Jane Austenová zemřela před 202 lety: Zapomeňte na Darcyho a dejte šanci i ostatním hrdinům

Začtěte se do legendárních románů Jane Austenové!
Zdroj: Youtube
Začtěte se do legendárních románů Jane Austenové!Emma: Román vypráví o životě v uzavřeném venkovském společenství a o psychologii nezávislé, ale sobecké a snobské hrdinky, Emmy Woodhousové. Ta je sice bohatá a vzdělaná, ale navíc i přehnaně sebevědomá. Život v poklidném prostředí jí totiž dosud nevyvrátil její naivní představy o vlastní neomylnosti. Když se pak rozhodne zasahovat do osudů lidí kolem sebe, čeká ji mnoho nepříjemných překvapení. Ze svých chyb se ale nakonec dokáže poučit a objevit, co je pro ni skutečně důležité.Northangerské opatství:

Opatství Northanger vypráví příběh dívky Catherine Morlandové s bujnou fantazií a zálibou v romantických a hororových knihách, která žije se svou početnou rodinou na poklidném a trochu nudném anglickém venkově. Zlom v jejím životě nastane, když ji rodinní přátelé vyzvou, aby je jako jejich společnice doprovázela do města Bath. Zde je Catherine uvedena poprvé do společnosti a setkává se se sympatickým Henrym Tilneym a jeho sestrou Eleanor, jejichž otec ji pozve na rodinné sídlo, opatství Northanger. Strašidelné a pochmurné sídlo opředené, jak se Catherine domnívá, hroznými tajemstvími způsobí, že její představivost začne pracovat na plné obrátky a způsobí jí nemalé potíže – ale jiného druhu, než se domnívala.
Anna Elliotová:

Anna Elliotová je příběhem o tom, jak nepříjemné následky může mít přílišná povolnost mysli. Anna Elliotová se ve svých sedmadvaceti letech už vzdala naděje na manželství. Nabídku k sňatku kapitána Wentwortha, jediného muže, kterého kdy milovala, odmítla na nátlak své snobské rodiny, aby toho pak trpce roky litovala. Znovu se s ním setkává na návštěvě u rodiny své provdané sestry. Wentworth si za tu dobu vybudoval kariéru v námořnictvu a teď je rozhodnutý najít si manželku. Setkání s Annou ho vyvede z rovnováhy, ale jeho hněv na ni kvůli jejímu odmítnutí v něm stále přetrvává. Anna poznává, že jí Wentworth stále není lhostejný, zejména když se začne dvořit jiné ženě a o ni zdánlivě nejeví zájem. Když si ale Wentworth uvědomuje, že Annu ze svého srdce nedokáže vystrnadit, zdá se, že je pozdě. O Annu se uchází její pohledný a zámožný bratranec pan Elliot, který má to, co Wentworthovi chybí – podporu Anniny rodiny.+ 3 fotky+ 4 fotky

Spisovatelku Jane Austenovou milují ženy po celém světě a její romány znají zpaměti. Kdo by nevěděl, kdo je pan Darcy a jaké měly ženy šaty k nedělnímu obědu či na honosný večírek. Daly někdy ale šanci neméně skvělým, ale zapomenutým autorkám?

Petra Járková
Petra Járková 18. 07. 2019 08:00

Pokud už vám Rozum a cit nebo Pýcha a předsudek nic neříkají, protože jste je četli už stokrát, pak sáhněte po jiném kvalitním autorovi románů. Vynechme teď Charlotte Brontëovou nebo Charlese Dickense, které zná také každý, ale podívejme se na zoubek méně známým autorům.

Romány 19. století vás totiž nikdy nemohou omrzet.

Sybil G. Brintonová: Pýcha, předsudek a namlouvání

Kniha je vůbec prvním, nejznámějším a nejautentičtějším "imaginárním pokračováním" děl Jane Austenové. Anglická autorka Sybil G. Brintonová ve fascinujícím vyprávění plném šťastných i bolestných lidských příběhů, naplněných i zmařených lásek a nevinných i zlovolných intrik rozvíjí osudy postav známých ze šesti austenovských románů.

Georgette Heyerová: Sylvestr

Sylvestr, mladý vévoda ze Salfordu, se rozhodne, že by se měl oženit. Má své postavení, velký majetek a nepostrádá eleganci... ženy by mu tudíž měly padat k nohám. Phoebe Marlowová, dcera zemřelé přítelkyně jeho matky, však uteče z domu, když se na ni Sylvestr přijede podívat, aby zjistil, jestli vyhovuje požadavkům, které má na svou budoucí choť. Na cestě ji ale potká nehoda. Kočár uvízne ve sněhové závěji a Phoebe musí i se svým přítelem z dětství Tomem, který ji na útěku doprovází, strávit nějaký čas v blízkém hostinci. Samozřejmě netuší, že se na stejném místě objeví i Sylvestr a její situace se tak ještě víc zkomplikuje. Obzvlášť poté, co zjistí, že Sylvestr vůbec není takový, jak si myslela.

John Galsworthy: Sága rodu Forsytů

Rodina, z jejíhož středu vyrůstají podnikatelé, právníci a vážení obchodníci, vyznává konvence pohodlného měšťáckého života a jako nejvyšší životní hodnotu uznává vlastnictví peněz a z toho plynoucí moc. Každý pokus o proražení hradby konvencí a tupé měšťácké samolibosti naráží na nepochopení a nekompromisní odsouzení. Obsáhlá rodinná kronika má prostou dějovou náplň, ale v jejím rámci podává známý anglický autor plastický obraz zanikající viktoriánské Anglie a detailně kreslí život a myšlení vyšší střední vrstvy britské společnosti na přelomu století. Široce koncipovaný román zachycuje život tří generací rozvětveného patricijského rodu od poklidné éry panování královny Viktorie až do 20. let 20. století.

Louisa May Alcottová: Malé ženy

Romantická Meg, nezkrotná Jo, nenápadná Beth a rozmazlená Amy. Čtyři sestry, které musejí čelit stesku po tatínkovi, chudobě či vážné nemoci, ale hlavně svým vlastním tužbám a malým nectnostem. Čtyři dívčí hrdinky, jež postupně dospívají, zakládají vlastní rodiny a poznávají velké lásky, velké smutky, všední strasti i nevšední krásy života. To jsou proslulé Malé ženy, které se již po generace zapisují do srdcí stále nových čtenářů nejen v Americe, kde si získaly status věčného bestselleru.

NA ROMÁNY JANE AUSTENOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články