Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman ustoupí, nebo uhne ČSSD? 5 scénářů, jak dopadne vládní krize

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    18. 7. 2019
    05:02

    Demise ministrů ČSSD v rukou jejich předsedy Jana Hamáčka (40). Použije je šéf „oranžových“ na urovnání krize kolem ministra kultury, nebo si je nechá na později? A co bude, pokud prezident Miloš Zeman (74) nevyhoví jeho přání? Blesk se zeptal politologů Jana Kubáčka a Milana Znoje na možné scénáře vládní krize.

    Kvůli kandidátovi na ministra kultury Michalu Šmardovi (44, ČSSD), který má ve funkci nahradit Antonína Staňka (53, ČSSD), se včera znovu sešli Hamáček a Babiš. A shodli se, že bude nejlepší, když společně zamíří za Zemanem. „Informoval jsem pana premiéra o stanovisku předsednictva a požádali jsme o společný termín u pana prezidenta,“ nastínil Blesku průběh schůzky Hamáček. Předseda kabinetu už také začal konat. „Požádali jsme o schůzku na příští týden. Pan prezident má dovolenou. Doufáme, že ten termín dostaneme,“ uvedl. Jestli Zeman skutečně oba koaliční šéfy přijme, není teď úplně jasné. „Pokud bude termín, budeme informovat,“ řekl k tomu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

    Alibismus vedení

    Ministři z řad ČSSD už podle Hamáčka demise napsali a on je má k dispozici. Jedná se o „vládce“ rezortů zemědělství Miroslava Tomana (59), zahraničí Tomáše Petříčka (37) a práce Janu Maláčovou (38). Jenže podle politologa Kubáčka se tím předseda sociálních demokratů dostal do nezáviděníhodné situace. „Pro Jana Hamáčka je to hop nebo trop. Dostal velice široký mandát, ale zároveň i plnou odpovědnost. Předsednictvo to na něj do značné míry alibisticky hodilo. Ať totiž rozhodne jakkoliv, tak část ho vždycky bude kritizovat. Buď že upřednostnil zájmy vlády, nebo zájmy té části ČSSD, která do vlády nechtěla,“ vysvětlil pro Blesk.

  • 1.Prezident couvne

    Kandidát na post ministra kultury ČSSD Michal Šmarda odpovídá na otázky médií (15. 7. 2019) Kandidát na post ministra kultury ČSSD Michal Šmarda odpovídá na otázky médií (15. 7. 2019) | Blesk:Karel Kopáč

    Prezident Zeman slíbil, že dosavadního ministra kultury Staňka odvolá k poslednímu červenci. Problém je v tom, že neřekl, jestli na jeho místo jmenuje kandidáta, na kterém ČSSD trvá, ale on s ním nesouhlasí. „Je možné, že nakonec ustoupí a jmenuje pana Šmardu s požadavkem, aby nový ministr navázal na práci svého předchůdce,“ myslí si Kubáček.

  • 2.„Růže“ přijmou kompromis

    Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) | Foto Blesk - Jakub Poláček

    Variantou také je, že Zeman odvolá Staňka, ale nejmenuje jeho nástupce. V takovém případě by mohl být pověřen vedením rezortu kultury někdo z ČSSD, aby byla splněna podmínka koaliční smlouvy, že straně náleží pět rezortů. „Nemyslím si, že neobsazením toho postu nebo pověřením Jana Hamáčka vedením rezortu kultury by došlo ke kompromisu. Nevím, v čem by mohl spočívat, protože ČSSD se zřejmě rozhodla trvat na obou svých požadavcích,“ domnívá se politolog Znoj. Podle Kubáčka je ale tato varianta stále možná, jak se tomu v minulosti stalo už několikrát. Naposledy při sestavování druhé Babišovy vlády, kdy prezident odmítl jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho (41, ČSSD) a rezort řídil až do října Hamáček.

  • 3.Demise si schová

    Tisková konference po jednání Předsednictva ČSSD (15. 7. 2019) Tisková konference po jednání Předsednictva ČSSD (15. 7. 2019) | Blesk:Karel Kopáč

    Je možné, že ČSSD nakonec skousne kompromis, pokud by Zeman nejmenoval Šmardu, ale Hamáček si nastřádané demise schová. „Až se vyřeší kauza ministra kultury – a já myslím, že se vyřeší – tak určitě bude Jan Hamáček licitovat o zásadní témata,“ popisuje další variantu Kubáček. Těmi by mohlo být jednání o státním rozpočtu, kdy bude ČSSD určitě požadovat více peněz na sociální politiku nebo až se objeví podobný problém, jako při navyšování rodičovského příspěvku. To ale Hamáček v podstatě vyloučil.

  • 4.Dojde k rošádě

    Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019) | Blesk - Jakub Poláček

    Jedním z tahů, jak by mohl premiér Babiš vládu zachránit, je výměna rezortů. „S největší pravděpodobností by to bylo ministerstvo pro místní rozvoj a pro hnutí ANO si nechá rezort kultury s jiným ministrem a z pana Šmardy by byl ministr pro místní rozvoj,“ myslí si Kubáček. Jenže podle Znoje není tato varianta na pořadu dne. „O výměně ministerstev se mohlo jednat už teď,“ dodal. Jeho slova podporuje i vyjádření strany, která zatím trvá na Šmardovi jako na ministru kultury.

  • 5.Kabinet padne

    Tisková konference po jednání Předsednictva ČSSD (15. 7. 2019) Tisková konference po jednání Předsednictva ČSSD (15. 7. 2019) | Blesk:Karel Kopáč

    Další možností je, že se ČSSD nesmíří s ničím jiným – jak teď tvrdí – a pokud nebude jmenován Šmarda ministrem kultury, dá kabinetu vale. Politolog Kubáček ale tvrdí, že by se to straně nevyplatilo. „Kdyby odešla z vlády kvůli ekonomickému tématu, tak jsou to voliči ČSSD schopni akceptovat. Jednalo by se o jejich zájmy, jejich peněženky, ale nepochopí, proč by ČSSD odcházela kvůli personální krizi,“ dodal s tím, že všichni v Lidovém domě vědí, že pokud mají bouchnout dveřmi, tak hlasitě, ale ze zásadního důvodu.

zlomirek ( 18. července 2019 17:47 )

PPP150W ( 18. července 2019 10:59 )

Je komické když nám tady "emigrant" s nedokončeným základním vzděláním vykládá českou ústavu.

egyptanka ( 18. července 2019 10:39 )

ČSSD má ještě nějaké voliče?

medaka ( 18. července 2019 09:10 )

Přestane ti vyplácet socku.

kukuku ( 18. července 2019 09:08 )

Já o tom nic nevím - ksichty ústavních chovanců znáš Ty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa