Stenogram rozhovorů exprezidenta USA George Bushe juniora 11. září 2001 na palubě prezidentského speciálu byl uveřejněn v plném znění. Záznam zveřejnil Bushův tiskový tajemník Ari Fleischer.

Média tenkrát informovala, že hned po potvrzení hrozby vzlétl prezidentský Boeing 747 do maximální výšky a odletěl za doprovodu stíhaček na dobře bráněnou leteckou základnu Barksdale u města Saint Louis. Po určitém času přeletěl speciál na základnu Offutt v státě Nebraska.

Když pak byla situace úplně pod kontrolou, vrátil se George Bush do Washingtonu, ale do samého přistání na základně Andrews u Washingtonu doprovázely prezidentské letadlo stíhačky.

Tento den zapisoval Fleischer doslova všechno, co říkal prezident, vysvětluje RIA Novosti.

„Potřebuji co možná nejdřív vědět, kdo to udělal. Potrvá to jistý čas, ale trest nebude vůbec mírný," cituje agentura Bushův stenogram.

Soudě podle Fleischerova záznamu, pokusil se exprezident v jistou chvíli odporovat zákazu tajných služeb.

Chtěl se vrátit do Washingtonu, avšak pomocník mu řekl, že tam je neklid.

Ve Fleischerově stenogramu je také jistý rozhovor na palubě prezidentského speciálu, v němž zazněla slova: „Příští bude anděl."

Poněvadž slovo anděl bylo kódovou značkou prezidentského letadla, obávali se přítomní na palubě, že budou dalším terčem teroristů.

Později se ukázalo, že zpráva byla mylná, po čemž byl kardinálně změněn komunikační systém amerického letounu č.1.

V těsnopisném záznamu tiskového tajemníka rovněž stojí, že se Bush obával o bezpečnost své rodiny a psa Barnieho.

Fleischer se již dříve podělil s veřejností o úryvky ze stenogramu.