Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Letní filmová škola se blíží

Letní filmová škola se blíží

19.07.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, představí v sekci Ikona méně známou tvorbu i nejzásadnější snímky rakouského režiséra, držitele dvou Zlatých glóbů Michaela Hanekeho. V nové sekci FAMU History uvede festival studentské filmy Václava Vorlíčka, Hynka Bočana či Jaromila Jireše. Loni poprvé uvedená sekce Ikona se věnuje kultovním režisérům současnosti a pátrá po tom, jakým způsobem dospěli k svému ikonickému statusu. Dramaturgie sekce se letos ujal rakouský filmový publicista a katolický kaplan Alfred Jokesch, takže můžeme čekat neotřelý pohled na Hanekeho poetiku a témata spojená s jeho tvorbou (zobrazení násilí apod.). Dalším hostem bude kameraman a dlouholetý Hanekeho spolupracovník Christian Berger. Prvním uvedeným filmem budou Tři cesty k moři z roku 1976, posledním pak předloňský Happy End.

Hostem Letní filmové školy bude i polský filmový režisér, spisovatel, básník a malíř Lech Majewski, který spolupracuje s osobnostmi světa umění (Julian Schnabel) i hereckými legendami (Charlotte Ramplingová). Na festival dorazí i stěžejní postava současné ruské kinematografie Alexej German ml., jehož výsostně atmosférické filmy bývají pravidelně premiérovány na festivalech v Berlíně či Benátkách. Po deseti letech se do Uherského Hradiště vrací Marika Green, herečka, modelka a fotografka, která na LFŠ představí unikátní fotografickou výstavu mapující osobnosti jejího rodu s názvem Green / Fotografické paměti.

Sekce FAMU History se ve svém prvním roce existence zaměří na režiséry a režisérky pražské Filmové akademie múzických umění, kteří zde studovali a natáčeli své filmy od založení v roce 1946/47 až do školního roku 1956/57. Divák se podrobně seznámí s tvorbou tvůrců, jako byli Václav Vorlíček, Milan Vošmik, Drahomíra Reňáková – Králová, Hynek Bočan, Jaromil Jireš nebo Jan Němec. Sekce FAMU History doplní tradiční prezentaci tvorby studentů filmových škol, která je letos opět na vysoké úrovni. Součástí programu bude i tradiční Maratón studentských filmů, který proběhne zároveň v České televizi i v innogy letním kině Masarykovo náměstí v sobotu 27. července večer.

V loňském roce zahájili organizátoři v souvislosti se 100. výročím vzniku Československa tříletý cyklus Kdo jsou Češi, v němž zkoumají různé fasety národní povahy pohledem českých tvůrců. Letošní výběr nazvaný Smějící se bestie se věnuje snímkům, dokumentujícím svébytný český postoj k moci a autoritám. Filmy jako Nikdo nic neví, Osudy dobrého vojáka Švejka či Nejistá sezóna doprovodí diskuse odborníků. Druhý ročník Východních příslibů přinese především mimořádně výživný pohled do dějin i přítomnosti zemí někdejšího východního bloku. Větší část letošní přehlídky tvoří dramata zkoumající kolizní momenty národní historie i méně existenciální, přesto naléhavé problémy současníků.

Loni poprvé Letní filmová škola zařadila do svého programu filmy natočené ve virtuální realitě. Letošní výběr novinek z líhně VR vizionářů zahrne poprvé i interaktivní projekty pro náročnější VR zařízení. Stejně tak se poprvé na Filmovce uskuteční unikátní site-specific VR akce – filmy s vězeňskou tematikou se spojí s reálným geniem loci hradišťské opuštěné věznice. Sekce HOT TV se v letošním ročníku zaměří na televizní vyprávění. Dvě letní kina přinesou akreditovaným návštěvníkům festivalu i místním obyvatelům divácky nejatraktivnější české novinky i zapomenuté klenoty 90. let. V innogy letním kině na Masarykově náměstí se pak všichni mohou těšit na druhý sobotní večer a historicky nejúspěšnější film v českých kinech Bohemian Rhapsody.

V letošním roce se bude konat již druhý Industry program filmové a audiovizuální výchovy, který pořádá Letní filmová škola ve spolupráci s Národním filmovým muzeem NaFilM. Svůj prostor v rámci odborného programu bude mít i mezinárodní projekt filmové výchovy CinEd, jehož českým partnerem je pořadatel Letní filmové školy Asociace českých filmových klubů.

Akreditace, balíčky vstupů i vstupenky na doprovodný program jsou v prodeji v akreditačním systému moje.lfs.cz. Více informací najdete na www.lfs.cz i ve speciální festivalové sekci na ČSFD.cz.

Reklama

Související novinky

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

20.10.2023 Reklama

KVIFF.TV, online streamovací platforma spřízněná s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, spojuje síly s dalšími čtyřmi VOD platformami ze zemí střední a východní Evropy, aby divákům v České… (více)

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Julia Garner bude Madonna

Julia Garner bude Madonna

09.06.2022

S premiérou Elvise od Baze Luhrmanna (Moulin Rouge) na obzoru a masivním úspěchem životopisného muzikálu Bohemian Rhapsody lze říct, že popularita tohoto žánru snad nikdy nebyla vyšší. Což nyní… (více)

Karlovarský festival ocení Bolka Polívku

Karlovarský festival ocení Bolka Polívku

26.04.2022

Dnes dopoledne proběhla tisková konference k 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V pražském hotelu Four Seasons se sešli prezident festivalu Jiří Bartoška, umělecký ředitel… (více)

Scenárista Bohemian Rhapsody míří k soudu

Scenárista Bohemian Rhapsody míří k soudu

19.11.2021

Snímek o legendární kapele Queen byl nejen historicky nejúspěšnějším filmem v českých kinech, ale skvěle se mu dařilo i ve světě - globálně vydělal přes 900 milionů dolarů při 52 milionovém rozpočtu.… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

23.11.2019

Jeden z producentů megaúspěšného hudebního filmu Bohemian Rhapsody Graham King oznámil, že chystá životopisný snímek o zpěvákovi Michaelu Jacksonovi. Se scénářem by mu měl pomoct scenárista třikrát… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama