Kupujeme wearables: základní fitness náramky

Kupujeme wearables: základní fitness náramky
Fotografie: Fitbit
  • V dnešním díle se zaměříme na fitness trackery se snímačem srdečního tepu, ale bez GPS
  • Všechny umí počítat kroky, ušlou vzdálenost a zobrazovat notifikace z připojeného telefonu
  • Ceny se pohybují od několika stokorun až po 4 tisíce

Po pozvolném rozjezdu si nejrůznější wearables získávají mezi uživateli stále větší oblibu. Výběr zařízení je přitom široký – od jednoduchých fitness trackerů, které můžete mít za pouhých několik stokorun, až po chytré hodinky nabité funkcemi, za které zaplatíte více než deset tisíc a které samy o sobě dokážou fungovat bez chytrého telefonu nebo ho díky SIM kartě dokonce nahradit.


Vybíráme nejlepší základní fitness náramek

V prvním díle našeho miniseriálu se zaměříme na základní fitness trackery. Jejich úkolem je především počítat kroky, měřit ušlou vzdálenost a sledovat spánek. Některé jsou vybavené i snímačem srdečního tepu a speciálními sportovními režimy. Co jim však chybí, je v rámci dosažení co nejnižších nákladů GPS. Pokud nabízí záznam trasy, tak pouze prostřednictvím GPS z připojeného telefonu.

Fitbit Charge 3

Stylový fitness náramek Fitbit Charge 3 byl představen loni v srpnu. Proti předchozí generaci vylepšil Fitbit náramek po hardwarové i funkční stránce. Elegantní pouzdro je vyrobeno z letecké slitiny hliníku a krycího skla Corning Gorilla Glass 3. Proti předchozí generaci je o 20 % lehčí. Fitbit Charge 3 potěší rovněž aktivní plavce, může se totiž pochlubit vodotěsností do 50 metrů. Náramek si navíc můžete jednoduše personalizovat díky snadné výměně řemínků. Kromě barevných silikonových výrobce nabízí i stylové vlněné a prémiové ručně vyráběné řemínky z kůže Horween.

Fitbit Charge 3 dostal dále o 40 procent větší a dvakrát jasnější OLED displej, který zvládne zobrazit více odstínů šedi. Také se může pochlubit pokročilým snímačem srdečního tepu PurePulse a delší výdrží, která může dosahovat až 7 dnů. Kromě standardních funkcí základních fitness náramků, kterými jsou sledování denní aktivity, počtu kroků, ujeté vzdálenosti, aktivních minut, kvality spánku, spálených kalorií a srdečního tepu, nabízí nově i SpO2 senzor pro odhadování hladiny kyslíku v krvi.

Náramek přitom sám rozezná, jaké činnosti se uživatel věnuje a podle toho automaticky zaznamená provozovaný sport nebo spánek. Sám o sobě přitom nedisponuje GPS, ale může prostřednictvím funkce connected GPS využít polohu v připojeném mobilním telefonu. Tu využívá Fitbit Charge 3 pro záznam trasy, převýšení a dalších detailů, které dále zpřesňují jeho měření. Kromě zaznamenávání sportovních pokroků náramek nabízí také relaxační dechové cvičení. Náramek nově disponuje monitorováním ženského zdraví, jako je přehled menstruačního cyklu, zaznamenáváním váhy a sledováním úrovně hydratace organismu.

Nechybí ani notifikace, SMS a WhatsApp umí i rychlé odpovědi. Za Fitbit Charge 3 zaplatíte 3 890 korun, což vzhledem ke konkurenci není málo. Za příplatek 600 korun můžete mít Charge 3 Special Edition s NFC čipem pro bezkontaktní platby prostřednictvím Fitbit Pay, kterou z českých bank podporuje MONETA Money Bank a Komerční banka, ale využít jí můžete i se službou Revolut.

Samsung Galaxy Fit e

Úspěchu čínského Xiaomi s jeho fitness náramky Mi Band si povšiml i Samsung a jako přímou konkurenci nabídl odlehčený fitness náramek Galaxy Fit e. Jeho cena přitom bez desetikoruny atakuje tisícovku.

Vzhledově nepřináší Galaxy Fit e proti Mi Band 2 a Mi Band 3 nic nového. Podlouhlý modul, který má rozměry pouhých 40 × 16 mm a váží nepatrných 15 gramů, je zacvaknutý v silikonovém pásku, který můžete mít v černé, bílé a žluté barvě. Celkem váží 20 gramů, takže si ho ani nepovšimnete.

