Gebrian o architektuře ve sportu: Které stadiony ve světě jsou nejkrásnější? A co dělá dobré sportovní stavby?

19. červenec 2019
Tribuna

První část speciálního dvoudílného vydání Tribuny s architektem Adamem Gebrianem je věnována sportovním stavbám ve světě – které stadiony jsou ty nejkrásnější? Dá se vůbec mluvit o něčem, jako je sportovní architektura? Co musí splňovat dobrý stadion a jak se proměňuje ráz sportovních stánků v průběhu let?

„Všechna sportoviště, ať už jsou to tenisové kurty, ať už jsou to fotbalová hřiště, jsou krásná sama o sobě. Obdélník trávy vymezený bílým vápnem, to je nádherná geometrie, uprostřed je kruh, jedna čára. Samo je to hodně krásné a myslím, že úkolem architekta je to nezkazit,“ vysvětluje Gebrian, co ho fascinuje na sportovní architektuře. „Neříkám, že je to absolutně nutná podmínka, ale myslím, že strašně pomůže, když architekt navrhuje sportovní stavbu pro sport, který buď miluje, nebo ho hrál,“ vidí příčinu povedených sportovních staveb ve vztahu autora k jeho práci.

Redaktor Martin Vait a Adam Gebrian

„Asi moje nejmilovanější stavba vůbec,“ prozradil Gebrian, když mluví o SESC Pompeia. „Takový funkční slepenec, který my z Česka neznáme. Je tam taková betonová věž od brazilské architekty Liny Bo Bardi z osmdesátých let. Má několik pater a v těch patrech jsou jednotlivá sportoviště. Bazén, hřiště na fotbal, na házenou a všechny jsou nad sebou. A v té betonové věži jsou velké otvory organických tvarů, a není tam sklo. Normálně skrz to fouká vítr, dobré klima, takže dovnitř neprší, ale jste venku,“ vysvětluje specifičnost sportoviště na místě, které je primárně určené pro italské seniory.

Gebrian má slabost i pro plavecký bazén od Álvara Sizy v portugalském městečku Matosinhos či atypický atletický stadion na kraji katalánského města Olot. „Podle mě je to naprosto fantastické místo, které každému doporučuji,“ tvrdí. „Je to atletický ovál, který má čtyři sta metrů, tréninkový ovál, ale uprostřed něho není fotbalové hřiště. Uprostřed rostou stromy, je to zasazené v přírodě, takže všude dokola jsou stromy,“ popisuje stavbu v blízkosti Girony.

Logo

„Když se podíváte na takové filmy, jako je Harry Potter, a uvidíte famfrpál, tak pochopíte, že ten způsob, jak oni na vás přenášejí nějaký neskutečný zážitek, je ta úplně šílená strmost té tribuny,“ říká na téma fotbalových svatostánků. Mezi takové patří legendární Nou Camp v Barceloně, stadion v portugalské Braze architekta Eduarda Souto de Moury zasazený do skály či valencijská Mestalla. „Kdybych měl říct, co dělá dobrý fotbalový stadion fotbalovým stadionem, je to strmost tribuny. A čím strmější, tím lepší stadion,“ dodává.

Gebrian také prozradil, čím je mnichovská Alianz Arena inspirující pro zbytek světa, proč stadion Sparty považuje za ostudu, ale také co ho nejvíce v dětství fascinovalo na hokejovém stadionu ve Zlíně.

Co má architekt Adam Gebrian na sportovní architektuře nejraději? V čem pomáhají a v čem škodí fotbalové stadiony v centru měst? Která sportoviště ve světě má nejraději? A co mají společného fotbalisté Barcelony s Harrym Potterem, prozradil v novém dílu pořadu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.