Hlavní obsah

Miniaturní počítač se nepovedl. Přehřívá se a má problémy s USB konektorem

Novinky, rim

Letos jsme se dočkali v pořadí již čtvrté generace miniaturního počítače Raspberry Pi, která přináší ve srovnání s předchůdcem vyšší dávku výkonu, ale přitom si zachovává velmi příznivou cenovku. Jak se ale nyní ukázalo, novinku trápí celá řada porodních bolestí.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Článek

Jeden z problémů souvisí s vyšším výkonem, který Raspberry Pi 4 nabízí. Ukázalo se totiž, že při maximálním zatížení se dovede tento stroj velmi rychle přehřát, kvůli čemuž se nakonec raději vypne, aby se nezničil.

Řešením je podle výrobce aktualizace ovládacího softwaru (firmwaru). Podle zkušeností uživatelů je ale daleko vhodnější pořízení lepšího chladiče, který dovede lépe odvést teplo od procesoru a udržet jej tak chladnějším.

Další chyba se týká USB-C portu. Praxe totiž ukázala, že zařízení nefunguje ani zdaleka se všemi kabely, což je údajně chyba vývojářů Raspberry Pi a jejich špatného návrhu. Některé kabely nezvládnou počítač prostřednictvím tohoto standardu napájet. Řešením je v takovém případě použít jiný kabel, byť to nemusí být vždy komfortní cesta.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Přednosti jsou nepopiratelné

Navzdory porodním bolestem se nedá upřít nové čtyřce celá řada předností. Zvládne například obsluhovat hned dva připojené monitory s rozlišením 4K najednou. O tom si předchozí generace tohoto unikátního počítače mohly nechat jen zdát.

Vyšší výkon je zásluhou především procesoru Broadcom BCM2711, jehož čtyři jádra udávají pod operačním systémem Linux pracovní tempo při rychlosti 1,5 GHz. Do vínku dostala sestava dále grafické jádro VideoCore IV, gigabitový ethernet či USB 3.0.

Na výběr budou tři různá provedení, která se od sebe budou lišit především kapacitou operační paměti. Základní model za 35 dolarů (780 Kč) nabídne 1 GB operační paměti, 2GB verze vyjde na 45 dolarů (1000 Kč) a konečně 4GB na 55 dolarů, tedy v přepočtu na 1230 Kč.

Více se o modelu Raspberry Pi 4 dozvíte v našem dřívějším článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám