V Baletu o kávě tančí konvice, cukřenka i mlýnek

Polský soubor v Praze uvedl Balet o kávě (zdroj: ČT24)

Z takzvané Kávové kantáty vychází představení polského souboru Cracovia Danza, který ve středu vystoupil v Praze na Letních slavnostech staré hudby. V Baletu o kávě na hudbu Johanna Sebastiana Bacha tančily konvice, cukřenka nebo mlýnek podle dobové, barokní choreografie.

Humorné představení je založeno na Bachových orchestrálních suitách a áriích z kantáty Sweigt stille, plaudert nicht (čili: Mlčte, nemluvte), označované také jako Kantáta o kávě. Vychází ze satirického příběh o neposlušné dívce, která odmítá uposlechnout svého otce a přestat pít kávu, bez každodenního šálku by se z ní prý stal „kus vysušeného skopového“.  Kofeinové potěšení nevymění ani za ženicha.

Text básníka Picandera z první poloviny osmnáctého století reagoval na tehdejší velkou popularitu, které se v Německu těšilo pití kávy. Zhudebnilo ho několik skladatelů, mimo jiné právě Bach. Představení souboru Cracovia Danza se drží dobové choreografie. Je vytvořeno na základě autentických kroků a pozic barokního tance a tehdejších prvků pantomimy. 

Tanečníci v kostýmech míšeňského porcelánu tak předvádějí tance, které byly k vidění na šlechtických bálech i při pouličním karnevalovém veselí. O hudební doprovod polského souboru se postaral český ansámbl Collegium Marianum, se sólisty Patricií Janečkovou a Jaromírem Noskem.

Letní slavnosti staré hudby potrvají do 6. srpna. Hudbu s tancem propojují také v doprovodném programu ve Valdštejnské zahradě,  kde 27. července vystoupí italský harlekýn Enrico Bonavera a ukázky renesančních tanců nabídne soubor Chorea Historica. Tanec bude také součástí závěrečného Večera pro krále, během něhož si publikum v Rudolfinu vyslechne příběh osudové lásky na motivy francouzských barokních oper.