Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Mapy Google přidávají info o bike-sharingu a volných stojanech

19.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Bike-sharing se stal obrovským hitem dokonce i u nás a nová verze mobilní aplikace Mapy Google následuje tento trend. Nově bude ve vybraných městech zobrazovat rozmístění doků i jejich obsazenost.
Zatímco v některých městech je cyklistika naprosto normální součástí dopravy, do mnoha jiných se teprve dostává. Hodně tomu napomáhá bike-sharing, kdy si za mírný poplatek půjčíte kolo na jednom místě a na druhém ho vrátíte. Nemusíte jej kupovat a starat se o to, aby vám ho přes den nebo noc někdo neukradl. I u nás se tyto služby začínají hodně rozmáhat, příkladem je např. společnost Nextbike nebo Rekola. Poněvadž je těchto společností více a roste počet stojanů i lidí využívající tyto služby, budou nové verze mobilní aplikace Mapy Google obsahovat i informace o stanicích, kde jsou kola ponechána (zatím je však nutné je manuálně vyhledat).
 
Bike-sharing Nextbike v Ostravě
 
Aplikace i ukáže, kolik kol zde je a jaká je volná kapacita. Zjistíte tedy, zda tu bude kolo k půjčení, ale také to, zda bude v cílové destinaci místo k vrácení. Google testoval tuto funkci v New Yorku v loňském roce a nyní se dostává do 24 dalších měst v 16 zemích. Česká republika mezi nimi zatím není, ale Google plánuje postupné rozšiřovaní počtu měst. Zatím se to z těch bližších týká např. Berlína, Vídně, Budapešti nebo Varšavy.
 
Google Mapy bike-sharing
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama