Nejvýkonnější grafika zůstane RTX 2080 Ti. Její „Super“ verze se neplánuje
zdroj: Nvidia

Nejvýkonnější grafika zůstane RTX 2080 Ti. Její „Super“ verze se neplánuje

19. 7. 2019 18:04 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Taky jste po ohlášení refreshe grafických karet Nvidia Turing doufali, že časem vyjde i vylepšená verze momentálně nejvýkonnější herní grafiky GeForce RTX 2080 Ti? Tak si nechte zajít chuť. Zástupce firmy oznámil, že karta není v plánu.

Řadu RTX Super Nvidia poslala na trh jako reakci na nástup modelů AMD Radeon RX 5700 a 5700 XT. Svých „Super“ variant se dočkaly karty RTX 2060, RTX 2070 a RTX 2080.

A nejednalo se pouze o kosmetické navýšení taktů, grafiky dostaly do vínku vyšší počet CUDA jader, v případě RTX 2060 Super i 2 GB VRAM navíc a vyšší propustnost.

To poměrně značně zahýbalo s poměrem cena/výkon: u grafik RTX 2070 a 2080 Nvidia oznámila, že je bude prodávat za ceny původních modelů. Prakticky tak originální verze vyřadila z trhu. Jen RTX 2060 Super se dočkala 50dolarového příplatku, ale vzhledem k výkonu blízkému RTX 2070 jde také o zlepšení. Více si můžete přečíst v našem přehledovém článku.

GeForce RTX Super - poměr cena/výkon

Řada RTX Super po vydání zahýbala tabulkami poměru cena/výkon, vizte graf výše. Hned na to se ale do souboje vložilo AMD, které své karty Radeon RX 5700 vypustilo do prodeje se sníženými cenami. Dnes už situace vypadá jinak. Hráči si ale stěžovat nemohou, dostanou více výkonu za nižší cenu.

Bohužel, RTX 2080 Ti celou dobu ve výčtu chyběla a panovala tak oprávněná skepse, že se Nvidia na její vylepšení nechystá. To se, bohužel, nakonec potvrdilo. Redakce TweakTown získala prohlášení zástupce Nvidia, Jeffa Fishera, který přímo při prezentaci nových modelů popřel, že by společnost měla v plánu vylepšit i RTX 2080 Ti. S nejvyšší pravděpodobností si tak hráči se 4K displeji nepolepší.

RTX 2080 Ti je přitom na refresh vhodný kandidát. Její jádro TU102 nese 4352 CUDA jader, což není plný čip. Ten najdeme až v profi modelech Nvidia Quadro RTX 6000 a 8000. Úplnou konfiguraci čipu má i polo-profi model RTX Titan s 24 GB paměti, ale ten je svou cenovkou kolem 70 tisíc Kč naprosto diskvalifikován pro herní účely.

Nvidia Titan RTX zdroj: Nvidia

Hypotetická RTX 2080 Ti Super, s 4602 jádry a normální kapacitou paměti, která ji nebude zbytečně prodražovat, to nezní jako špatný nápad. Hlas businessu ale logicky mluví proti. Nač uvádět nový čip, když ten aktuální stojí na samém výkonnostním vrcholu, z něhož ho nikdo ještě nějakou dobu nesesadí? A proč si vlastně kanibalizovat prodeje RTX Titan (ať už jsou jakékoliv)?

Pravdou je, že i RTX 2080 Ti je pro většinu smrtelníků nedosažitelný kus hardwaru. Zároveň však jde o první kartu, na které lze bez větších kompromisů provozovat hraní na ultra detaily ve 4K při 60 snímcích za sekundu, jak jsem naměřil v recenzi. Existovat výkon o kousek větší, aby i ty nejnáročnější hry neklesly pod hranici 60 FPS, umím si představit, že by se našlo dost nadšenců, kteří by z portmonky vytáhli dalších 30 000 Kč. Co naplat, budou si muset počkat do další generace.

Nejnovější články