Královna Alžběta II. konečně předá vládu princi Charlesovi

18.07.2019 | Osobnosti

Britská královna Alžběta II. oslavila letos třiadevadesáté narozeniny. Je obdivuhodné, že stále plní mnoho z oficiálních funkcí vládce Spojeného království a že je plní sedmašedesát let. Jenže sil jí měsíc po měsíci ubývá, proto se rozhodla, že po pětadevadesátých narozeninách využije Zákon o regentství z roku 1937 a učiní z prince Charlese prince regenta. Ten tak bude oficiálně vládnout Spojenému království, ačkoli titul královny bude do smrti náležet Alžbětě II.

Jedinou věc, k níž princ regent nebude smět vydat královský souhlas, je zákon o změně pořadí následnictví trůnu či zákon o změně skotské církve.

V sedmdesáti princem

Zákon o regentství z roku 1937 upravuje funkci regenta – zástupce krále či královny – v případě, že tento kvůli nezletilosti či příliš pokročilému věku není sám schopen vykonávat plně všechny funkce jako hlava státu.

Sedmdesátiletý Charles čeká na trůn nejdéle v historii následníků Spojeného království. Princem regentem se stane ve dvaasedmdesáti letech. To se může jevit jako vysoký věk, ale jeho matka v té době plnila funkce královny ještě v plném výkonu.

Zasloužený odpočinek

Královna podle britských expertů na monarchii bude následovat svého manžela, který odstoupil ze všech oficiálních funkcí předloni. Princ Philip má už osmadevadesát let, a pokud se předání moci regentovi dožije, stane se z něj the Guardian of the Queen – Strážce královny.

„Už probíhají debaty o tom, že jakmile dosáhne pětadevadesáti let, zřejmě zpomalí a podle všeho použije Zákon o regentství. Stále bude královnou, ale princ Charles bude, de facto, zastávat většinu jejích povinností. Mnoho z nich už převzal, otevíral parlament a konferenci Commonwealthu,“ uvedl expert Phil Dampier v rozhovoru pro Royal Box.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat