Chystáte se na dovolenou autem? Rady, na co před cestou nezapomenout

Ostatní 18. července 2019 | 14:15 — Ilona Cílková
Cesta autem na dovolenou může být komfortnější, ale pokud podceníte přípravu, může se vám to vymstít. Víte, na co si dát pozor a co nezanedbat před cestou?
Projděte si 5 věcí, na které byste před odjezdem měli myslet / Depositphotos

Ať už se chystáte kamkoliv, je důležité nepodcenit přípravu. Projděte si pět věcí, na které byste před odjezdem měli myslet.

Nezapomeňte na pojištění

Nic nenechávejte náhodě a zařiďte si před odjezdem cestovní pojištění. Sjednejte si ho pro sebe a své blízké a mějte na cestách vždy jistotu krytého zdravotního ošetření, které by se vám jinak mohlo v zahraničí výrazně prodražit. Jestli už teď víte, že jedete autem, myslete i na něj. Není nic jednoduššího, než si na internetu sjednat pojištění proti poškození a zničení auta, ale i proti krádeži zavazadel v něm.

Zkontrolujte si svůj vůz

Pokud chcete, aby vás auto odvezlo bezpečně na dovolenou i zpět, nezanedbejte jeho včasnou kontrolu. Obzvlášť, pokud vyrážíte do daleka, je potřeba myslet na všechno. Zaměřte se na pneumatiky a zkontrolujte správný tlak v kolech. Nezapomeňte, že budete nejspíše naloženi a proto je lepší nafouknout kola o něco víc. Myslete i na náhradní kolo v autě. Další na řadě jsou brzdy. Zaměřte se na třecí elementy a brzdovou kapalinu. Pokud jste auto už dlouho nekontrolovali anebo si s tím nevíte rady, raději navštivte příslušný servis.

Plánování trasy

Před cestou na dovolenou autem doporučujeme si dopředu naplánovat trasu a informovat se o uzavírkách nebo možných dopravních zácpách na cestě. Pomůžou vám různé internetové aplikace. Vhodné je také zjistit si dopředu otevírací dobu benzínových pump na daném úseku, jelikož v zahraničí některé čerpací stanice mají v noci zavřeno. Musíte počítat s tím, že s plně naloženým autem a zapnutou klimatizací bude spotřeba pohonných hmot vyšší než obvykle. Nezapomeňte se seznámit ani s dopravními předpisy v cílové i tranzitních zemích. 

Příprava na dovolenou autem s dětmi

Pokud cestujete na dovolenou autem s malými dětmi, doporučujeme vám mít vše pečlivě připravené – dostatek jídla a pití, rezervní oblečení, oblíbené hračky, polštářek a deku, igelitový sáček pro případ nevolnosti a cestovní lékárničku. S malými dětmi je na dovolenou autem vhodné cestovat v noci, kdy děti většinu cesty v klidu prospí. Jeden z rodičů by měl sedět na zadním sedadle s dítětem a dělat mu společnost. 

Příprava na dovolenou autem s domácími mazlíčky

Pro cesty na dovolenou se psem, kočkou či jiným domácím mazlíčkem do zahraničí nezapomeňte, že ve státech EU zvíře musí být opatřeno mikročipem splňujícím příslušné ISO normy pro mikročipy a musí mít pas, který si majitel opatří u schváleného veterináře před cestou. Domácí mazlíčci starší 12 týdnů zároveň musí být očkováni proti vzteklině. Pro cestu autem se zvířetem nezapomeňte přibalit jídlo a vodu pro svého miláčka včetně misky, dále oblíbenou hračku, přepravní box, deku, vodítko apod. (Dále čtěte: Prověřte budoucnost vašeho vztahu na společné dovolené. Jak ji vybrat a na co dát pozor). 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu