Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Motokára připravila holčičku o vlasy a poškodila jí lebku. U nehody byli i čtyři dospělí

18. července 2019 | 06:00

I stoprocentní rodiče někdy nedokážou uhlídat vše. Když Lani zkoušela jízdu na motokáře, stáli u ní čtyři dospělí, kteří její jízdu kontrolovali. Přesto dívka skončila na jednotce intenzivní péče, kde bojovala o život. Přišla o kus lebky a poranila si mozek. Nehodu přežila jen zázrakem.

Čtyřletá Lani je klidná a usměvavá holčička, která svým rodičům dělala vždy jen radost. "Lani nikdy nebyla zlobivá nebo hyperaktivní. Je to milionové dítě! To, co se jí stalo, si nezasloužila," vzpomíná Lanina maminka Macie. Minulý podzim navštívila Macie s dcerkou a manželem své rodiče. Slavila narozeniny a potřebovala pomoci s pohoštěním, jelikož byla v osmém měsíci těhotenství. 

"U rodičů doma se sešla celá rodina. Já jsem se svou maminkou připravovala jídlo a chlapi si s Lani hráli na zahradě. Vytáhli i starou motokáru, kterou Lani milovala a kterou pak chtěla zkusit řídit." Macie tvrdí, že motokára byla malá, a její dcera ji tak dokázala ovládat bez problémů. Přesto u ní celou dobu stáli její tatínek, strýc a babička s dědečkem. "Po pár minutách zastavila a chtěla, abych jí svázala vlasy. Udělala jsem jí cop a ona znovu nasedla na motokáru. Jakmile jsem se otočila, slyšela jsem, jak se rozjela, a pak už si vybavuji jen křik mého muže," dodává Macie. 

Lani se nejspíš cop rozpustil a dlouhé vlasy se jí zapletly do kola motokáry. Dívka tak skončila v bezvědomí. Sanitka ji odvezla do nejbližší nemocnice, ale tam jí nedávali příliš šancí na přežití. Vzhledem k tomu, že měla vážně poraněné lebku i mozek, nikdo nevěděl, jaké bude mít následky, pokud nehodu vůbec přežije. "Manžel celou tu dobu nemluvil a já jsem čekala pět hodin v čekárně, než skončí operace. Bylo to nejhorších pět hodin v mém životě." 

Lani je ale velká bojovnice a operaci zvládla, jak nejlépe mohla. Bohužel se u ní projevila epilepsie, to následkem poranění mozku. "Dcera má také posttraumatickou stresovou poruchu, jinak ale žádné následky nemá. Normálně komunikuje i běhá. Měli jsme neskutečné štěstí." Lani se brzy narodil mladší sourozenec a ona se konečně mohla soustředit i na něco jiného než na své zranění. Pět měsíců po operaci jí znovu narostly vlásky tak, že z nich Macie zase může plést copy. Na motokáru prý ale Lani už nikdy nesedne.

Autor: Adéla Ondroušková