Doba čtení:2 m, 2 s

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák se opřel do studentů, kteří po světě stávkují za ochranu klimatu. Měli by podle něj dostat „přes držku“ a nemíchat se do věcí, kterým nerozumí. Co jeho slova znamenají?

Hanák se opřel i do zelených, kteří uspěli ve volbách do Evropského parlamentu.  „Tihle lidé jsou zásadně proti průmyslu. Automobilovému, těžebnímu, klasickému strojírenství, a to všechno je základ naší ekonomiky. Takže tihle lidé jsou velkým nebezpečím. Mají velké myšlenky, velké myšlenky jsou dobré na záchranu planety, ale myslím si, že když čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku místo aby dostaly přes držku, že každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí, tak si myslím, že to není dobrá zpráva pro Evropu. Takže Zelení jsou velké nebezpečí a buďme rádi, že zatím nemají osobnosti a neprobudili se tady,“ prohlásil v sestřihu pořadu Evropa Plus Českého Rozhlasu. Následně se za svá slova omluvil.

Čtěte také:
Studentské „stávky“ za klima chtějí nemožné
Aktivisté kážou vodu, ale pijí víno

Dávat komukoli „přes držku“ za jeho názory je samozřejmě ve slušné společnosti naprosto nepředstavitelné. Hanák jednoznačně přestřelil a omluva byla zcela na místě.

Zkusme se ale zamyslet nad tím, co ho k takto příkrému výroku přimělo. Nepochybně byl jedním ze spouštěčů fakt, že lidé, které snad lze „hodit do jednoho pytle“ s nápisem ekologičtí aktivisté, vystupují se svými požadavky naprosto nekompromisně. Pro ostrá slova sami nejdou daleko, při svých akcích neváhají přikračovat k tzv. občanské neposlušnosti a porušovat zákony. Každý, kdo se proti jejich počínání vymezí, musí počítat s ostrakizováním.

Jedno ze starých přísloví praví, že kdo seje vítr, sklízí bouři. To samozřejmě Hanákův přehnaný výrok nikterak neomlouvá. Ale mohlo by jít o vysvětlení jeho myšlenkových pochodů.

Ve slušné společnosti se spory řeší jednáním u stolu. Bylo by fajn, kdyby se u něj dokázali sejít i ekologičtí aktivisté se zástupci průmyslu, politiky, odboráři. A dokázali vzájemně poslouchat a respektovat své argumenty. Průmysl a doprava má nepochybně dopady na kvalitu životního prostředí. Jenže stejně tak má své dopady i boj proti změně klimatu, ať už se týkají ekonomiky, energetické bezpečnosti či desítek tisíc pracovních míst. Výsledkem takového jednání u stolu by třeba mohl být rozumný kompromis. Možná by s ním nebyli všichni spokojení. Ale určitě by to bylo lepší, než se vzájemně překřikovat, kdo si zaslouží víc „přes držku“.

Mohlo by vás zajímat:
VIDEO: Jak se rodí kolosy na čtyřech kolech
VIDEO: Jak složit bagr za 90 vteřin
VIDEO: Největší hydrostatický buldozer na světě