Nová grafika ve dvou nových procesorech, Intel Iris Plus Graphics 645 pro Core i5 a i7

19. 7. 2019 06:20    Rubrika: Technologie    Autor: Viktor Péder

Iris Plus je znatelně výkonnějším grafickým čipem, integrovaným v mobilních procesorech Intel, oproti běžněji používaným integrovaným grafikám, aktuálně s prostým označením UHD. Procesory s Iris grafikou najdete především v noteboocích Apple a Microsoft. Ostatní výrobci jej používají jen velmi zřídka kdy.

Nová grafika ve dvou nových procesorech, Intel Iris Plus Graphics 645 pro Core i5 a i7

Aktuálně nejčasněji osazeným grafickým čipem, integrovaným v mobilním procesoru, je Intel UHD Graphics 620. Poslední dobou se hojně objevuje i novější varianta Intel UHD Graphics 630, ta je ovšem k nalezení především ve výkonnějších procesorech, určených pro herní notebooky a mobilní pracovní stanice, kde je ovšem zpravidla osazen zároveň výrazně výkonnější dedikovaný grafický čip NVIDIA, občas také AMD. V mobilních procesorech Intel Xeon je dostupná také varianta Intel UHD Graphics P630, s podporou ovladačů pro profesionální grafické programy.

AMD se opět daří viditelně pronikat na trh s notebooky, díky povedeným procesorů AMD Ryzen, které v sobě rovněž mají integrovaný grafický čip, Radeon Vega 10/8/6, a ten je znatelně výkonnější než Intel UHD 620 a 630, dají se s ním lépe hrát i novější hry. Aby to bylo trochu zamotanější, nabízí i Intel mobilní procesory s podobně pojmenovaným integrovaným (na jedné desce) grafickým čipem, Radeon RX Vega M (výkonově se přibližuje k NVIDIA GeForce GTX 1060), Acer a DELL je aktuálně v ČR nabízejí ve dvou modelech, dohromady, každý po jednom modelu s několika různými konfiguracemi.

V procesoru integrovaná grafika Intel Iris Plus má základní technické specifikace téměř na chlup stejné jako UHD, v zásadě stejné jsou taktovací frekvence, podpora technologií i výstupní rozlišení (4K 4096 x 2304 px / 60Hz přes DP). Iris rovněž využívá sdílenou (s procesorem) operační paměť RAM, ovšem navíc má i vlastní vyrovnávací paměť eDRAM s kapacitou 128 MB, což se může na první pohled jevit jako málo, ale na určité zlepšení výkonu to stačí, na hrách by to mělo být znát (výkonově je na tom podobně jako NVIDIA GeForce MX). Proč mobilní procesory s Intel Iris grafikou momentálně nabízí jen Apple a Microsoft, to nevím, ale možná je na čase, aby je začali brát vážně i ostatní výrobci a Intel je v tom podporoval. AMD Ryzen totiž může být cenově zajímavou volbou pro občasné hráče, i bez dedikované grafiky NVIDIA.

Nejnovější Intel Iris Plus Graphics nese označení 645, ale existuje také 655 a existovaly i starší modely. Iris 645 je od 3. čtvrtletí 2019 nabízen ve dvou mobilních procesorech Intel Core (Coffee Lake), oba mají 4 jádra a 8 výpočetních vláken, 15 W TDP a podporují max. 32 GB RAM, více viz následující malá tabulka.

označení CPUtaktturbocache CPUtakt grafiky
i5-8257U1.4 GHz3.9 GHz6 MB1.05 GHz
i7-8557U1.7 GHz4.5 GHz8 MB1.15 GHz
Technologie

Diskuse