ČEZ má v Česku už 100 rychlodobíjecích stanic pro elektromobily. Za rok jejich počet zdvojnásobil

cez_e

Foto: ČEZ

Rychlodobíjecí stanice ČEZ v Blansku

0Zobrazit komentáře

Počet elektromobilů nebo minimálně plug-in hybridů v Česku neustále stoupá, a to i díky mnoha výhodám, které se snaží stát a města nabízet – ať už jde o bezplatné parkování na rezidenčních zónách nebo chystané zrušení plateb za dálniční známky. Se zvyšujícím se počtem narůstá i výskyt rychlonabíjecích stanic, které u nás provozuje především E.ON nebo ČEZ.

Právě ČEZ se za poslední rok v Česku rozrostl na dvojnásobek, přesněji na 100 rychlodobíjecích stanic. Do konce letošního roku by se pak chtěl dostat až na dvě stovky. Mimo to navíc provozuje dalších 60 klasických nabíjecích stanic. V České republice je aktuálně kolem 400 provozovaných stanic, v následujících letech by i díky dotačnímu programu Ministerstva dopravy mohlo číslo povyrůst o dalších 500.

Letos by se na rychlodobíjecích stojanech ČEZu měla dle odhadů společnosti odebrat elektřina v objemu 1,5 milionu kWh, což je o polovinu více než v přecházejícím roce. Samotný počet registrovaných elektromobilů v Česku se pak blíží hranici 3 tisíc. S vylepšením infrastruktury i zlevněním některých elektromobilů bychom se ovšem v příštích letech mohli dočkat masivního nárůstu.

V první polovině letošního roku byly mezi nejprodávanějšími elektromobily Nissan Leaf, BMW i3 nebo Volkswagen e-Golf.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym