Zelenskyj chce s Ruskem vyměnit Sencova. Vraťte nám námořníky, urgoval navíc prezident

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádá Moskvu o propuštění režiséra Oleha Sencova, který si v Rusku odpykává dvacetiletý trest. Navrhuje výměnu filmaře za novináře Kyryla Vyšynského, který se nachází ve vězení v Kyjevě. Zelenskyj zároveň v televizním projevu vyzval Rusko, aby bezpodmínečně osvobodilo 24 námořníků zadržených loni v listopadu při incidentu v Kerčském průlivu.

Ukrajinský režisér Sencov si odpykává trest za údajné teroristické akce na okupovaném Krymu. Vyšynskyj, který má ukrajinský i ruský pas, čelí obvinění z vlastizrady za údajné spiknutí s Ruskem.

„Skutečně chceme, aby takový okamžik nastal co nejdříve. Jsme připraveni vyměnit ho (Vyšynského) za Sencova,“ uvedl prezident dva dny před klíčovými parlamentními volbami, v nichž má šanci zabodovat jeho nová strana Sluha lidu.

Ukrajinských námořníků, zadržených loni v listopadu při incidentu v Kerčském průlivu, by se podle Zelenského výměna týkat neměla. „O výměně našich námořníků nehovoříme. Ty nám (Rusové) musejí vrátit,“ zdůraznil prezident.

Marná hladovka

Sencova odsoudil ruský vojenský soud v roce 2015 za údajné vytvoření teroristické skupiny, která na jaře předchozího roku podpálila v krymském Simferopolu kanceláře organizace Ruské společenství Krymu a regionální odbočky vládní strany Jednotné Rusko.

Režisér obvinění odmítá, ve vězení držel dlouhé měsíce hladovku za propuštění politických vězňů v Rusku, žádného výsledku ale nedosáhl a nakonec hladovku ukončil. Jeho osvobození opakovaně žádá řada západních státníků a mezinárodních organizací i mnoho známých osobností filmového a divadelního světa. Protesty proti věznění Sencova zaznívají i v Rusku.

Vyšynskyj, který používá i ruský přepis svého jména Vyšinskij, byl zatčen loni v květnu v Kyjevě. Obviněn byl z vlastizrady a nezákonného ozbrojování, hrozí mu až 15 let. Na soud čeká v kyjevském vězení, termín vazby vyprší příští pondělí. Soud už v pátek rozhodl o jejím prodloužení.