Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    PKF nepojede koncertovat do Číny

    Dne 17. července bylo PKF — Prague Philharmonia ze strany její zastupující agentury v ČLR oficiálně sděleno rozhodnutí o přesunutí plánovaného podzimního turné PKF v ČLR, a to na dobu neurčitou, bez udání konkrétního termínu. Tato zpráva a následné prohlášení mluvčího Ministerstva zahraničí ČLR Keng Šuanga zároveň potvrdily, že jde o reakci na vyjádření a postoje primátora hl. města Prahy Zdeňka Hřiba týkající se čínské suverenity a otázek ohledně Tchaj-wanu a Tibetu.

    PKF-Prague Philharmonia, Emmanuel Villaume. Foto Pavel Hejný

    PKF — Prague Philharmonia již ve svém prvním prohlášení z konce dubna deklarovala odmítavý postoj k jakémukoliv politickému vymezování se proti prohlášení vedení Prahy směrem k Čínské lidové republice. Pokud by nám byly kladeny jakékoliv podmínky – protože to bylo ze strany pořadatele naznačováno, že bychom se měli vymezit proti prohlášení vedení Prahy směrem k Čínské lidové republice ve vztahu k Tchaj–wanu –, tak to odmítáme, uvedl tehdy předseda Správní rady PKF — Prague Philharmonia Martin Klimpl.

     I přes velkou snahu MZV ČR se v mezidobí nepodařilo přesvědčit čínskou stranu ke změně postoje. Výrokům o odložení turné na dobu neurčitou nelze rozumět jinak, než že se jedná o faktické zrušení turné. PKF — Prague Philharmonia tomuto přizpůsobí své další kroky a po právní analýze přistoupí k ukončení smluvního vztahu s pořadatelskou agenturou, komentuje další kroky Radim Otépka, ředitel PKF — Prague Philharmonia. Neuskutečnění koncertního turné mrzí jak vedení orchestru, tak hráče samotné, stojíme si však za svými veřejnými postoji a stanovisky a nadále vnímáme pozici a poslání PKF jako reprezentanta české kultury, který ve světě propaguje a prezentuje především a bezvýhradně českou hudbu a špičkové české interpretační umění, dodává.

    Zrušení koncertního turné s sebou nese i negativní ekonomické dopady na rozpočet orchestru. PKF — Prague Philharmonia je orchestrem bez stálého zřizovatele, není příspěvkovou organizací, ale obecně prospěšnou společností, která není přímo napojena na žádný z veřejných rozpočtů. V současné době probíhají intenzivní jednání se zástupci Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hl. města Prahy o nalezení alternativních zdrojů, které by nahradily výpadek v plánovaných příjmech PKF — Prague Philharmonia pro letošní rok z důvodu zrušení zamýšlených koncertů v ČLR. Velice si vstřícnosti a ochoty obou institucí o situaci jednat a vyřešit ji vážíme, říká Martin Klimpl. Rovněž nás příjemně překvapila vlna solidarity a projevy podpory z mnoha stran, jejichž cílem je umožnit orchestru uskutečnit co nejvíce vystoupení a otevřít další hudební trhy, uzavírá Martin Klimpl.

    Na začátek září plánuje PKF několik koncertů, jež by měly připomenout krásu a mravní čistotu hudby a umění, které zůstanou vždy nadřazeny politickým cílům. Jedním z nich je i zahajovací koncert 26. sezony dne 11. 9. ve Smetanově síni Obecního domu, na který orchestr zve všechny posluchače,  jenž chtějí svou přítomností projevit solidaritu s postoji PKF.

    Jen v sezoně 2018–2019 odehrál orchestr PKF — Prague Philharmonia 105 koncertů. 36krát reprezentoval Českou republiku v zahraničí. Koncertoval se světovými uměleckými osobnostmi jako Jonas Kaufmann, Ailyn Pérez, Gábor Boldoczki, Daniel Müller-Schott nebo Joseph Caleja. Jen její čtyři koncerty s Jonasem Kaufmannem navštívilo přes 11 tisíc diváků. Do pražské koncertní sezony přispěla PKF 35 koncerty ve svých vlastních koncertních řadách a 27 edukačními programy, jimiž prošlo na 4.900 dětí předškolního a školního věku. Vydala či dokončila nahrávky pro dva světové nahrávací giganty Warner Classics a Deutsche Grammophon a jako druhé české symfonické těleso v historii se představila v rámci Mezinárodního hudebního festivalu ve francouzském Besanconu.

     Tiskovou zprávu zaslala Iva NevoralováKontakt Press

     www.pkf.cz

    • Autor:
    • Publikováno: 19. července 2019

    Komentáře k článku: PKF nepojede koncertovat do Číny

    1. Josef Herman

      Josef Herman

      Následně
      jsme obdrželi ještě jedno vyjádření, kterým se PKF brání dezinterpretacím situace:
      Server Novinky.cz uvedl na základě zavádějící interpretace ČTK v titulku ke svému článku o postoji PKF – Prague Philharmonia ke zrušenému turné v Číně, že Pražští filharmonici požadují po Praze a ministerstvu náhradu. Takovýto postoj vedení orchestru nezaujalo, což ostatně dokládá i vydaná tisková zpráva z dnešního dne. Vedení PKF – Prague Philharmonia je v kontaktu s Magistrátem hlavního města Prahy a Ministerstvem kultury ČR a diskutuje s oběma institucemi, jak zmírnit negativní ekonomické dopady zrušeného turné, které mělo přispět do rozpočtu orchestru v tomto roce částkou 4 miliony korun, což činí téměř 10 % rozpočtu PKF. Jak MHMP tak ministerstvo diskusi neodmítlo a snaží se každé, v rámci svých možností a v souladu s rozpočtovými pravidly, hledat řešení. Obě instituce se na tvorbě rozpočtu PKF – Prague Philharmonia podílejí – hlavní město Praha formou grantů a ministerstvo kultury formou dotací v rámci vyhlášených dotačních programů. Je proto přirozené, že součástí jednání s těmito institucemi o řešení nastalé situace se diskutují i otázky ekonomické. Nikdy však ze strany PKF – Prague Philharmonia nezazněla ultimativní žádost o kompenzaci. Musíme opětovně s hrdostí konstatovat, že jsme naše postoje vyjádřili s plným vědomím všech rizik, a ceníme si přístupu obou institucí nám v této situaci pomoci.

      19.07.2019 (10.49), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,