Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté odhalili pisatele výhružek teroristickým útokem

Praha venkov JIH - Kriminalisté ve spolupráci s Europolem zjistili identitu pisatele anonymní výhružky teroristickým útokem směřovanou na nespecifikovanou školu v Praze. Již je obviněn z přečinu šíření poplašné zprávy. 

Kriminalisté z Územního odboru Praha venkov JIH ve spolupráce s krajskými kriminalisty a Europolem objasnili případ anonymního vyhrožování teroristickým útokem šířený prostřednictvím sociální sítě facebook směřovaný proti blíže nespecifikované škole v Praze.

Případem se kriminalisté zabývají od 23. června 2019, kdy neznámý pisatel vyhrožoval na sociální síti facebook teroristickým útokem cíleným na blíže nespecifikovanou školu v Praze. O této skutečnosti kriminalisté Prahy venkov JIH okamžitě informovali pražské policisty, kteří přijali adekvátní opatření. Ta spočívala v informování zástupců všech škol na území metropole a současně v posílení výkonu služby v bezprostředním okolí škol. Do bezpečnostního opatření bylo kvůli této anonymní výhružce, k níž policisté přistoupili se vší vážností a odpovědností, zapojeno přes tři sta policistů.

Současně byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu Šíření poplašné zprávy podle § 357 odst. 1 trestního zákoníku. Ze strany policistů probíhalo prověřování s cílem zjistit konkrétní osobu, která na facebook výhružku, vyvěšenou na fiktivním profilu, umístila.

V úzké spolupráci s Europolem se kriminalistům podařilo natipovat konkrétní osobu, která příspěvek na sociální síť umístila. Jednalo se o 25 letého muže, který se zdržoval na území Velké Británie a včera v odpoledních hodinách, po příletu na letiště Václava Havla, kriminalisté tohoto muže zajistili k trestnímu stíhání. To s ním bylo zahájeno pro trestný čin šíření poplašné zprávy.

Jako motiv svého jednání mladý muž uvedl, že chtěl tímto způsobem na sebe upozornit a vzbudit reakce. S policisty spolupracuje a vyšetřování je proti němu vedeno na svobodě. Jakýkoliv teroristický motiv policisté vyloučili.  I přesto, že se ze strany mladého muže jednalo zřejmě o neuvážený čin, přesto se bude zpovídat z přečinu šíření poplašné zprávy, za který lze v případě pravomocného odsouzení uložit až dvouletý trest odnětí svobody.


19. července 2019
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem