První budova v Nové Zbrojovce bude využívat moderní technologie pro komplexní řízení Siemens

siemens

V první etapě obnovy brněnského areálu bývalé Zbrojovky vznikají proměnou původních průmyslových hal nové kancelářské budovy, které by v budoucnu měly poskytnout pracovní zázemí pro 10 tisíc lidí. V současnosti se zde dokončuje první kancelářská budova ZET.Office. Ta nabídne unikátní loftové kanceláře s industriální atmosférou. Budova bude řízena platformou Siemens Desigo CC, jenž integruje systémy měření a regulace, požární signalizace, přístupového systému a zabezpečení objektu. Investorem celého projektu je společnost CPI Property Group.

Siemens řízení budov

„V Nové Zbrojovce se setkají původní prvky areálu se současnými postupy a technologiemi. Zet.Office, tedy první budova, která bude v provozu od září tohoto roku, je toho zdárným příkladem,“ říká Vladimíra Durčáková, manažerka projektu Nová Zbrojovka v CPI Property Group, a dodává: „Integrujeme do budovy systém od společnosti Siemens, který zajistí její bezproblémový a spolehlivý chod a příjemné pracovní prostředí. V neposlední řadě systém sníží i energetickou náročnost budovy a tím také dopad na životní prostředí.“

Veškeré provozní technologie v objektu ZET.Office bude hlídat a řídit systém Desigo PX s centrální platformou Desigo CC. Kromě bezproblémového chodu zajistí i ideální klima v objektu, regulaci vytápění, vzduchotechniky či klimatizace a dalších technických zařízení budovy.

„Díky své variabilitě a modularitě je možné Desigo PX využít pro automatizaci, řízení, dohled a optimalizaci provozu jedné nebo více technologií v budovách různých velikostí. Díky kompletnímu portfoliu řídí Desigo zdroje tepla a chladu i jednotlivé místnosti, a navíc nabízí také nejflexibilnější řídicí systém pro správu budovy (BMS),“ říká Milan Stehlík, vedoucí obchodu Siemens Smart Infrastructure RSS regionu Jižní Morava. „Význam zdravého pracovního prostředí pro produktivitu a zdraví pracovníků si začíná uvědomovat čím dál více zaměstnavatelů. Zároveň chtějí mít přehled o spotřebě energií, aktuálních hodnotách jednotlivých veličin jako například, teplota, vlhkost nebo světlo. Díky nasazení komplexní platformy Desigo CC a integrovaných subsystémů jsme schopní splnit všechny přísné požadavky ze strany zadavatele a vytvoříme tak další dokonalé pracovní prostředí.“Desigo PX pracuje jednak jako víceúrovňový decentralizovaný DDC systém s přímým řízením technologií (např. HVAC), ale zároveň má funkci nadřazeného dohlížecího, monitorovacího a komunikačního systému ostatních technologií. Předností systému Desigo PX je jeho rozšiřitelnost volně programovatelnými procesními podstanicemi, široký sortiment ovládacích přístrojů a otevřenost pro připojení dalších systémů.

Požární signalizace Sinteso
V budově je instalován systém elektrické požární signalizace (EPS) řady Sinteso, který se skládá z hlavní ústředny a souboru požárních hlásičů, který umožní v případě požáru rychle zareagovat a vyhlásit včas poplach v celém objektu. EPS v případě požáru ovládá a monitoruje návazné systémy budovy, např. řídí odblokování nouzových východů nebo aktivaci evakuačního rozhlasu, který rozhodující měrou napomáhá k rychlé evakuaci osob. Řízená evakuace bude zajištěna pomocí vysoce výkonného evakuačního rozhlasu Siemens Novigo, který umožňuje řízení evakuace objektu postupně, bez paniky a zahlcení únikových cest. Všechny informace ze systému EPS se obsluze automaticky zobrazí v grafické podobě na monitoru platformy Desigo CC.

Další poplachové zabezpečovací a tísňové systémy dodávané také společností Siemens, jako například kamerový a přístupový systém, slouží k zabezpečení prostorů a objektu před neoprávněným vniknutím nebo poškozením a k signalizaci nouzového stavu.

Efektivní řízení budov
Budovy dnes představují přibližně 40 % světové spotřeby energií a stále více tak nabývá na důležitosti jejich energetická účinnost a udržitelnost. Lidé tráví uvnitř budov naprostou většinu jejich života, a proto je velmi důležité vytvářet v budovách pro jejich uživatele komfortní a bezpečné prostředí. Velkou výzvou je pak dosažení požadovaného komfortu při maximálně efektivním provozu celé budovy. Pro dosažení tohoto stavu je nutné budovu efektivně řídit – Desigo CC je řešení, které tyto požadavky splňuje.

Zdroj zprávy je zde.