Valej do tebe, že máš bejt šťastnej. A že se máš kouknout na trailer k filmu Národní třída

Trailer: Národní třída (zdroj: Negativ)

„Valej do tebe, že máš bejt šťastnej. Valej do tebe, že to s tebou myslej dobře, že máš držet hubu a krok,“ dělí se o svůj světonázor Vandam, hlavní hrdina filmu Národní třída. Dramatický příběh s černým humorem natočil Štěpán Altrichter podle stejnojmenné novely Jaroslava Rudiše. Do kin se chystá 26. září letošního roku, s předstihem na novinku poutá trailer. Kvůli peprným výrazům, jimiž Vandam nešetří, vznikly dvě verze upoutávek. Web ČT24 představuje cenzurovanou variantu.

Vandamovi se říká Vandam, protože udělá dvě stě kliků stejně jako hrdina akčních filmů Jean-Claude van Damme. Cvičí každý den, aby byl připraven na poslední velkou bitvu, k níž se podle něho schyluje, protože svět spěje k zániku. Rád si zajde na jedno do hospody na sídlišti, kde bydlí, a rád se porve. Koneckonců jedinou ranou dal prý právě on do pohybu dějny v listopadu 1989 na Národní třídě.

Cesta do hlubin nýmandovy duše

„Moje kniha je temná, ale má i hodně černého humoru. A právě to jsme se snažili ve filmu posílit. Jde to spolu ruku v ruce. Když někdo zajde s Vandamem na pivo, poučí se o životě, ale zároveň se taky myslím hodně zasměje,“ uvedl k adaptaci své novely Jaroslav Rudiš.

Scénář napsal společně s režisérem snímku Štěpánem Altrichterem, který před pěti lety úspěšně debutoval filmem Schmitke. Za atmosférický příběh ze současných Sudet byl oceněn Cenou české filmové kritiky pro objev roku.

 „Na začátku filmu nám Vandam řekne: ‚Já vím, co chceš říct, ale neříkej nic. Chvilku drž hubu a poslouchej.‘ Na Rudišově knize mě zaujal právě dar naslouchat, porozumět myšlení člověka, který je nýmand, proniknout do jeho duše a s humorem jemu vlastním se snažit Vandama pochopit,“ podotýká Altrichter.

Hynek Čermák je nejlepší Vandam

Ve Vandama se pro film proměnil Hynek Čermák, který mimochodem Rudišovu novelu namluvil také jako audioknihu. Režisér nicméně přiznává, že se jeho obsazení nejprve bránil, raději by roli svěřil méně známému herci. Nakonec ale musel uznat, že lepšího představitele hlavní postavy by nenašel.

„Měli jsme co dělat, aby nám ten nevychovaný egoista až moc nepřirostl k srdci,“ přiznává Altrichter. „Zahrál to tak bravurně, že vám ani sám neřeknu, jestli je tento jeho Vandam sympaťák, nebo nebezpečný rváč – možná je obojí, ale to ať asi divák posoudí sám.“

Hynek Čermák, Jan Cina
Zdroj: Jan Hromádko/Falcon

Vedle Hynka Čermáka se ve filmu objeví například Jan Cina jako Psycho, tedy Vandamův mladší parťák, s nímž natírá střechy panelových domů a zasvěcuje ho do příprav na rozhodující bitvu. Servírku Lucku, s níž se hlavní hrdina dá dohromady, hraje Kateřina Janečková. V dalších rolích se představí Václav Neužil, Jiří Langmajer, Jiří Šoch, Martin Sobotka, Erika Stárková, Lubor Šplíchal, Andrej Polák nebo Martin Siničák.

Film Národní třída vznikl v česko-německé koprodukci, producentem je společnost Negativ, na snímku se podílela i Česká televize.