Náramek postrádá jakákoliv ovládací tlačítka. Probudíte ho přiblížením k obličeji nebo dvojitým poklepáním na PMOLED displej. Ten má úhlopříčku 0,74" při rozlišení 128 × 64 pixelů. Je pouze monochromatický a zobrazuje bílý text na černém pozadí. Jedním klepnutím se pak prochází hlavní nabídkou.

Funkce Galaxy Fit e jsou spartánské. Kromě chůze dokáže rozpoznat a sledovat i běh a dynamické cvičení. U všech aktivit navíc měří i tepovou frekvenci. Z dalších funkcí nechybí hodiny, sledování spánku, budík a jednoduché notifikace. O výdrži se Samsung nezmiňuje. Náramek se však může pochlubit zvýšenou odolností. Kromě voděodolnosti 5ATM splňuje i vojenský standard MIL-STD-810G.

Xiaomi Mi Band 4

Řada fitness náramků Mi Band od Xiaomi si získala mezi uživateli obrovskou popularitu díky své nízké ceně a dlouhé výdrži. V polovině června představilo Xiaomi již jeho pátou generaci, která nese označení Mi Band 4. Zůstal zachovaný koncept subtilního náramku se snadno vyměnitelným páskem. K dispozici je přitom 60 různých barevných provedení.

Novinka však přináší největší novinku od Mi Bandu 2, který měl jako první displej. Ten je zde stále, ale místo monochromatického zobrazení přináší barvy. Nový AMOLED displej má úhlopříčku 0,95 palce. Je dotykový a proti předchozí generaci o 40 procent větší, takže se na něj vejde více informací. Displej je přitom krytý 2.5D ochranným sklíčkem, takže se nemusíte bát jeho poškrábání.

Mi Band 4 je dále vybaven šestiosým senzorem pro snímání nejrůznějších sportovních aktivit a také kvality spánku. Díky vodotěsnosti do 50 metrů ho nemusíte sundavat ani při plavání. Nechybí ani senzor tepu nebo Bluetooth 5.0. Další funkce však nevyužijete. Přes mikrofon je možné ovládat hlasového asistenta, který je však v pouze v čínštině. Stejně tak nevyužijete NFC pro bezkontaktní placení, které nabízí dražší verze.

Tím, čím Xiaomi boduje mezi fitness trackery, není ani tak množství funkcí a různých sportovních režimů, ale spíše výdrž až 20 dní na jedno nabití a zejména pak výhodná cena, která není na úkor kvality. Česká cena Xiaomi Mi Band 4 sice už není v řádu stokorun jako u předchozích generací, ale i 1 290 Kč je konkurenceschopná cena.

Garmin Vivofit 4

Garmin Vivofit 4 představuje úplný základ v nabídce fitness trackerů od Garminu. Jedná se o již čtvrtou generaci. První Vivofit se objevil v roce 2014 a zatím poslední generace loni v prosinci. Vivofit 4 ocení uživatelé, kteří chtějí co nejsubtilnější fitness tracker, který by je nijak nerušil. Včetně náramku váží pouhých 25 gramů, takže ho na ruce ani neucítíte. Silikonové náramky jsou přitom snadno vyměnitelné. Základní barevné varianty náramku jsou bílá a černá, ale dokoupit lze náramky v různých barvách a k dispozici jsou i designové náramky z různých módních kolekcí.

Výbava je základní. Chybí nejen GPS, ale nenajdete zde ani senzor srdečního tepu a dokonce ani vibrace. Náramek v podstatě nabízí pouze akcelerometr, který počítá kroky, měří vzdálenost a spánkovou aktivitu. Údaje se zobrazují na malém barevném transreflexním displeji s rozlišením 88 × 88 pixelů. Díky vodotěsnosti do 50 metrů nevadí jen sprchování nebo déšť, ale můžete s náramkem i plavat.

Naměřené údaje se automaticky ukládají skrze Bluetooth do aplikace Garmin Connect, která je společná pro všechny fitness trackery a chytré hodinky od Garminu. Navíc můžete nově vyzvat přímo z menu náramku jiného uživatele náramku Vivofit 4 nebo dětského Vivofit Junior 2, se kterým se bezdrátově na vzdálenost až 10 metrů spojí. Přímo v náramku pak uvidíte, kdo během časově omezené výzvy nachodil více kroků a zvítězil.

Co chybí Vivofit 4 na funkcích, dohání výdrží. Na rozdíl od konkurence nespoléhá na dobíjecí akumulátor, ale je napájený dvěma knoflíkovými bateriemi SR43. Ty by měly podle výrobce vystačit až na jeden rok provozu. Nemusíte tak na dovolenou počítat s další nabíječkou a myslet na to, že budete každých pár dní dobíjet. Za Garmin Vivofit 4 zaplatíte 1 790 korun.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze