Tituly, reprezentace Srbska, charitativní pomoc. Přesto Djokoviće doma kritizují za postoj k Chorvatům

Srbský tenista Novak Djoković ovládl letošní ročník wimbledonského turnaje. Na svém kontě má už šestnáct grandslamových titulů. Zároveň se angažuje prostřednictvím své nadace. I tak ale čelí kritice od některých Srbů. Důvodem jsou jeho sympatie k Chorvatsku a také angažování trenéra Ivaniševiće.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský tenista Novak Djoković a Goran Ivanišević z Chorvatska

Srbský tenista Novak Djoković a Goran Ivanišević z Chorvatska | Foto: Hannah McKay | Zdroj: Reuters

Pro většinu Srbů je Djoković idolem a sportovní celebritou, která hrdě reprezentuje svou zemi. Fanoušky si dvaatřicetiletý rodák z Bělehradu získává také svými dobročinnými aktivitami. Nadace Novak Djoković Foundation pomáhá dětem v nouzi.

V roce 2014 zase hráč přezdívaný „Nole“ věnoval obětem povodní v Srbsku finanční odměnu za triumf na turnaji v Římě. Konkrétně šlo o 549 tisíc dolarů (asi 11,5 milionů korun).

Své zemi pomohl také v roce 2010 k prvenství v Davis Cupu, když ve finále porazili Francii.

Djoković udolal v úchvatném pětihodinovém finále Federera a získal pátý wimbledonský titul

Číst článek

I přesto je ale Djoković terčem kritiky od části svých spoluobčanů. Důvod? Některým Srbům se nelíbí, že Djoković veřejně podpořil chorvatskou reprezentaci na fotbalovém mistrovství světa v Rusku 2018. Stále totiž považují srbsko-chorvatské vztahy od rozpadu Jugoslávie za neurovnané.

„Jen idiot může podpořit Chorvaty. Nestydíš se za to?“ kritizoval světovou jedničku na twitteru člen Srbské pokrokové strany Vladimír Djukanović.

Další kritika se na Djokoviće přivalila před startem letošního Wimbledonu. Do svého týmu totiž přibral bývalého trenéra Tomáše Berdycha nebo Marina Čiliće – Gorana Ivaniševiće z Chorvatska.

„Jsem vděčný, že mám Gorana na své straně sítě. Když jsem vyrůstal, sledoval jsem ho a podporoval.“ napsal Djoković ke společné fotce s Ivaniševićem na svém instagramu.

Všichni komentující ale Djokovićovo nadšení nesdíleli: „To je ten, co mluvil špatně o Srbech? A ty ho máš v týmu?“ psal jeden z komentujících.

„Odmítni ho, milujeme Srby,“ píše se v dalším komentáři.

Většina komentářů u srbsko-chorvatské dvojice byla ale mnohem pozitivnějšího charakteru. Mnoho z nich si také pochvaluje, že se Djoković snaží o zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi.

Srbské jedničky se zastal také chorvatský fotbalista Ivan Rakitić působící v Barceloně: „Klobouk dolů před ním. Je to fantastický sportovec a ještě lepší člověk. Historii bychom měli nechat za sebou,“ řekl chorvatský záložník na adresu Djokoviće pro France24.

Sám Djoković nedávno v rozhovoru pro Total Croatia News zmínil, že má chorvatské kořeny: „Moje matka se narodila v Bělehradě, ale má chorvatské rodiče. Pocházejí z chorvatského města Vinkovce.“

Zároveň přiznal, že vnímá také kritiku: „V některých médiích jsem byl odsouzen, že podporuju národní tým Chorvatska. Mně to ale nevadilo. Díky svému jménu můžu přispět k pozitivní energii. Koho jiného bych měl podpořit? Cítím, že Chorvatsko je mojí součástí. Mám tam rodinu, vždy jsem to tak cítil. Respektuji jiný názor, ale ať oni zase respektují ten můj.“

Že se na něm kritika negativně nepodepisuje, potvrzuje také svými výkony. Jen za letošní rok získal tři tituly. Grandslamové triumfy oslavil na Australian Open a ve Wimbledonu. K tomu přidal také titul z turnaje Masters v Madridu.

Kryštof Berka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme