Zadržujete močení? Koledujete si o potíže

Za volantem, při cestování v MHD, na důležité schůzi atd. Někdy prostě nemáme možnost odskočit si, když je potřeba, mnohdy ale zadržujeme močení i přesto, že máme toalety na dosah, což našemu zdraví rozhodně nesvědčí. Co všechno riskujeme, když si nedojdeme na záchod hned, když se nám začne chtít?

Inkontinence

Močový měchýř nemá vlastní svěrač. Udržení moči je zapříčiněno pouze svaly pánevního dna, které, pakliže jsou dlouhodobě přetěžovány, mohou mít z přílišné námahy problém fungovat tak, jak by měly. Výsledkem může být inkontinence, neboli nekontrolovatelný únik moči, což je velice nepříjemný problém, který bohužel umí gradovat. Z občasného „učůrnutí“ vznikne regulérní pomočování.

Infekce

Pro správnou očistu ledvin a močového ústrojí je potřeba nejen pravidelného přijmu tekutin, ale také pravidelného vylučování, které odplaví veškeré škodliviny, které se v močovém měchýři koncentrují. Pokud se tak neděje, nashromážděné bakterie napadají močovou trubici a měchýř, čímž vznikají velmi bolestivá infekční onemocnění.

Záněty

S nedostatečným vyprazdňováním souvisí také vznik zánětů, které se mohou tvořit jak v močovém ústrojí, tak i v ledvinách. Právě zánět ledvin je jednou z nejzávažnějších chorob, které si dokážeme způsobit vlastní nedůsledností. Tento stav je nejen velmi bolestivý, ale také skutečně nebezpečný. Pakliže se včas nezaléčí, mohou být následky nejen trvalé, ale může dojít i k selhání ledvin.

OAB syndrom

Syndrom hyperaktivního močového měchýře, nebo také OAB syndrom, je chronické onemocnění, které se projevuje častou a velmi nutkavou potřebou močit, i když měchýř nedosahuje maximální kapacity. Příčinou je narušení nervové dráhy mezi močovým měchýřem a mozkem. Za normálních okolností močový měchýř vyšle při potřebě vyprázdnění mozku signál a ten zase vyšle signál svalům pánevního dna, aby se uvolnily. U pacientů, kteří trpí OAB syndromem probíhá tento proces nekoordinovaně a nastává tak neustálý koloběh nutkavého pocitu k močení. Někdy pacient doběhne jen tak tak a vytlačí ze sebe pár kapek, jindy naopak nemusí doběhnout vůbec.

Pravidelnost vyprazdňování vždy, když to na vás přijde, není radno podceňovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat