Hlavní obsah

Ministři G7 kritizovali bitcoin a ten překvapivě posílil

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po přísnější kontrole kybernetických měn volají ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny sedmi nejbohatších zemí světa G7. Přestože na podobné zprávy většinou trh virtuálních mincí reaguje výrazným poklesem, nyní nastal přesný opak – kurz bitcoinu výrazně posílil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu v červenci

Článek

Bitcoin to podobně jako další kryptoměny nemá v poslední době vůbec jednoduché. Minulý týden si virtuální mince vzal na mušku například americký prezident Donald Trump, který kritizoval především připravovanou virtuální měnu libra, za kterou stojí sociální síť Facebook.

Na to prakticky okamžitě reagoval kurz bitcoinu, který se propadl z 12 575 dolarů (287 000 korun), což byla jedna z nejvyšších hodnot letošního roku, na 9490 dolarů (216 700 Kč). Za pouhý týden se tak hodnota snížila o více než 2500 dolarů (57 000 Kč).

Foto: David Ryneš, Novinky

Bitcoin v průběhu roku

Další vlna kritiky přišla tento týden ve čtvrtek, kdy ministři zemí G7 vyzvali k přísnější kontrole kryptoměn. Přestože jejich kritika opět směřovala především k libře, týkala se také dalších virtuálních mincí – tedy i bitcoinů.

Hrozící regulace na evropském trhu ale překvapivě kurzu nijak neuškodila, právě naopak. Ten se vyhoupl ve čtvrtek večer z 9350 dolarů na 10 740 dolarů, tedy v přepočtu z 212 200 Kč na 243 700 Kč. Bitcoin tedy posílil o více než 30 000 Kč.

Je nicméně nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Virtuální měna libra

Novou měnu libra (v překladu váhy) představil Facebook v polovině června roku 2019.

Anglický název libra odkazuje na znamení zvěrokruhu Váhy. V českém jazyce zní stejně jako název britské měny, ovšem ta sama se anglicky nazývá pound, stejně jako váhová jednotka. V angličtině tedy název nové digitální měny nepřipomíná jméno žádného jiného platidla.

Plán Facebooku je ambiciózní, chce se totiž zaměřit na 1,7 miliardy lidí po celém světě, kteří nemají bankovní účet. Tito lidé by podle společnosti měli dostat možnost používat virtuální libru k nízkonákladovým převodům prostředků prostřednictvím mobilních telefonů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám