TOPlist

Microsoft má za sebou další rekordní čtvrtletí. Zisk meziročně vzrostl o polovinu

Microsoft zveřejnil výsledky svého hospodaření za druhé čtvrtletí letošního roku. I v tomto kvartále se redmondským dařilo velmi dobře, tržby a zisk překonaly očekávání analytiků i rekordní zápisy ze stejného období v minulých letech. Microsoft utržil 33,7 miliard dolarů (asi 764 miliard korun), což je meziročně o 13 procent více, z toho vygeneroval čistý zisk 13,2 miliard dolarů (asi 300 miliard korun), tedy o 49 procent více než ve stejném období v loňském roce.

Rostou všechna tři hlavní odvětví

Na těchto skvělých číslech se podílely takřka rovnou měrou všechny tři hlavní divize, byť u nich došlo k různým procentuálním posunům. Divize More Personal Computing utržila 11,3 miliard dolarů, o 13 procent rostly příjmy z prodeje licencí Windows, o 14 procent se zvedly tržby z prodeje počítačů Surface. Nedařilo se ale herní divizi, která zažila 10% propad, zejména kvůli zhoršeným prodejům konzolí Xbox.

Microsoftu se tradičně dařilo v cloudu, byť růst tohoto odvětví se zpomalil. Divize Cloud and Office vydělala 11 miliard dolarů, přičemž počet komerčních předplatitelů Office 365 narostl na 34,8 milionů. Posledním odvětvím je inteligentní cloud, který vydělal 11,4 miliard dolarů, tržby z Azure narostly o 64 procent.

Tímto čtvrtletím Microsoft uzavřel fiskální rok 2019, ve kterém díky všem čtyřem silným kvartálům utržil celkem 125,8 miliard dolarů a navýšil čistý zisk o 137 procent na 39,2 miliard dolarů. Wall Street tyto výsledky reflektoval a cena akcií Microsoftu zamířila vzhůru. Microsoft tak stále zůstává jedinou technologickou firmou s tržní kapitalizací nad 1 bilionem dolarů.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku