář

dotaz, Komentoval(a): Tomáš Kontermann

28.10.2020 02:08:19
> Dobrý den.
> Potřeboval bych od Vás poradit ohledně prodeji akcií.
> Jedná se o akcie ICOM Reality a.s.
>
> Od 10.1.2002 jsem majitelem 1) AKCIÍ NA MAJITELE o jmenovité hodnotě 1000 Kč
> 2) HROMADNÉ LISTINY NA MAJITELE o jmenovité hodnotě 1000 Kč
>
> Společnost na adrese v Jihlavě již neexistuje.
> Prosím o radu jak postupovat dál ohledně prodeji (resp.nárok na dividenty atd..)
> Děkuji
> S pozdravem
>
> Kontermann Tomáš

Tomáš Konterman, Komentoval(a): Mr. Info

24.6.2021 11:35:07
Dobrý den, Tomáši, nejlépe zapálit někdy v zimě a zahřát se. To je to poslední, co se dá s těmito bezcennými papírky udělat. Bohužel, je mi to líto. Mr. Info

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Sleva na poplatníka

15.4.2024 Daně

Jak si zajistit co největší daňovou úsporu? S využitím všech slev na poplatníka, na které máte podle české legislativy nárok. Za rok 2023 jsou vaše možnosti o dost širší, než budou v roce 2024 a později, kdy nás díky konsolidačnímu balíčku čekají velké změny ve slevě na poplatníka. Jaké slevy teď můžete využít a jak je vůbec uplatnit?

Klíčové změny v roce 2024 aneb na co se připravit

10.2.2024 Daně

Začátek roku 2024 přinesl v souvislosti s konsolidačním balíčkem představeným Ministerstvem financí ČR celou řadu změn, které se dotknou takřka každého z nás. Týkají se totiž například hypoték, stavebního spoření nebo nové sazby daně z nemovitých věcí. Pojďme se na ně společně podívat.

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2023 v roce 2024?

18.1.2024 Daně

Máte povinnost podat přiznání k dani z příjmu za rok 2023 v roce 2024? Jaké daňové slevy můžete čerpat? Poradíme, jak správně vyplnit daňové přiznání a nepřipravit se o případný daňový přeplatek.

Daň z nemovitosti na rok 2024

4.1.2024 Daně

Kdo musí platit daň z nemovitosti? Kdo musí, a kdo naopak nemusí na finanční úřad s přiznáním k této dani?  Do kdy je nutné daňové přiznání podat, na jaký formulář jej vyplnit a kam ho poslat? Jak vysoká je daň z nemovitých věcí, do kdy a jak se platí? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek už pro vás máme připraveny.

Další zdražování na obzoru: vláda chce zvýšit DPH. Co podraží právě vám?

28.6.2023 Daně

Musíme šetřit, rozhodla vláda, a představila lidem vládní konsolidační balíček. Ještě jej ani nestihla formálně schválit, a už naznal několika změn. Stabilně se zatím drží navrhované změny v dani z přidané hodnoty. Ta (až na drobné výjimky) poroste. A tím zrychlí růst už tak dost vysoké inflace. Podívejme se, co se brzy zdraží i vám.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Akcie

Akcie symbolizují majetkový podíl v určité společnosti a patří mezi oblíbené investiční nástroje mnoha lidí. Když se rozhodneme investovat do akcií, můžeme očekávat atraktivní výnosy, ale musíme si být vědomi i možného rizika. Jakou roli hrají akcie v investičním světě a co bychom měli vědět?

1. Podstata a význam akcií

Co to je: Akcie reprezentují část vlastnictví v organizaci či firmě.

Kategorie akcií: Rozlišujeme mezi několika typy akcií, mezi něž patří základní, upřednostněné nebo ty, které nevyplácejí dividendy.

Finanční benefity: Majitelé akcií mohou profitovat z dividend, tedy podílu na zisku dané firmy.

Majetková a kontrolní práva: Držitelé akcií mívají často možnost hlasovat o klíčových rozhodnutích společnosti.

Obchodovatelnost: Díky burzovnímu obchodování mohou být akcie rychle prodány či zakoupeny.

2. Možná rizika a šance spojená s akciemi

Fluktuace cen: Hodnota akcií může v krátkém čase výrazně vzrůst či poklesnout v reakci na různé faktory.

Dlouhodobý pohled: Mnozí považují investice do akcií za strategii s dlouhodobým výhledem, která může v průběhu let přinést značný zisk.

Rozložení investic: Efektivní strategie často spočívá v rozložení investic mezi různé akcie, což snižuje riziko závislosti na výkonu jedné společnosti.

Výzkum a informovanost: Rozhodující je detailní zkoumání finanční situace a tržního postavení společnosti před nákupem akcií.

Neustálé učení: Aktuální informace a znalost trhu jsou nezbytné pro informované investiční rozhodování.

V investičním světě akcie představují nástroj, který může přinést významné výnosy. Přestože je s nimi spojeno určité riziko, vhodná strategie a informovanost mohou minimalizovat potenciální ztráty a maximalizovat zisky.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena