natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Bulharsko napadli hackeři. Z databází ukradli finanční data milionů lidí

    16. července 2019  16:21
    Bulharsko čelí dosud asi největšímu úniku citlivých dat ve své historii. Neznámí hackeři ukradli ze systému bulharské národní finanční správy NRA osobní údaje milionů obyvatel. Útok v úterý potvrdila bulharská vláda a premiér kvůli tomu svolal bezpečnostní radu státu a chce pomoc hledat v zahraničí.  

    Kyberútok. Ilustrační snímek | foto: CCDCOE

    Úřady v Sofii dnes potvrdily autenticitu údajů, které některým bulharským médiím v pondělí rozeslal údajný kyberútočník či skupina. V emailu s přiloženým odkazem ke stažení části ukradených dat finanční správy se prohlásil za hackera a ruského občana, který je ženatý s Bulharkou.

    Tvrdil, že má osobní informace a registrační údaje pro platbu daní, sociálního pojištění a další více než pěti milionů Bulharů a cizinců i firem. „Můžeme říci, že tyto informace se shodují, jsou k dispozici na serverech NRA, což potvrzuje, že došlo k neoprávněnému přístupu k informacím,“ řekl ministr vnitra Mladen Marinov.

    Ministr financí Vladislav Goranov v reakci potvrdil, že útok postihl zhruba 3 procenta databází finanční správy a že data, k nimž se hackeři dostali, nejsou utajovaná ani neohrožují finanční stabilitu země. K úniku podle finanční správy NRA došlo už koncem června.

    „Z vyšetřování incidentu vyplynulo, že neoprávněný přístup k asi třem procentům informací obsažených v databázích NRA byl proveden téměř před 20 dny,“ uvedla finanční správa v oficiálním prohlášení.

    Podle ministra vnitra Marinova byla ihned přijata opatření k minimalizaci škod. „Je možné, že jde o první úspěšný případ v Bulharsku, při kterém bylo ukradeno velké množství osobních údajů,“ citovala Marinova bulharská média. Slabým a zranitelným místem, přes které zřejmě k úniku dat došlo, představoval podle mluvčího NRA Rosena Bachvarova elektronický systém pro vrácení DPH zaplacené v zahraničí.

    Hackeři podstrčili webům falešnou zprávu, že NATO zamořilo řeku uranem

    Ministr vnitra Marinov upřesnil, že z prvotního vyšetřování vyplývá, že emailová zpráva bulharským médiím byla odeslána z ruské adresy. V prvních reakcích Marinov a někteří další bulharští představitelé spekulovali, že indicie vedou k pachateli do zahraničí a že útok může souviset s nedávným rozhodnutím bulharské vlády koupit osm amerických bojových stíhaček F-16.

    Žádné konkrétní důkazy ale podle bulharských médií neposkytl a později sám připustil, že jde zatím stále o konspirativní teorii. Kromě registrace emailové adresy útočníci prý žádné zjevné stopy nezanechali.

    Vyšetřování hackerského útoku stále pokračuje a premiér Bojko Borisov kvůli němu svolal bezpečnostní radu státu. O vysvětlení situace požádali premiéra také poslanci bulharského parlamentu. Sofie oznámila, že se chce o pomoc obrátit na evropské centrum pro kybernetickou bezpečnost k prověření bulharských počítačových systémů.

    Marinov před poslanci veřejně omluvil s tím, že citlivé informace jsou dále zabezpečeny a unikly „fragmenty stovek tisíc bulharských občanů, jejich jména, PIN, adresy, kombinace čísel, jména bulharských společností s adresami, e-maily a registrační čísla vozidel,“ citoval slyšení před poslanci zpravodajský Dnevnik.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media