Potápěč našel u Mallorky vrak římské lodi, nejspíš převážela amfory s vínem a olejem

Jen několik metrů od pláže našel v písku na dně moře u ostrova Mallorca španělský potápěč zbytky římské lodi, která je podle odhadu archeologů stará asi 1700 let. Část pláže nedaleko metropole Palma de Mallorca byla proto uzavřena, aby tým expertů mohl vrak prozkoumat a ze dna vyzdvihnout. Španělská média ve středu informovala, že místo nálezu hlídá 24 hodin denně soukromá bezpečnostní služba.

Tento článek je více než rok starý.

Palma de Mallorca (Aktualizováno: 10:11 18. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí Dahabu poskytuje prostor potápěčům všech úrovní

Potápěč našel vrak lodi při rekreačním potápění (ilustrační foto) | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Félix Alarcón našel vrak lodi při rekreačním potápění asi před dvěma týdny. Místním médiím nyní přiznal, že od jeho objevu a oznámení úřadům uplynulo několik dní. Ne však proto, že by si část „pokladu“ z lodi chtěl tajně ponechat.

„Zprvu jsem myslel, že o vraku už se ví, pak jsem si ale uvědomil, že celé ty roky, co se tady potápím, jsem žádný vrak neviděl,“ řekl Alarcón novinářům. Nález proto ohlásil až po pár dnech a úřady na místo okamžitě vyslaly profesionální potápěče a oblast uzavřely.

Letos už třetí vrak

Mallorské úřady zatím k nálezu nezveřejnily mnoho podrobností. Místní média ale tvrdí, že asi deset metrů dlouhá a pět metrů široká loď zřejmě převážela římské amfory, naplněné možná vínem či olejem. Plula patrně z jihu Pyrenejského poloostrova do Říma, když nedaleko Mallorky ztroskotala.

Místopředsedkyně regionální baleárské vlády Bel Busquetsová novinářům řekla, že vrak bude po vyzdvihnutí z mořského dna zrestaurován a posléze zřejmě vystaven v muzeu ostrova Mallorca.

Baleárský ostrov Mallorca má na historické nálezy štěstí. Letos v únoru tam byly objeveny dva vraky, z nichž jeden pochází rovněž z římského období. Tyto vraky ale našli profesionální potápěči v rámci archeologického průzkumu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme