AMD Radeon RX 5700/5700XT prvních tichých provedeních má ASRock! Další jsou na cestě. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 18 červenec 2019
altNové grafiky AMD s architekturou NAVI překvapily. Výrobci teď makají na využití potenciálu.

 

 

 

 

Několik dobrých zpráv na úvod. Ceny nových karet AMD se aktuálně dostávají i v českých obchodech na oficiální oznámené hladiny. Jako obvykle zejména velké obchody předražily novinky při vydání a za původně oznámené oficiální ceny se karty daly sehnat jen z menších obchodů. Nyní již i velké obchody prodávají za ještě atraktivnější ceny a v některých se dají najít karty i za ještě lepší ceny.

Aktuálně jsme třeba nakoupili pro pár známých několik kousků Radeon RX 5700 8GB za 9149 korun vč. DPH, což je fantastická cena. Samozřejmě konkurenční NVIDIA RTX 2060 6GB za podobné peníze nedává absolutně žádný smysl. Ve velkých obchodech pak ceny padají k 9600 korunám s DPH. Ceny jsou teď zajímavější i za Radeon RX 5700 XT, kdy jsme aktuálně koupili bez potíží karty za 10 790 korun vč. DPH. Jinak ceny se běžně teď pohybují kolem 11 200 korun vč. DPH. Znovu připomínám, že v tuto chvíli je jedno, od jakého výrobce si referenční Radeon RX 5700/5700XT koupíte, všechny karty jsou úplně stejné a vyrábí je stejná továrna ;). Takže samozřejmě nedává smysl dávat přes 10 tisíc za RX 5700 nebo přes 11,5 tisíce za RX 5700XT. Karty jsou také bez potíží a široce dostupné skladem.

Nicméně chápu, že někteří preferují tišší chlazení před tím přeci jen technicky lepším z hlediska chlazení samotného, tedy blowerem. Jak jsem vám už říkal dříve, někteří výrobci se snaží dostat alespoň nějakou nereferenci na trh do konce července. I kdyby to bylo prostě jen ve stylu referenční PCB s nereferenčním chladičem. A přesně tohle oznamuje ASRock. Jako první uvádí nereferenční Radeon RX 5700 na trh:

Přivítejte ASRock Challenger a je přesně tím, co říkám. ASRock prostě vzal referenční karty a namontoval tam, své chlazení v podobě velkého heatsinku s heatpipe chlazeného dvojicí klasických axiálních ventilátorů. Jednoduché a samozřejmě to bude tiché. Nejde tedy o žádné superluxusní edice, ale současně to nabídne tichý provoz a samozřejmě cenově nebude výrazně dražší než reference.

ASRock také karty mírně přetaktoval, kdy boost takt se u RX 5700 edice pohybuje až na 1725MHz, a díky výkonnému chlazením se tam může pohybovat dlouhodobě, takže karta bude určitě o pár % výkonnější než reference. To samé u RX 5700XT edice, kde boost takt je až 1905MHz. Dostupnost v obchodech by měla být snad do konce měsíce. Mám zprávy, že se o něco podobného pokoušejí i další výrobci.

  • Velké překvapení z NAVI

Co se také bavím s výrobci a dalšími hráči na poli HW, tak obecně panuje velké překvapení z novinek AMD. Výrobci potvrzují, že AMD sehrálo s nimi a s NVIDIA zajímavou hru a skutečně chtělo NVIDIA nachytat s těmi cenami. Kvůli tomu i samotné výrobce karet AMD drželo nezvykle dlouho neinformované, kdy bohužel to znamená i zdržení příchodu nereferencí na trh. Výrobci tedy teprve nyní pořádně objevují, co RX 5700 série dokáže. A že jsou velmi příjemně překvapeni, slyším od všech, bez výjimky.

AMD totiž v posledních letech a generacích mělo slabší chvilku co se týká hlavně spotřebních grafik. Radeon RX 500 série ano RX VEGA série nebyly určitě vyloženě špatné, ale žádné terno z několika hledisek to nebylo. Ani nemohlo vzhledem k problémům firmy a grafické divize v době, kdy tyhle produkty vznikaly. S ohledem na to tak byly ještě dobré. Obě série by dokázaly být i velmi efektivní, ale AMD muselo vytáhnout z čipů maximum výkonu, čímž je hnalo vysoko na taktech a efektivita tak šla do háje, zejména ve srovnání s konkurencí. Radeon RX 5700 série je jiná. Slabší model RX 5700 jede prakticky na půl plynu. Jádro NAVI 10 bez problémů dokáže překročit takt 2GHz a dokonce jít výše než to dokáží NVIDIA (což je jedno z velkých překvapení, protože už pár let AMD mělo nižší IPC i takty, ale NAVI najednou srovnalo krok, či je ještě lepší). Nicméně AMD nastavilo takty jen maximálně 1705MHz, přičemž reálně reference běhá v průměru kolem 1680MHz. I tak si karta bez potíží poradí s cenově konkurenční RTX 2060 a má stejný výkon jako výrazně dražší RTX 2060 SUPER. Jenže TDP a spotřeba jsou velmi nízko. Právě to je v testech a recenzích trochu schováno, a ne všichni zdůrazňují ten překvapivý ale podstatný fakt, že AMD dokázalo efektivitou ve hrách porazit NVIDIA. A to i když je extrémní rozdíl mezi čipy z hlediska velikosti, denzity atd. I Radeon RX 5700 XT není žádný superžrout a ani jeho takt není přitom vyhnaný na maximum už od počátku, jako tomu bylo o RX VEGA 64 apod.

