Přejít k hlavnímu obsahu
Mirka Zápotočná -

Přes právnickou fakultu do hudební branže: dvě tváře Čardáše Klaunů

Říkám si občas, jestli vlastně to, že jsem vystudovala práva a čím jsem, je to ono. Dlouhá léta totiž sleduji, jak můj blízký přítel píše skvělé texty, ještě lepší hudbu a buduje něco, co po něm zůstane navždy. Vytvořil si kolem sebe za ty roky, pokusy a omyly, skupinu lidí, druhou rodinu, s nimiž se může na zkouškách pohádat, že se ještě zkouší a za žádnou cenu se nejde na pivo, a přesto s ním ti lidi zůstanou, a co víc, mají ho rádi!

Jeho jméno je Martin Kučera, textař, kytarista a zpěvák, je spolu s dalšími skvělými muzikanty, baskytaristou Pavlem Strnadem a bubeníkem Radkem Doležalem srdce a duše kapely Čardáš Klaunů. Všechny jejich osobní dohady, euforie, neúspěchy a výhry, prostě jedinečné životní příběhy vytvořily kapelu Čardáš Klaunů, jakou je dnes. I když zlom to není jediný, jen v mých očích je zatím ten největší…

Po pěti letech kapela Čardáš Klaunů vydala desku Dvě tváře. Na té desce si kluci opravdu málem vylámali zuby. Byla to dřina nejen všech členů kapely, ale také těch, co na podiu nikdy neuvidíte (mimochodem na bookletu alba jich je dlouhý seznam). A přestože se všichni snažili, dlouho tohle debutové album nemohlo spatřit světlo světa. I já jsem si kolikrát říkala, že tohle už je marný boj. Nebyl.


Když se to konečně podařilo a letos v dubnu se CD v Jihlavě pokřtilo, byla jsem u toho. A snad bylo i vidět, jak se křtem a energií publika přišly do kapely nové emoce a naděje, že se to posune o kus dál. Stejně jako samotný název skupiny, jejich hudba, i deska jsou rozmanité, veselé i smutné, ale vždy takové, že ve vás zanechají silný dojem. Protože tohle je to, co dovede člověka k té „svojí“ kapele – není to tón nebo slovo, ale silný prožitek. A já najednou vše prožívala a cítila s nimi. Zanechalo to ve mně dokonce takový dojem, že jsem se s Martinem po famózním křtu CD vsadila, že spolu uděláme videoklip.

Uběhly dva měsíce a mimo mého prvního návrhu scénáře se nestalo nic moc. Jen občas to někdo z okolí zmínil a přišel ten strach, jestli na to vlastně mám? A mají na to i kluci? Mají na to, poslouchat nějakou holku, která stojí absolutně mimo hudební branži?

A nakonec nezůstalo jen u klipu – během krátkého posezení s kapelou jsme se shodli, kam bude Čardáš Klaunů směřovat a už to není jen Čardáš Klaunů a , ale my! Čardáš Klaunů, kterého jsem nyní součástí, tvoříme tým a máme hotový scénář k prvnímu videoklipu. Tak se stala magistra práv manažerkou jedné nadějné kapely.

Co na tom, že se nejspíš už nikdy fakt pořádně nevyspím, protože jsem odhodlaná do toho dát všechno, něco tu po nás zůstane! Je to o tom, že občas ta rozhodnutí, která děláme hlavou, nás stejně dovedou tam, kam směřuje srdce. Možná i o tom, bude první videoklip Čardáše Klaunů.

Tagy komunita Čardáš klaunů

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Jsem hudební laik. Buď se mi písnička líbí, nebo ne. Nic složitého – poslouchám srdcem. Jsem právnička, máma od dvojčat a od června 2019 součást management týmu skupiny Čardáš Klaunů.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY