MENU

Podívejte se, jak střílejí tanky z Přáslavic

Na čtyři desítky vojáků 73. tankového praporu z Přáslavic v těchto dnech absolvovaly bojové střelby z tanků T-72M4CZ. Pálilo se na sklopné terče a další překážky ve vzdálenosti dvou kilometrů.

Cílem výcviku u 2. a 3. tankové roty bylo ukončit etapu výcviku na stupni rota a to bojovými střelbami rot u 2. tankové roty.

„Naše modernizované tanky jsou určeny k likvidaci bojové síly nepřítele. Naši vojáci jsou nasazováni jak v mezinárodních cvičeních, tak i v zahraničních operacích, kupříkladu v Afghánistánu,“ uvedl podplukovník Vít Ducháček, nový velitel 73. tankového praporu Přáslavice.

Během bojových střeleb vojáci přesně nevědí, kde je cíl. Ten se vyklápí a je nutné rychle reagovat, často střílet za jízdy. Samotná identifikace musí proběhnout v rámci sekund, přičemž cíle jsou vzdálené až dva kilometry od tanků. Díky systémů řízení palby u tanků T-72M4CZ je situace samozřejmě podstatně jednodušší než u starší verze T-72M1.

Právě zmíněná starší verze se při výcviku stala nepřátelskou silou, čímž výcvik kladl na posádky tanků o to větší nároky, než když jde o identifikaci statického, výklopného cíle.

Na úplný závěr cvičení se ještě uskutečnily bojové střelby čet mechanizované roty.

Na další snímky a video se můžete podívat – ZDE.

Text a foto: Michal Voska, Armáda ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.