Trumpův rasismus a lhaní nemají hranice

Donald Trump tvrdě napadl progresivní demokratické kongresmanky. Mimo jiné je vybídl, ať se vrátí do svých „rozvrácených zemí“, i když se většina z nich narodila v USA.

Americký prezident Donald Trump se v sérii velmi útočných tweetů pustil do progresivních demokratických kongresmanek, jako jsou Alexandra Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar a Ayanna Pressley. Všechny tyto ženy vedle levicových názorů spojuje tmavší barva pleti i to, že jsou přímými potomky imigrantů. Trump zmíněné čtyři kongresmanky absurdně obvinil z rasové nesnášenlivosti a v jednom z asi desítky tweetů napsal, že pokud se jim ve Spojených státech nelíbí, můžou odjet zpátky do svých rozvrácených zemí.

Je dobře, že se dnes v USA spojují demokraté i část republikánů v odsouzení Trumpova zjevného rasismu. Na druhé straně to ale nelze chápat jako širší přijetí progresivních myšlenek v americké politice.

Absurdní na tom je, že tři ze čtyř napadených žen se narodily v USA; jediná Ilhan Omar se narodila v Somálsku, ale má americké občanství – ostatně jako třeba současná i bývalá prezidentova manželka, které také nepocházejí z USA. Můžeme jen spekulovat, jestli je americký prezident opravdu takový ignorant a neví, že všechny tyto ženy mimo Omar se v USA narodily, nebo jestli je jeho vyjadřování zcela účelově, protože na něj slyší voliči s bigotně protiimigrantskými názory. Trump dále obviňuje tyto političky z nesnášenlivosti ke Spojeným státům a v jednom tweetu je dokonce nazývá komunistkami.

Oblíbené zbraně: rasismus a antikomunismus

Z Trumpovy strany se nejspíš jedná o kalkul, jak zmobilizovat svou voličskou základnu, která mu dala hlas z velké části na základě nacionalistických postojů. Trump navíc kritizuje ostatní demokratické politiky za údajnou podporu těchto „ultralevičáků“. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi přitom rozhodně žádnou velkou fanynkou čtyř dotčených kongresmanek není. Během lživé kampaně proti Ilhan Omar a jejímu údajnému antisemitismu se vůči ní Pelosi naopak silně vymezovala. Tentokrát však předsedkyně Sněmovny Trumpův rasismus ostře odsoudila. A nejen ona. Proti Trumpovým výrokům se postavila například Megan, dcera bývalého republikánského jestřába Johna McCaina, která je skalní podporovatelkou strany svého zesnulého otce. Trumpovi fanoušci se nyní úporně snaží prezidentova slova interpretovat jen jako výtku týkající se Ilhan Omar, která se ve Spojených státech nenarodila. I kdyby se ale jednalo jen o ni, bylo by to podle dcery někdejšího kandidáta na prezidenta rasistické.

Trump nikde jména kongresmanek neuvádí přímo, ale z jeho tweetů je jasné, že jde právě o tyto čtyři političky. Prezident rovněž píše, že tato „komunistická banda“ přirovnala americkou pohraniční stráž k bachařům z koncentračních táborů. Naráží tím na slova Alexandrie Ocasio-Cortez o detenčních zařízeních pro migranty. Ocasio-Cortez se totiž odvolávala na expertku, která dospěla k závěru, že detenční zařízení jsou z definice koncentračními tábory. V posledních dnech se začala objevovat velmi znepokojivá svědectví o otřesném zacházení, jemuž jsou žadatelé o azyl v těchto zařízeních vystaveni, což se prezident svými tweety snažil popřít. Ve stejném tweetu zmiňuje, že tyto „komunistky“ osočují politiky podporující izraelského premiéra Netanjahua z toho, že Izraeli pomáhají pro peníze. Naráží tak na debatu ohledně škodlivosti vlivu izraelské lobby v americké politice, kterou iniciovala právě Ilhan Omar.

Útoky amerického prezidenta nicméně nejsou ničím novým. Z velmi podobných pozic se Trump snažil znevěrohodnit bývalého prezidenta Baracka Obamu jakožto muslima a člověka, který se nenarodil v USA. Poté k tomu přidal další své oblíbené zbraně, kterými bojuje proti čemukoli nalevo od něj: socialismus či komunismus a antisemitismus. Zvlášť „socialismus“ působí na Trumpovy voliče ze středozápadu naprosto spolehlivě.

Demokraté se sjednocují proti Trumpovi

Jak bylo řečeno, Nancy Pelosi zjevný a odporný Trumpův rasismus odsoudila, i když se ve spoustě témat s napadenými progresivními demokratkami neshoduje. Pelosi nepodporuje ani tzv. Green New Deal, tedy plán na řešení klimatických změn. Zatímco však Trump a establishmentoví demokraté stáli dříve v mnoha tématech na stejné straně, tentokrát se prezidentovi podařilo demokraty spíše sjednotit. Proti Trumpovi se vymezila dokonce i Anti-Defamation League (Liga proti hanobení), která jeho výroky hodnotí jako snahu rozdělit společnost. Podle Ligy si navíc Donald Trump bere Izrael a Židy jako štít pro svůj rasismus.

Nutno dodat, že Ilhan Omar byla napadena již o několik dní dříve na kanále Fox News. Komentátor Tucker Carlson spojoval její údajnou nenávist s nebezpečím spojeným s příchozími imigranty. Ačkoliv tentokrát Trump spolu se sobě nakloněným republikánským křídlem spíš sjednotil zbytek politického spektra proti svým výrokům, je třeba mít na paměti, že kongresmanky čelí i „sofistikovanější“, avšak z podobných pozic vedené kritice. Také establishmentoví demokraté v čele s již zmíněnou Nancy Pelosi nebo Charlesem „Chuckem“ Schumerem se ve svých útocích na Ilhan Omar pokusili její kritiku izraelského lobbingu onálepkovat jako antisemitskou či ultralevicovou.

Je jistě dobře, že se dnes v USA spojují demokraté i část republikánů v odsouzení Trumpova zjevného rasismu. Na druhé straně ale toto vymezení se proti Trumpovi nelze chápat jako širší přijetí progresivních myšlenek v americké politice. Když byly výroky Ilhan Omar proti izraelské lobby neprávem označeny za antisemitské, do jisté míry tímto postojem někteří dnešní kritici Trumpa vyšlapali cestičku k legitimizaci prezidentova rasismu. Zdali se všechny tyto výpady obrátí proti Trumpovi, nebo ne, uvidíme až při volbách. A rovněž se uvidí, jestli tato kauza pomůže spíš progresivním kandidátům, či demokratickému establishmentu.

Autor je publicista.

 

Čtěte dále