Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Manifesto na Smíchově otevírá. Těšit se můžete na pivo i luxusní restaurace

Jídlo

  11:00
Gastronomický koncept Manifesto Market oživil nevyužívaný dvůr budovy Národního domu na Smíchově a v pátek otevřel své brány nedočkavým návštěvníkům.

Manifesto se rozšiřuje, druhý market otevře na Smíchově. Kontejnery nahradí voda foto: Manifesto Market

Na provizorním parkovišti vedle Národního domu, nevyužívané budovy z 19. století, jež sloužila spolkovým akcím smíchovských a hledá novou funkci před svou rekonstrukcí, otevřel Manifesto Market. Pop-up bude mít kratší život než market Na Florenci, který stále funguje, a po zimě se přestěhuje na jiné místo Prahy 5.

Manifesto na Smíchově
Manifesto se rozšíří na druhý břeh Vltavy

Nově vzniklý prostor nabídne celkem 10 jednotek a opět ponechá většinu plochy pro sezení hostů, relax nebo tanec. 

Smíchovské Manifesto nabídne nejenom neobyčejné gastronomické zážitky - stánky tu mají finedingové restaurace jako jako Zátiší Group a Sasazu. 

Na své si ale přijdou i milovníci street food - PokeHaus, The Craft či Faency Fries. Pop-up kuchyni si zde otevře také panasijská restaurace Nebu. „V Manifestu na Smíchově vytvoříme koncept, v jehož středobodu bude pivní kultura a umění českých sládků, a zaměříme se na nejvyšší kvalitu a rozmanitost. Jsme v jednání s Pilsner Urquell a máme zájem o jejich prvotřídní tankové pivo, ovšem vedle něj budeme čepovat také pečlivý výběr z malých pivovarů a mikropivovarů,“ říká zakladatel Martin Barry. 

Barry na smíchovské pop-upu spoluprcoval s architektonickám duem Chybík + Krištof. Ti pracovali s modulární architekturou, aby zohlednili dočasný charakter Manifesta, a přidají atraktivní vodní prvek. Na vodě budou plavat ručně vyráběné dřevěné plachetnice jako v pařížských parcích. 

První restaurace v Česku začala nabízet patnáctichodové menu

Designové studio mmcité uvede v Manifestu novou designovou řadu - subtilní piknikové lavice rautster pro šest osob, vyrobené ze dřeva a oceli. A vybaví prostor betonovými koši na tříděný odpad a okolo bazénu se objeví jejich lehátka.

Zelená energie

Manifesto napájí výhradně elektřina Nazeleno z obnovitelných zdrojů od Nano Energies. Lednice, grily, osvětlení i watty do sound systému napájí energie generovaná v Česku drobnými výrobci z větru, slunce a vody.  

Návštěvníci se také mohou těšit na živá hudební vystoupení ve spolupráci s týmem Ameba Production, producenty festivalu Rock for People. V partnerství s Red Bullem zde proběhne cyklus všech možných uměleckých žánrů. Všechna představení pod otevřeným nebem budou přístupná zdarma. Jako první vystoupí v pátek v půl sedmé zpěvačka Zea, následovat bude DJ Sta. 

Manifesto

Manifesto Market je gastronomický a kulturní market a rychle rostoucí proptech startup, který vrátil život zanedbanému a nevyužívanému místu v centru Prahy. Manifesto je držitelem ocenění Obchodník roku 2018 za nejlepší zákaznický zážitek a typicky využívá dočasné a modulární struktury na zapomenutých a zanedbaných pozemcích. Nabízí unikátní gastronomické koncepty předních pražských restauratérů, uzpůsobené jako street food, a rovněž design, umění, kulturní a hudební zážitky i lekce.

Autor: