Jak čelit agresivnímu řidiči

18.07.2019

Asi každý se někdy při svých cestách potkal s řidičem, jehož způsob jízdy by se dal označit jako agresivní. Ať už se jednalo o neškodné posunky nebo vulgární nadávky, v horším případě pak o nebezpečné předjíždění, najíždění či vybržďování. S nadcházejícími letními měsíci budou takové situace o něco častější, vždyť ke vzteku a agresi přispívá mimo jiné i větší hustota provozu, teplé počasí a kolony tvořící se na hlavních tazích do dovolenkových destinací.

Jak čelit agresivnímu řidiči

Byť se chování českých řidičů v posledních letech zlepšilo, stále ještě existují takoví, kteří mají pocit, že musí ostatní řidiče školit nebo mají potřebu si na nich vybít svoji frustraci. Potkat takového řidiče není problém, horší je to ale potom s dokazováním a případným potrestáním. Řešením je přísnější bodový systém, případně psychologické vyšetření u problémových řidičů.

Agresivnímu řidiči se raději vyhněte

V běžným situacích se spor s agresorem řeší hlavně přesvědčováním a asertivní komunikací. V silničním provozu je ale nejlepší radou takovému člověku uhnout z cesty a chovat se pasivně. Na dálnici raději zajeďte do pravého pruhu, je-li to možné. Na agresivního řidiče netrubte, negestikulujte a nechte ho odjet. Rozhodně mu takové jednání nevracejte a nesnažte se ho pronásledovat.

Máte-li pocit, že chování dotyčného už bylo opravdu za hranou, je namístě kontaktovat policii a nahlásit ideálně SPZ, případně alespoň typ a barvu vozu. Způsobí-li totiž takový řidič někde opodál skutečně dopravní nehodu, bude mu předchozí nahlášení přičteno k tíži.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Pořiďte si kameru

Jedním z moderních způsobů jak eliminovat agresivní řidiče na silnicích jsou záznamy z kamer, které si v dnešní době hodně řidičů instaluje na čelní skla svých vozů. V případě, že narazíte na vzteklého řidiče za volantem, případně dojde k nehodě, mohou tyto záznamy posloužit jako prostředek k dokazování viny. Rozhodně ale neumisťujte natočená videa třeba na sociální sítě, takové jednání může naopak uškodit vám v případě, že na videu bude jasně čitelná registrační značka vozu.

Setkáte-li se na silnici s agresorem tváří tvář a jste nuceni s ním komunikovat, snažte se zachovat chladnou hlavu. Nenechte se jím vyprovokovat a mluvte klidně a jasně. Pokud vidíte, že je dotyčný opravdu v afektu, zamkněte se ve svém voze a zavolejte policii.