Výrobci experimentují, kam až budou moci s nereferenci a továrním přetaktováním jít. Mnozí chystají luxusnější edice. Zároveň jsou ale pod cenovým tlakem, kdy přeci jen RX 5700/5700XT mají být karty za 349/399 dolarů, tedy nejsou high end a cena tedy hraje roli. Nicméně první zkušenosti ukazují, že potenciál taktování leží dokonce až na hranici 2,2GHz (vyžaduje odemčení BIOSu a napájení). No a samozřejmě výrobci karet soupeří u svých TOP karet mezi sebou, takže bude honba za tím, kdo to dokáže posunout nejvýše. Prakticky určitě bych tedy očekával minimálně 2GHz edici od některých, možná až těch 2,1GHz (spíše si myslím že maxima budou kolem 2050 - 2070MHz). Sapphire prý chystá nový ATOMIC, takže tam bych viděl finální tovární takt mezi 2,0 – 2,1GHz velmi pravděpodobný. Zajímavé také bude sledovat, kam se limit OC posune, protože těch 2,2GHz platí pro odemčené reference. AMD ale dělá reference hodně kvalitní, takže si nemyslím, že na běžných edicích to půjde výrazně výše. 

Bohužel ty nejluxusnější nereferenční edice dorazí později. Kolem poloviny srpna se očekávají jen ty levnější a níže taktované nereference. MSI například láká na RX 5700 MECH sérii (podobná se VENTUS a začínám mít silný pocit, že MSI dodržuje NVIDA GPP a MSI skáče, jak NV píská, na což doplatí zákazníci). Nicméně nejluxusnější MSI GAMING X edice dorazí určitě až v září. To samé prý od všech ostatních výrobců. ASUS, Sapphire, PowerColor i Gigabyte stihnou určitě srpen, ale TOP edice, tedy nejvyšší takty, luxusní zpracování ale i ceny budou určitě až během září atd.

Obecně zaznívá na nové Radeony velká chvála a nepředstírané překvapení, jak dobré ty karty a čipy jsou. A mnozí také přiznávají, že NVIDIA podcenila AMD a nečekal, že nové Radeony budou tak dobré. Ale na její obranu nutno dodat, že to vlastně nikdo. Nikdo nečekal, že by AMD okázalo udělat tak obrovský skok ve výkonu, a hlavně v efektivitě s první verzí nové architektury navíc na stále ještě nevyspělém 7nm procesu. Odezva na nové NVIDIA RTX 2060 Super je tak docela špatná. Prostě a jednoduše za stejné peníze jako RX 5700 XT ta karta nemá žádný smysl, když má stejný výkon jako mnohem levnější RX 5700, která je navíc efektivnější. O něco lepší pozici má RTX 2070 Super. Přeci jen výkon skoro jako RTX 2080 FE, ale za 499 místo 699/799 dolarů, to je velká změna. Na druhou stranu je jen o několik málo % výkonnější než výrazně levnější RX 5700 XT a to nereference budou zejména u Radeonu o těch pár % výkonnější a pravděpodobně pořád budou levnější než nejzákladnější RTX 2070 Super. Takže tohle bude ještě zajímavé. Každopádně ani zákazníci, ani výrobci neskáčí z nových RTX Super moc nadšením a uvedení nereferencí na trh proběhlo v neuvěřitelné tichosti. To kolem RX 5700 série je hodně nadšení, a výrobci se budou přetahovat jak o pozice nejlevnějších nereferencí, tak o to, kdo uvede edici s vyšším taktem. Bohužel, škoda že to ze strategických důvodů nešlo zařídit s dostupností nereferencí už hned při vydání karet. Ale prý to stálo za to.

Několik lidí od výrobců i z distribuce říkalo, že ten pohled a diskuse s některými lidi, kteří zrovna prezentovali nové RTX Super edice jako opravdu povedené karty za skvělé ceny, to bylo k nezaplacení. Mnozí opravdu věřili, že si AMD s těmi druhými nízkými cenami dělá srandu a tomu výkonu karet odmítali uvěřit taky. Je totiž pravda, že takhle schopné karty AMD už dlouho nepředstavilo a mnozí si prostě odvykli, že konkurence skutečně může existovat. A ne náhodou to připomíná situaci na procesorovém trhu. A ne všichni jsou z toho nadšeni. Samozřejmě prodávat kartu s konstrukcí a výrobní cenou mainstreamu za 20tisíc se líbilo hodně lidem ...

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 434x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1436x
Komentářů: 5
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1671x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1517x
Komentářů: 5
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVO
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVOČtvrtek, 04 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1956x
Komentářů: 0
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!Středa, 03 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1548x
Komentářů: 1