Brno testuje ‚trojčata‘. Cestující se mohou svézt netradiční tramvají se třemi vozy

Brněnský dopravní podnik nově zkouší netradiční tramvaj se třemi vozy. Cestující se jí mohou svézt na lince 1, která jezdí mezi stanicemi Řečkovice a Ečerova. Délka celé soupravy je zhruba 45 metrů. Tramvaj by mohl dopravní podnik využívat na vytížených linkách, při odjezdu více cestujících z větších akcí nebo při posílení provozu během výluk.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třívozová tramvaj v Brně

Třívozová tramvaj v Brně | Foto: Robin Vysoký | Zdroj: BMHD.cz

„Sestavení soupravy ze tří vozů T6 vedeme nyní v provozně-zkušebním režimu s cestujícími na lince 1,“ sdělil Českému rozhlasu Brno provozní ředitel dopravního podniku Jan Seitl.

Historická tramvaj číslo 25 je po velké opravě. Poprvé na ostravské koleje vyjela před téměř 100 lety

Číst článek

„Chceme vyzkoušet soupravu jak po technické stránce, tak v aktivní službě s cestujícími na trati. Chceme ale také znát reakce cestujících, zkušenosti řidičů, dispečerů a podobně,“ dodal.

Tramvaj sestavená ze tří vozů T6 je unikátní. „V Brně nikdy souprava složená ze tří vozů tohoto typu nejezdila,“ uvedl Ivan Nedělka, bývalý šéf dopravního odboru dopravního podniku.

Jestli takzvaná „trojčata“ budou cestující vozit i dál, se teprve rozhodne. „Rozhodnutí co dál s takzvanými trojčaty přijde na řadu až po vyhodnocení aktuálního provozu s cestujícími na lince 1, což bude nejdříve po prázdninách,“ uzavřel Seitl.

Třívozová tramvaj v Brně | Foto: Marek Pulpán

Brněnský dopravní podnik zároveň od Prahy koupil několik tramvají T6. „Evokovalo to možnost připojit je jednotlivě k našim stávajícím soupravám. Pražské vozy T6 se aktuálně zprovozňují pro provoz v běžných soupravách,“ sdělil provozní ředitel dopravního podniku.

VIDEO: Bowling a další kolejové disciplíny. Na mistrovství Evropy tramvajáků se dařilo i Čechům

Číst článek

Podobné tramvaje se třemi vozy mohli lidé v minulosti potkat mimo jiné také v Ostravě, Bratislavě nebo Košicích. Ostravský dopravní podnik je pak využil během Colours of Ostrava, jednoho z největších festivalu v Česku.

Pražský dopravní podnik něco podobné zatím neplánuje.

„V dohledné době třívozové tramvaje neplánujeme,“ uvedla pro iROZHLAS.cz mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Tomáš Kremr, sle, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme