Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Výbor pro sociální věci v EP povede Slovenka Ďuriš Nicholsonová, Zdechovský je místopředsedou

18. července 2019
Čtení na 2 minuty

Významný výbor europarlamentu pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL) povede slovenská europoslankyně Lucia Ďuriš Nicholsonová. Při tajné volbě dnes získala 38 hlasů. Konzervativní frakce ECR, která má právo předsednické křeslo výboru obsadit, ji dnes nominovala poté, co výbor už dvakrát odmítl do svého čela zvolit bývalou polskou premiérku Beatu Szydlovou. Jedním z místopředsedů se následně stal český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

“Teď musím zrušit dovolenou s manželem a to pro mne není jednoduché. Takže díky, že jste mi tohle provedli,” řekla svým kolegům z výboru s úsměvem Ďuriš Nicholsonová, která se o své nominaci ze strany ECR dozvěděla až ráno. Kolegům se pak představila a připomněla, že mezi roky 2010 až 2012 například pracovala jako státní tajemnice na slovenském ministerstvu práce, sociálních věcí a rodiny, kde řešila právě otázky zaměstnanosti a soustředila se na znevýhodněné skupiny, včetně sociálně vyloučených lidí v romských komunitách.

Zdechovský po zvolení pro novináře podotkl, že cílem jeho práce ve výboru nebudou další regulace, kvóty či zavádění jednotné minimální mzdy. “Proti podobným návrhům budu aktivně vystupovat. Naopak plánuji prosazovat co nejefektivnější využívání financí z Evropského sociálního fondu a celkově hledat a řešit různé mezery v legislativě tak, aby se mohly odstraňovat problémy nejen Čechů žijících v zahraničí,” uvedl.

Zdechovský v minulosti podpořil například Romský stipendijní program organizace ROMEA, konání Romského týdne v Bruselu nebo demonstraci Romů z Česka, Slovenska, Maďarska, Británie, Francie, Belgie a jiných zemí před Evropským parlamentem.

Polská expremiérka byla opakovaně odmítána kvůli své příslušnosti k tamní vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) s připomínkami problémů, které má v EU nyní Varšava s kvalitou právního státu. Výbor EMPL patří s asi 110 členy mezi největší a nejvýznamnější výbory v europarlamentu. Odpovídá za zaměstnanost a sociální politiku, za pracovní práva, zdraví a bezpečnost práce, odborné vzdělávání, volný pohyb pracovníků, sociální dialog, problematiku diskriminace na pracovišti a podobně.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon