Hrad Radyně a pověst o strašlivém Radoušovi

Hrad Radyně, foto: Lukáš Kalista, zdroj: wikimedia.org

Jen 2 km jižně od městečka Starého Plzence se zdvíhá strmý kopec Radyně (567 m n. m.) na jehož vrcholu stojí udržovaná zřícenina gotického hradu stejného jména, která tvoří známou dominantu celého Plzeňska. Hrad nechal ve 14. století postavit císař Karel IV. Tento hrad plnil svou pevnostní funkci do konce 15. století a pak byl využíván jako lovecké sídlo. V polovině 16. století však již nebyl obýván a postupně se stal zříceninou. Hrad pak byl nákladně opraven v sedmdesátých letech 20. století.

Reklama

Můžete si zde prohlédnout hradní nádvoří, erby držitelů hradu a fotografie zdejších archeologických nálezů. Rodiny s dětmi dozajista ocení, že v hradní věži byla zřízena pohádková expozice s tajemnými bytostmi z pověstí o hradu. Z hradní věže je jedinečný pohled na Plzeň a je taky možno dohlédnout až k hradu Přimdě a na Šumavu.

Pověst o strašlivém Radoušovi

K hradu se váže taky tato pověst: Před dávnými lety na hradě Radyni sídlil strašlivý zeman Radouš. Nebyl to věru žádný krasavec. Měl netopýří uši a místo zubů kančí kly. Poněvadž však vlastnil truhlice plné zlaťáků, tak si i v temném středověku vždycky dokázal najít ženu. Vždy si vzal za manželku nějakou vyhlášenou krasavici a tajně doufal, že z jejich svazku vzejde pěkné dítě. Jakmile však spatřil v kolébce ošklivé dítě s netopýříma ušima, zabil dítě i manželku a vydal se hledat zase novou ženu. Tak celkem zamordoval všech svých šest manželek a to i s dětmi. Na hradě Radyni se teď zeman Radouš zjevuje jako přízrak a jezdí s kolečkem s kolomazí.

Potkáte-li zde někoho s kolečkem, dobře se podívejte, co vlastně veze. To proto, abyste za strašlivého Radouše nepovažovali stavební dělníky, kteří zde pracují na opravě hradu.

V podhradí se nachází centrum služeb pro turisty

Na hrad se dostanete z městečka Starého Plzence po 2,5 km po žlutě značené turistické cestě, nebo zde dojedete autem a zaparkujete na parkovišti pod hradem. V podhradí se nachází zajímavé Centrum služeb pro turisty. Turisté mají k dispozici informace o historii hradu a tomto turistickém regionu. Mohou si zde zakoupit nejrůznější turistické předměty a suvenýry. Mysleli zde taky na děti. Jsou pro ně připraveny kvízy, skládanky a pexeso s místní tématikou. Mohou si rovněž vyplnit „badatelský list,“ s hádankami a úkoly, jejichž řešení najdou na hradě a v podhradí. Každý „malý badatel,“ bude po vyplnění listu odměněn. Před tímto centrem je taky pískoviště, houpačka, prolézačka a hřiště pro vaše děti.

Ve Starém Plzenci na vrchu Hůrka najdete cenné památky z období vzniku a formování českého státu

Pod hradem v údolí řeky Úslavy leží původní Plzeň, dnes městečko Starý Plzenec. Na původním slovanském a pozdějším knížecím hradišti byl sice vybudován hrad Plzeň, ale v roce 1295 byla 8 km severozápadně od Staré Plzně založena Nová Plzeň, význam Staré Plzně pomalu upadal a přemyslovský hrad značně chátral.

Na vrchu Hůrka se ze starého hradu  zachovaly mohutné valy a příkopy. Stojí zde taky románská rotunda sv. Petra z druhé poloviny 10. století, která je nejstarší památkou svého druhu v Čechách. Najdete zde taky základy románského knížecího kostela sv. Vavřince a základy románského kostela sv. Kříže z 11. století. Na vrchu Hůrka na vás prostě dýchne historie, neboť se zde nacházejí cenné památky z obdoby vzniku a formování českého státu.

Reklama