https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/petr-klasek-pane-ministre-zastavte-vyber-mista-pro-uloziste-do-doby-kdy-bude-hotovy-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petr Klásek: Pane ministře, zastavte výběr místa pro úložiště do doby, kdy bude hotový zákon

18.7.2019
Lokality pro trvalé úložiště jaderného odpadu.
Lokality pro trvalé úložiště jaderného odpadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SÚRAO
Starostové obcí dotčených výběrem konečného hlubinného úložiště vysoceradioaktivních odpadů se ve středu potkali s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a sdělili mu své připomínky k návrhu zákona, který připravil jeho úřad. Platforma proti hlubinnému úložišti vyslovuje zklamání nad předloženou podobou, která vznikala bez konzultací s obcemi.
 

Platforma požádala o zastavení prací na vyhledávání úložiště do doby, než budou platit takové zákony, které zajistí rovnoprávnější postavení dotčených samospráv vůči státní správě a které umožní obcím i veřejnosti účinně hájit své oprávněné zájmy při rozhodování o nakládání s radioaktivním odpadem.

Návrh zákona, který dostaly obce k připomínkám, nenaplňuje požadavky atomového zákona ani Směrnice Euratom na respektování zájmů dotčených obcí a účinnou účast veřejnosti při rozhodování o úložišti.

Návrh vychází z chybného přesvědčení státních úředníků, že pokud jsou obce účastníky správního řízení, je respektování zájmů těchto obcí dostatečně zajištěno. To ale vyvrací nejen bohatá praxe, ale také dříve provedené právní analýzy i několik let starý názor Ministerstva průmyslu a obchodu.

Jestliže navíc nyní předkladatelé návrhu uvažují stanovit zákonem, že vyhledávání, příprava a stavba úložiště mají být ve veřejném zájmu, pak zájmy obcí budou již předem odstaveny na vedlejší kolej. Stavba a provoz zařízení, kde spočinou vysoce radioaktivní odpady, výrazně a prakticky natrvalo zasáhnou do života obyvatel žijících ve vybraném regionu. Vzhledem k výjimečnosti takového projektu je nezbytné, aby obyvatelé dotčené lokality byli s jeho realizací srozuměni a vyslovili s ní souhlas. Je to princip běžně používaný v mnoha demokraticky vyspělých státech.

Zásadním problémem je také čas, protože běžným legislativním procesem není možné zákon přijmout tak, aby mohl být použit při povolování průzkumných území pro geologické práce a při stanovování chráněných území pro stavbu úložiště a bez toho ztrácí zákon smysl. Proto by práce měly být zastaveny, dokud nebude zákon dohodnut a v platnosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní i přes zpoždění prací trvá na schváleném harmonogramu výběru úložiště. Tedy vybrat dvě vhodné lokality pro úložiště v roce 2022 a do roku 2025 schválit lokalitu finální.

Po zákoně, který by zajistil práva obcím a lidem v nich žijících, voláme od počátku. Opětovně si uvědomujeme mimořádnost, ojedinělost, nebezpečnost a dlouhodobost uvažovaného úložiště. Předložený návrh zákona nic směrem k obcím neřeší. A je zde zvyšující se tlak na zužování lokalit. Musí se nejprve určit obecná závazná pravidla a podle nich postupovat. Ne, naopak.


reklama

 
Petr Klásek
Autor je starosta Chanovic a mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.7.2019 14:42
Jak sleduji dění kolem hledání úložiště, nejreálnější se mi jeví nedávná dohoda z SK, že by se to řešilo společně. Tamní hory přece jen nabízejí odlehlejší končiny, než je tomu v hustě zalidněném Česku. Možná by to byl i dobrý obchod pro UA, že by se využila černobylská zóna...
Odpovědět
ig

18.7.2019 15:18
A je vůbec potřeba to hledat? Plechová hala u dálnice by plně vyhovovala. A až skončí ten environmentální cargokult a začne se to zase posuzovat podle zdravého rozumu, vyhořelé palivo se jednoduše naloží a odveze na přepracování pro množivé reaktory.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.7.2019 15:48 Reaguje na
Myslím si také, že pro skladování 60 let starého vyhořelého paliva v Castorech by plechová hala úplně stačila, ne-li pouze pozemek obehnaný pořádným ostnatým drátem s cedulemi Zákaz vstupu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.7.2019 15:40
Pane Klásku, nejpádnějím argumentem Platformy by přece mělo být, že hlubinné úložiště s vysokou pravděpodobností v ČR vůbec nebude muset být a tudíž je správné nechávat vyhořelé jaderné palivo v povrchových skladech u provozovaných jaderných elektráren a rozhodnutí o případném hlubinném úložišti zcela bez nebezpečí prodlení odsunout až na dobu kolem roku 2100 tak, jak to udělalo Nizozemsko. Tuto myšlenku je třeba diskutovat v nejsledovanějších médiích a pak si myslím, že MPO u SURAO uhnou. Zkuste se, prosím, nad tím zamyslet!
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.7.2019 16:08
Jsem toho názoru, že parametry trvalého úložiště jsou jasně dány fyzikou a geologií. Z tohoto pohledu lze klidně úložiště předem vybrat, ještě než vznikne příslušný zákon.

Odlehlé oblasti v SK, vzhledem k tamní vyšší tektonické aktivitě (zemětřesení apod.) moc vhodná nejsou.
Přístupný sklad by se musel docela razantně hlídat, a vždy bude riziko, že např. stráže dostanou kategorický zákaz střílet po narušitelích.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.7.2019 16:53 Reaguje na Jan Šimůnek
I já bych řekl, že to jedno nejvhodnější místo pro hlubinné úložiště by mělo být vybráno na základě fyziky a geologie a pak bych doporučoval odsunout otázku jeho výstavby na neurčito.

To si myslíte, že v budoucnu se obejdeme bez radioaktivních materiálů a žádné přístupné sklady nebudeme potřebovat????????
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.7.2019 17:04 Reaguje na Jan Šimůnek
Např. Vihorlat (VO Valaškovce) je křída a miocén. Tam asi nějaké zemětřesení nehrozí. Daleko od civilizace, jen vlci budou proti:-))
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.7.2019 17:04 Reaguje na Karel Zvářal
Cha cha, odpovídal jsem o etáž výše...
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.7.2019 07:33 Reaguje na Karel Zvářal
Existence nepravého gejzíru nedaleko geologické klidnosti moc nenasvědčuje.
Odpovědět
Anyr

Anyr

18.7.2019 22:37
Jsem toho názoru, aby se to hodilo někam pod Prahu. Ideálně na Hrad. :D
Nejpostradatelnější území v ČR - to je jediné kritérium. :P
Odpovědět

18.7.2019 22:43 Reaguje na Anyr
Klidně ke mně na zahradu, jednoho Castora bych tam uživil. Stačí jednoduchý výměník a je topení zdarma na léta :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.7.2019 07:35 Reaguje na Anyr
Zcela bez legrace: V Brně pod Špilberk. Je tam ultratvrdá a kompaktní (nepopraskaná) hornina, kterou nedokázali prokopat ani komunisté, když tam hloubili protijaderný kryt pro vedení města a kraje v 50. letech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist